Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Aparat fotograficzny?
Autor: Beata Sobieszczńska
E-mail:  
Data: piątek, 13 stycznia 2006 22:46:51
Witajcie,
Podpisuję się wszystkimi kończynami pod pochwałami dla Nikona Coolpix 8800.
Aparat jest niesamowity.Makro od 3cm, 8 mln matryca, w pełni manualny , dla łatwiejszego prowadzenia są również programy, posiada redukcję drgań, obiektyw o szerokiej ogniskowej 35-350mm.Jest trochę wolny ale można sobie wypracowac własną taktykę i poszaleć.Większość zdjęć na mojej stronie(http://www.storczyki-begaleria.prv.pl/) wykonałam tym aparatem i bardzo go sobię chwalę.
Oto kilka zrobionych w wietrzny dzień z ręki, podpartych soczewką Raynox'a M-250 .Nie kadrowane, jedynie pomniejszone w paint'cie ( jak niektórzy jestem leniwa i nie poinstalowałam po ostatnim formacie programów do obróbki zdjęć - a zwykle korzystam z Photoshopa oraz Corela).
1.lawenda

2.próbowałam oko żaby, wyszło jak wyszło,w kazdym razie nie o to mi chodziło ...ale mniejsza z tym...

3.motylek sobie je,

4.pasikonik czy jakos tak

Wnioski:
Niestety, powtórzę po przedmówcach,żeby wykonać dobre makro obiekt musi być bardzo dobrze oświetlony (najlepiej światłem dziennym), jeżeli jednak warunki świetlne zawodzą - można sobie pomóc przesłoną (im mniejsza jej liczba, tym większa dziura, a im wieksza dziura tym więcej światła wpada), dla pełnych gwarancji pozostaje statyw.
Też kocham Nikona!

pozdr
Beata Sobieszczańska

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl