|
Temat: |
Re: Aparat fotograficzny? |
|
Autor: |
Ewa Jóźwiak |
|
E-mail: |
Ewka@hejstorczyki.pl |
|
Data: |
niedziela, 22 stycznia 2006 17:09:08 |
Witam ,
Pani Beato, ponieważ ja nie bardzo Panią rozumiem. Spytam.
"Te właściwości można zmienić, posługując się najprostszym z programów dołączonym do każdego systemu operacyjnego."
Ten program operacyjny o którym Pani pisze, chodzi Pani o program do przesyłania zdjęć z aparatu na dysk komputera, dołączany do każdego aparatu.? Ja też przenoszę za pomocą takiego programu.
"1.Zdjęcie prosto z aparatu z wszystkimi jego właściwościami zapisuję za pomoca wspomnianego programu w bitmapie btm* (Mapa bitowa 24-bitowa).Nie trzeba wcale zmieniać nazwy z polskich znaków."
Ten Format w którym Pani zapisuje bitmapę, dobrze odczytuję to BTM? Może Pani napisać coś o tym Formacie, jaka kompresja jest przy tym Formacie. Szukam i szukam, nic. Chyba, że jest to zapis pod Windows bez kompresji?
"2.Nastepnie to zdjęcie otwieram jeszcze raz w tym samym programie i znów zapisuję je w JPG"
Ja zapisuję swoje zdjęcia bezpośrednio z aparatu, przy pomocy programu dla danego aparatu, W Formacie JPG - bitmapę JPEG (24 bitowa).
Opisuję bez polskich liter. Jak wprowdzam zdjęcie na forum dodaję kompresję.
Ja nie opisuję zdjęć polskimi literami (tak już się nauczyłam), ponieważ sama robię swoją stronę a tak opisanego zdjęcia nie da się przenieść na zewnętrzny serwer, np taki jak wskazał Witold Hanak w swoim nowym forum.
Tu na forum u Jerzego, nigdy tego nie sprawdzałam. Okazuje się, że całe życie człowiek się uczy .
Proszę o wyjaśnienie, tego Formatu BTM*.
Pozdrawiam
ewka
|
|
|
|
|