Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Aparat fotograficzny?
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4  5    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 08:21:53
Witaj Michale ;

każdy opłaca się kupić.
Ten pierwszy raz, ten pierwszy aparat to jak pierwsza roślinka . Służy do nauki.
Później apetyt wzrasta...

Pozdrawiam
ewka

Autor: Bartek
E-mail:  
Data: piątek, 27 stycznia 2006 10:27:59
Witam ,
miło jest oglądać ładne fotografie storczyków - gratuluję roślin i kwiatów. Tylko te napisy na zdjęciach całkowicie rozpraszają i fotografia dużo traci na wartości. Rozumiem, że robicie to Państwo zabezpieczając się przed dobrowolnym wykorzystaniem Waszych zdjęć. Tylko czy to nie przesada ?

Bartek

Data: piątek, 27 stycznia 2006 11:07:31
Witam ,
mogę tylko odpowiedzieć w swoim imieniu na ten zarzut .
Moje zdjęcia najczęściej nie są kadrowane, są swoistą kompozycją zatrzymaną w kadrze. Sa tylko pomniejszane dla netu. Te z których nie jestem zadowolona nie są pokazywane. Czyli jakieś prawo autorskie obowiązuje. Trochę wysiłku i wiedzy w zdjęcie zostało włożone. Dlatego są podpisywane bez ozdobników. W różnych miejscach, aby nie zachwiać równowagi czy kompozycji na zdjęciu. Oczywiście według mojego odczucia, bo jak wiemy, ile głów tyle zdań.

Teraz osobista uwaga do Pana. Ja mam odwagę podpisać zdjęcie, Pan nawet swojej wypowiedzi, dlaczego ?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Patrycja S.
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 12:52:26
Witam
mam pytanie, konkretnie dotyczące robienia zdjeć. jak uzyskac czarne tło za kwiatem? Czy są to ustawienia aparatu-jesli tak to jakie bo dysponuję w miarę dobrym aparatem cyfrowym i lustrzanką, ale nie miałam do tej pory doczynienia ze zdjeciami makro. Od niedawna jestem zapaloną miłosniczką storczyków, a teraz moge to połączyć z fotografowaniem Serdecznie pozdrawiam Patrycja

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 13:40:00
Trochę trzeba pokombinowac z ciemnym kartonem lub czarnym materiałem w tle.

Pozdr
beata

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 13:58:16
Ewa - jeśli podpisujesz fotografie tylko dlatego, żeby uniknąć ich używania przez inne osoby w innych miejscach, to jest to bez sensu... ja jestem w stanie usunąć twój podpis w Photoshopie w 5 sekund z każdej fotografii... Natomiast jeśli to autograf artysty, to już co innego...

Sporo osób podpisuje fotografie, a niektórzy nawet ścigają po internecie ludzi zamieszczających na swoich stronach fotografie bez oficjalnego pozwolenia (robi to na przykład Dale Borders, czy Greg Allikas). Ja akurat nie podpisuję swoich fotografii, bo wiem, że (nawet gdybym chciał) nie jestem w stanie niczego wyegzekwować, więc szkoda mi czasu. Natomiast każdy ma prawo do własnej decyzji w tej sprawie.

Jerzy

Data: piątek, 27 stycznia 2006 14:32:06
Witaj ,
tak to autograf artysty , który po wielu latach wrócił do fotografii i jeszcze trudniejszej bo cyfrowej, też reklama mojej strony. Przy pierwszym aparacie jaki miałam, uczono mnie przy zgaszonym świetle ładować film do aparatu to trochę jak zielone oko w radiodbiornikach, zabytek. Każdy aparat niby zasada taka sama a jednak inny efekt. Jak to mówią, im dalej więcej drzew. Ta zabawa z fotografią a później jej obróbka w programach to wieka przyjemność.

Tak, ja też mogę usunąć każdy napis, ale jak napisałeś to wymaga czasu, więc może chociaż takie małe utrudnienie.

Podpisuję rośliny tak aby one były dobrze widoczne, nie stosuję kaltki po całości.

Tak każdy ma prawo do swojej decyzji.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 16:36:38
Jeszcze się nie urodził który by wszystkim dogodził !

Moje zdjęcia podpisuję w tle (staram sie "ładnie" i pasująco do kolorystyki obrazka) aby oglądający wiedział co ogląda A po drugie mniejszymi literkami, że to ja jestem autorem i tego sie nie wstydzę
Wiadomo, że w cyfrowych zdjęciach bardzo łatwo zretuszować, zmienić itd... ale to już sprawa etyki - jeżeli ktoś wykorzystuje bezprawnie czyjeś prace!
Zdarzają się z życiu różni ludzie... (póki żyjemy mamy szanse się poprawiać).
Nie powinniśmy ganić tych którzy są w porządku i z własną pracą mogą robić co chcą - nie szkodzą innym, nie ubliżają... a nawet ubogacają
i pomagają innym. Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
...............................................
...............................................

Autor: Bartek
E-mail:  
Data: piątek, 27 stycznia 2006 17:09:28
Zgadzam się z Panem Jerzym - te wszystkie podpisy na nic. Poza tym ten wysiłek, o którym pisze p. Ewa to chyba też dla siebie ?
A działalność artystyczna to trochę coś innego.

Pani Ewo, każdy ma prawo umieszczać swoje posty bez adresu.Wiele osób to robi także na tym forum. I takie zaczepki są nie na miejscu. No chyba, że chce Pani wywołać jakąś awanturę ?
Poza tym to widziałem, że Pani umieszcza swój adres dopiero od jakiegoś czasu.Pewnie Pani też miała jakiś powód.
Bartek

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: czwartek, 16 marca 2006 08:47:46
Witam !

I zaraz na wstepie dziekuje serdecznie pani Ewie za rozpoczecie watku tematycznego o aparatach fotograficznych, bo wlasnie w tym momencie jestem szczesliwa posiadaczka takowego!
Po sledzeniu uwaznie toczacej sie dyskusji musze powiedziec, ze zdjecia pani Agnieszki i pani Beaty odebraly mi mowe... Decyzja o nabyciu aparatu, ktorym owe panie operuja byla przypiecztowana nieodwracalnie po odwiedzeniu strony internetowej pani Beaty!

Dziekuje wszystkim serdecznie

Kamila

Data: czwartek, 16 marca 2006 09:18:49
Życzę miłej zabawy i samych udanych fotek.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: czwartek, 16 marca 2006 09:55:46
Pani Kamilo , bardzo dziękuję za miłe słowo i odwiedzenie mojej skromnej stronki.
Dużo dobrego światła!

Pozdrawiam, Beata

Autor: Kamila
E-mail:  
Data: czwartek, 16 marca 2006 13:30:49
To ja wam moje panie ogromnie dziekuje. Nawet sobie nie wyobrazacie jakim dylematem dla mnie byl wybor aparatu. Czlowiek za jedna cene (niestety niebotyczne nie wchodzily w rachube) chcialby miec wszystko i jeszcze troche w jednym aparacie. jeden ma ladny, duzy ekran a nie ma makra, ten drugi ma makro a nie ma formatu raw (nigdy nie wiadomo, moze sie przyda), trzeci ma raw, ale nie ma stabilizatora obrazu i tak dalej, tak dalej istna karuzela!
A czlowiek do tego czasami nie ma pojecia, ze gdzies tam sa takie aparaty, ktore przeoczyl (a jest tego teraz tyle do wyboru!!), co maja to prawie wszystko, co do szczescia potrzeba. Dzieki tej ozywionej dyskusji, pomiedzy tak wieloma osobami (duzy+), zobrazowanej prezentacjami przykladowych zdjec, moglam bez wiekszego problemu wybrac ten aparat, ktory mi osobiscie najbardziej opowiadal... Tak wiec wszystkim uczestniczacym w dyskusji dziekuje za nieoceniona pomoc.

Pani Beato, uprzedzam z gory, nie omieszkam zawitac do pani na priv z moimi pytaniami odnosnie aparatu i jego funkcji...

Pozdrowienia

Kamila

Autor: Małgorzata ze Szczecina
E-mail:  
Data: czwartek, 30 marca 2006 18:22:40
Witam,
Tak się składa, że mam oba testowane przez Panią Ewę aparaty, Nikona na mikroskopie i Canona Power Shota Pro 1. Z obu nie jestem zadowolona. Nikona Pani ma, więc go Pani zna, ale chciałam nawrzucać trochę Canonowi. Główną wadą Canona jest jego powolność. Ma kłopoty z nastawianiem ostrości jeśli jest za mało światła i obiekt jest mało kontrastowy. Mam też Canona EOSa 50E, który w tych samych warunkach radzi sobie doskonale. Power shot wymaga wiele cierpliwości. Wielokrotnego nastawiania ostrości, korygowania ostrości na ustawieniach ręcznych, ciągłej zabawy z czasami i przesłonami. Zazwyczaj robię kilkanaście, albo nawet kilkadziesiąt zdjęć jednego obiektu, żeby mieć pewność, że jedno będzie ok. Chociaż zrobiłam nim sporo fajnych zdjęć
http://inm.am.szczecin.pl/~abak/ (zdjecia moje i męża), to w sumie żałuję pieniędzy wydanych na to cudo techniki, bo trzeba było dołożyć i kupić lustrzankę cyfrową. A, jeszcze jedno, oświetlenie pierścieniowe do Power Shota jest strasznie drogie, tak zresztą jak wszelki inny osprzęt. Teraz wiem, że następna będzie lustrzanka.
Pozdrawiam

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: czwartek, 30 marca 2006 19:11:52
Pani Małgorzato,
Bardzo chętnie bym obejrzał Pani zdjęcia, bo się dobrze zapowiadają, ale przy mojej rozdzielczości ekranu (1024x768) nie bardzo mogę przejść przez to Paphiopedilum...

Pozdrawiam
W.

Data: czwartek, 30 marca 2006 19:17:13
Powiem nawet więcej... przy rozdzielczości ekranu 1280x1024 LEDWO się mieszczę z wyborem fotek...

W.

Data: czwartek, 30 marca 2006 19:22:20
przepraszam, że tak próbkuję, ale problem rozwiązało by dodanie rollerów do ramek - wiem, że to mniej estetyczne, ale za to rozwiązuje wszelkie problemy

W.

Data: czwartek, 30 marca 2006 19:42:14
Ja mam ten sam problem, nie przejdę dalej.

Co do aparatu fotograficznego, to polecam Canon Power Shota Pro 1 z zamkniętymi oczami. Pisząc sobie program (Pani zna aparat, więc nie opisuję) np na C1, C2 może uchodzić za super foto idiotę. Robi sam zdjęcia. Tak oświetlenie pierścieniowe jak każde dodatkowe wyposażenie do tego czy innego aparatu jest drogie. Ale to oświetlenie ma niesamowite możliwości co przy robieniu białego błyszczącego kwiatka to rewelacja. Bo można proszę Państwa użyć tylko jednej lampy, wybrać stronę z której fleszymy i jeszcze z jaką mocą, może być np -3.
Podobne możliwości ma każdy aparat, można zapisać gdzieś swój program czasowy, przesłonowy itd.
Powolność wynika ze sposobu zapisu, lustrzanka cyfrowa też tak ma bo wszystko co cyfrowe w tych aparatach to zapis czyli możliwość wykonania bardzo dużej ilości zdjęć z rozdzielczością jaką chcemy. I powrót do wizjerka przy lustrzance, proszę pamiętać to troszkę utrudnia.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Małgorzata ze Szczecina
E-mail:  
Data: czwartek, 30 marca 2006 20:45:41
Mówiąc, że aparat jest wolny miałam na myśli wolny autofokus i zwłokę pomiędzy naciśnięciem spustu migawki a zrobieniem zdjęcia. W skrajnych przypadkach fotografując dziecko kręcące się, niezbyt szybko zresztą, na obrotowym krześle, trzeba było naciskać spust, kiedy dziecko było tyłem, żeby aparat zrobił zdjęcie,kiedy dziecko było już przodem. Trzeba brać na to dużą poprawkę. Oczywiście w warunkach domowych na statywie, z dobrym oswietleniem fotografowanych storczyków, nie ma tego dyskomfortu, ale fotografowanie momentów, jak ptak, który przysiadł na moment, albo owad, to już mordęga. Ja nie poleciłabym tego aparatu, chociaż sama go mam i zrobiłam już nim jakieś 3 tys. zdjęć. Dalej żałuję, że to nie lustrzanka, bo jeśli chodzi o wizjer, to i tak częściej go używam niż ekraniku, ot przyzwyczajenie.
Szkoda, że nie otwierają się zdjęcia u Państwa jak należy. U mnie rozdzielczość jest 1280 na 1024i wszystko chodzi, niezbyt szybko wprawdzie, ale rollery są, a w prawym dolnym rogu menu z możliwością ustawienia pokazu. Szkoda. Kiedyś zrobię swoją stronę z moimi storczykami, bo tamta jest pożyczona od męża.
Pozdrawiam i dziękuję za testowanie, przekażę uwagi mężowi.
Małgorzata

Data: czwartek, 30 marca 2006 21:13:10
Pani Małgorzato ta zwłoka o której Pani pisze też jest w tych innych aparatach.

Proszę się na mnie nie obrazić ale mam zamiar coś Pani podpowiedzieć.
W instrukcji obsługi do Power Shot Pro1 na stronie 79 jest rozwiązanie jak wykonać serię zdjęć np biegającego pieska.
Ja tę opcję wykorzystałam na wycieczce, trzymałam aparat w oknie autobusu a on robił zdjęcia. Ma dwa warianty szybkości i nie widać tych zdjęć na monitorze LCD.

Na stronie pokazuje się roller tylko na indeksie/pierwszej stronie.

Pozdrawiam
ewka

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4  5    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl