Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Aparat fotograficzny?
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 17:55:38
Witaj,
żaba super. W oryginale pewnie można jej zajrzeć do oka i zobaczyć co takiego ciekawe widzi.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 18:25:47
Akurat to zdjęcie robiłam na resztkach karty, więc w oryginale ma niestety tylko 120 KB . Trochę wyraźniej widać na nim te maleńkie muszki, które przysiadły na żabie .
Pozdrawiam,
Lidia

Data: piątek, 13 stycznia 2006 19:19:41
Zrobiłam zdjęcie pyłkowiny. Nie mam flesza do makro ale i tak jest nieźle.

A tu wykadrowana, 100% oryginał.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: piątek, 13 stycznia 2006 20:26:56
Witam

ja od mniej wiecej roku uzywam Nikona coolpixa 8800
caly czas jestem na etapie uczenia sie robienia zdjec dobrym aparatem
narazie przeszkadza mi brak dobrego swiatla, nieodpowiednio dopasowane ustawienia ale zaczynam lapac pomalu o co chodzi.
Potwierdzam ze do zrobienia dobrego zdjecia niezbedny jest statyw i nawet jak nie chce sie go rozkladac warto sie zmusic bo po zrzuceniu zdjec okaze sie ze cala ich seria nie wyszla i wtedy jest "dramat"
Do robienia zdjec makro uzywam soczewek raynoxa dcr 250

i do dokladniejszego lapania szczegolow msn 200

tak sympatycznie udalo mi sie zlapac pewnego ranka rose na powyzszej borowce
i przy okazji pochwale sie moim ukochanym zdjeciem pylku przypoludnika

uwazam ze pieniadze wydane na aparat i sprzet nie sa pieniedzmi straconymi
owszem czasami mozna dostac wscieklizny jak po 20 probach okazuje sie ze zdjecia nie wyszly...ale to sa uroki

pozdrawiam i zycze dobrego wyboru

Autor: Beata Sobieszczńska
E-mail:  
Data: piątek, 13 stycznia 2006 22:46:51
Witajcie,
Podpisuję się wszystkimi kończynami pod pochwałami dla Nikona Coolpix 8800.
Aparat jest niesamowity.Makro od 3cm, 8 mln matryca, w pełni manualny , dla łatwiejszego prowadzenia są również programy, posiada redukcję drgań, obiektyw o szerokiej ogniskowej 35-350mm.Jest trochę wolny ale można sobie wypracowac własną taktykę i poszaleć.Większość zdjęć na mojej stronie(http://www.storczyki-begaleria.prv.pl/) wykonałam tym aparatem i bardzo go sobię chwalę.
Oto kilka zrobionych w wietrzny dzień z ręki, podpartych soczewką Raynox'a M-250 .Nie kadrowane, jedynie pomniejszone w paint'cie ( jak niektórzy jestem leniwa i nie poinstalowałam po ostatnim formacie programów do obróbki zdjęć - a zwykle korzystam z Photoshopa oraz Corela).
1.lawenda

2.próbowałam oko żaby, wyszło jak wyszło,w kazdym razie nie o to mi chodziło ...ale mniejsza z tym...

3.motylek sobie je,

4.pasikonik czy jakos tak

Wnioski:
Niestety, powtórzę po przedmówcach,żeby wykonać dobre makro obiekt musi być bardzo dobrze oświetlony (najlepiej światłem dziennym), jeżeli jednak warunki świetlne zawodzą - można sobie pomóc przesłoną (im mniejsza jej liczba, tym większa dziura, a im wieksza dziura tym więcej światła wpada), dla pełnych gwarancji pozostaje statyw.
Też kocham Nikona!

pozdr
Beata Sobieszczańska

Autor: Anna Waluga
E-mail: walugan@tlen.pl
Data: piątek, 20 stycznia 2006 13:52:28
Witam,
Skoro już zaglądamy w oczy to przedstawiam ulubieńca mojego syna - żółwia czerwonolicego.Zdjęcie wykonane 'z ręki' przy zwykłej żarówce energooszczędnej,funkcja macro + flash.

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 20 stycznia 2006 21:03:58
Mam prośbę o radę jak umożliwić umieszczenie zdjęcia w "Orchidarium". Miałem problemy przy prezentacji Cattleya warscewiczii. - Były głosy,
że w opisie są polskie znaki... Są rzeczywiście - przy moich zdjęciach z Nikona we właściwościach - nie mogę skasować (przy zmniejszaniu wielkości pliku) aby zostały tylko właściwości ogólne. Mam Painta, Nikon Picture Project i Nikon FotoShare.- Czy można przy ich użyciu wykasować "Podsumowanie" - z Właściwości zdjęcia - gdzie jest mnóstwo parametrów zdjęcia z polskimi znakami? Sprawdziłem, że umieszczone zdjęcia mają tylko te właściwości ogólne... Dziękuję z góry za rady i pozdrawiam serdecznie, AB.

Data: piątek, 20 stycznia 2006 21:34:36
Witam,
mam wrażenie, że chodzi o coś innego.
To jest zdjęcie Pani Anny. Wykadrowane razem z pokazanymi właściwościami zdjęcia. Są polskie litery i tego chyba nie można zmienić.

Pan natomiast używa polskich znaków dla podpisu czy opisu zdjęcia, opisując je dla siebie, przenosząc na dysk komputera. Opis powinien być bez polskich znaków i krótki.
Ja robię to tak; zolta_lilia

Pozdrawiam
ewka

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: piątek, 20 stycznia 2006 21:53:49
Witam,
Ale z kolei zdjęcie, które zamieściłam w tym wątku, mam zapisane na twardym dysku jako "żabka5" z wyraźnym "ż" na początku, a mimo to pokazało się na forum bez problemu...
Pozdrawiam,
Lidia

Data: piątek, 20 stycznia 2006 22:07:09
Ale Pan Andrzej wypełnia pewnie? we właściwościach te kartoteki i opisy.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Beata Sobieszczńska
E-mail:  
Data: piątek, 20 stycznia 2006 22:11:32
Pani Ewo , Panie Andrzeju
Te właściwości można zmienić, posługując się najprostszym z programów dołączonym do każdego systemu operacyjnego.Ja to robię za pomocą Panit'a.
Robię to tak:
1.Zdjęcie prosto z aparatu z wszystkimi jego właściwościami zapisuję za pomoca wspomnianego programu w bitmapie btm* (Mapa bitowa 24-bitowa).Nie trzeba wcale zmieniać nazwy z polskich znaków.
2.Nastepnie to zdjęcie otwieram jeszcze raz w tym samym programie i znów zapisuję je w JPG.
To wszystko! Przy tym bardzo zmniejsza się również jego wielkość.

Pozdrawiam
Beata

Data: piątek, 20 stycznia 2006 22:21:02
Bardzo Paniom dziękuję. Będę się "wgryzał" w ten przepis Pani Beaty i kiedy się powiedzie poinformuję. Serdecznie pozdrawiam

Data: piątek, 20 stycznia 2006 23:56:31
Pani Beato, ogromnie Pani dziękuję! Był to mój wielki (!) problem

Teraz przy okazji chciałbym pokazać kwitnienie mojego pierwszego storczyka. Mam "go" od ponad 12 lat. Czuję do niego duży sentyment...

a poniżej moje ostatnie - nowe kwitnienie - katleja hybryda. Zakwitła dwoma kwiatami po 3 miesiącach pobytu u mnie. Bez "żadnych starań"
na parapecie południowego okna. Otrzymałem z 4 cm nowym pędem, który w ciągu 3 miesięcy urósł do 18 cm i wytworzył 13 cm pęd kwiatowy, który zakwitł. Kwiaty 3x mniejsze od C.warscewiczii tj.~ ok.6cm.
Nie mam jej nazwy...

Uff, dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam wszystkich, a szczególnie fotografujących wielbicieli storczyków, Andrzej Bucior

PS. Zdjęcia są wspaniałym uzupełnieniem pasji podziwiania piękna przyrody...
Każda osoba czuje sentyment do swoich wspomnień uwiecznionych na ilustracjach. Czasem naszymi obrazkami cieszą sie i inni... AB

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: sobota, 21 stycznia 2006 12:01:21
Panie Andrzeju,

Jest mi ogromnie przyjemnie,że mogłam pomóc.
Będę teraz cieszyć oko Pana przepięknymi fotorgrafiami.

Pozdrawiam
Beata

Data: sobota, 21 stycznia 2006 14:44:22
Jest Pani bardzo uprzejma. Też się cieszę i dziękuję, AB.

PS. Pafiopedila aby regularnie kwitły w zimie "podsuszam" 2 tyg. na pocz. VIII.

Data: niedziela, 22 stycznia 2006 17:09:08
Witam ,
Pani Beato, ponieważ ja nie bardzo Panią rozumiem. Spytam.

"Te właściwości można zmienić, posługując się najprostszym z programów dołączonym do każdego systemu operacyjnego."

Ten program operacyjny o którym Pani pisze, chodzi Pani o program do przesyłania zdjęć z aparatu na dysk komputera, dołączany do każdego aparatu.? Ja też przenoszę za pomocą takiego programu.

"1.Zdjęcie prosto z aparatu z wszystkimi jego właściwościami zapisuję za pomoca wspomnianego programu w bitmapie btm* (Mapa bitowa 24-bitowa).Nie trzeba wcale zmieniać nazwy z polskich znaków."

Ten Format w którym Pani zapisuje bitmapę, dobrze odczytuję to BTM? Może Pani napisać coś o tym Formacie, jaka kompresja jest przy tym Formacie. Szukam i szukam, nic. Chyba, że jest to zapis pod Windows bez kompresji?

"2.Nastepnie to zdjęcie otwieram jeszcze raz w tym samym programie i znów zapisuję je w JPG"

Ja zapisuję swoje zdjęcia bezpośrednio z aparatu, przy pomocy programu dla danego aparatu, W Formacie JPG - bitmapę JPEG (24 bitowa).
Opisuję bez polskich liter. Jak wprowdzam zdjęcie na forum dodaję kompresję.
Ja nie opisuję zdjęć polskimi literami (tak już się nauczyłam), ponieważ sama robię swoją stronę a tak opisanego zdjęcia nie da się przenieść na zewnętrzny serwer, np taki jak wskazał Witold Hanak w swoim nowym forum.
Tu na forum u Jerzego, nigdy tego nie sprawdzałam. Okazuje się, że całe życie człowiek się uczy .

Proszę o wyjaśnienie, tego Formatu BTM*.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: poniedziałek, 23 stycznia 2006 20:44:14
Pani Ewo,
<< Ten program operacyjny o którym Pani pisze, chodzi Pani o program do przesyłania zdjęć z aparatu na dysk komputera, dołączany do każdego aparatu.? Ja też przenoszę za pomocą takiego programu.

Ten Format w którym Pani zapisuje bitmapę, dobrze odczytuję to BTM? Może Pani napisać coś o tym Formacie, jaka kompresja jest przy tym Formacie. Szukam i szukam, nic. Chyba, że jest to zapis pod Windows bez kompresji?>>

Program operacyjny (system), o którym wspomniałam to najczęściej Windows,Linux zależy co któ posiada. Każdy z tych programów posiada wmenu "Start" programik do tworzenia i edycji rysunków oraz umożliwia oglądanie zeskanowanych zdjęć....i to jest ten program w którym zamieniam btm* na JPEG. Nie jest to program dołączany do aparatu.Przy przesyłaniu zdjęć z aparatu do komputera nie korzystam za pomocą tego dodatkowego programu oferowanego razem z aparatem , ponieważ nie jest wcale potrzebny (taka dodatkowa zabawka).

Zdjęcie z aparatu jest zapisywane to formacie JPEG, ale aby je zmniejszyć i zgubić dane z Właściwości zapisuję wg wspomnianego sposobu w btm*.Zdjęcie w bitmapie jest formatem nieskompersowanym o bogatej bazie kolorów i o bardzo dużej objętości(np: 810 KB, 1MB). JPEG jest formatem skompresowanym i w przypadku podanych wczesniej przykładowych wielkości zmniejsza objętość zdjęcia z 810 KB do 408 KB(czyli o połowę.Po wcześniejszym wykadrowaniu można uzyskac całkiem duże (piksel)zdjęcie przy jego małej objętości (KB).

Pozdrawiam
Beata

Data: poniedziałek, 23 stycznia 2006 21:27:49
Witam ,

bardzo dziękuję, wszystko jasne.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: czwartek, 26 stycznia 2006 17:09:31
Skoro temat apararu został poruszony, to zadam pytanie.
Chciałbym sobie kupić swój pierwszy aparat cyfrowy. Znalazłem ofertę pewnego aparatu. Oto on:
Olympus FE 100, przetwornik CCD 4,0 mln pikseli, maksymalna rozdzielczość 2272 na 1704. obiektyw 38-106 mm, F 3,0-5,0; 1,5" monitor LCD, supermakro od 2 cm, 4 programy tematyczne, zapis sekwencji video, pamięć wewnętrzna 28 MB, nośnik danych: karta xD.
Ten sprzęt kosztuje 555 zł.
Czy opłaca się go kupić ? Jestem w tym temacie kompletnie "zielony". Chciałbym dobrze wybrać, i nie być później rozczarowanym.
Pozdrawiam wszystkich - Michał.
Ps: Mam nadzieję, że mi odpowiecie

Data: czwartek, 26 stycznia 2006 20:03:47
- Podoba mi się aparat i jego funkcje też
- Z takiej rozdzielczości można spokojnie robić powiększenia 15x21 cm. Poza tym 4 mln. pikseli wystarcza nawet w zawodowych aparatach cyfrowych dla fotoreporterów!
- Olympus jest bardzo dobrą firmą i wiele osób sobie chwali. Radzę samemu zapoznać się w internecie z opisami modeli i ich funkcjami.
W Allegro i stronach firm fotograficznych. Nikt nie podejmie za Ciebie decyzji! Tobie musi się aparat spodobać oraz jego cena i to co "potrafi".
- 4 mln. pikseli a nawet 3, kosztowało rok temu 3 x więcej teraz ceny spadają - i można spokojnie poczekać z decyzją i przemyśleć, powybierać. Pozdrawiam, AB.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl