Autor: |
Romuald Kosina |
E-mail: |
kosina@biol.uni.wroc.pl |
Data: |
czwartek, 24 sierpnia 2006 17:32:52 |
As,
trafia w sedno Pani Dorota. Trzy główne czynniki uprawy mogą to powodować, woda, światło i nawożenie. Generalnie można zasugerować tutaj nierównowagę rozwojową polegającą na bardzo szybkich podziałach i wzroście komórek przy braku ich różnicowania, a w szczególności różnicowania komórek wzmacniających. Jeśli do tego przytrafi się blokada w postaci obeschniętej i grubszej pochwy liściowej osłaniającej pączek, to miękki (niedojrzały wystarczająco)i szybko rosnący liść musi się tak ukształtować, jak na Twoich zdjęciach. Suma sumarum, być może roślina miała za dużo azotu, bo głównie ten składnik powoduje bujny rozwój masy wegetatywnej przy braku jej różnicowania (tkanki wzmacniające), za dużo wody w podłożu, za mało światła i za małą wilgotność powietrza. Radą na to może być dobre zbilansowanie pierwiastków w nawozie, a zatem należy sięgnąć do odpowiedniej literatury nt. nawożenia storczyków. Odpowiednie warunki musi mieć liść startujący dopiero do rozwoju, a więc dobrych kilka tygodni wcześniej.
Pozdrawiam!
Romek |
|
|