Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co może mieć wpływ na szybkie przekwitanie Phalaenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anita
E-mail: anita2677@wp.pl
Data: piątek, 3 lutego 2012 16:07:45
Witam
Mam pytanie do znawców i miłośników storczyków. Mianowicie: moja przygoda zaczęła się jakieś 4 lata temu jak dostałam pierwszego Phalaeonopsisa, kwitł mi pięknie ponad pół roku, póżniej był drugi, trzeci i kolejny. Wszystkie kwitły bardzo długo, twraz są w okresie niekwitnienia. Niestety od roku moje storczyki nie kwitną, a nowe jakie kupuję było ich pewno z 5 szt, szybko przekwitają. Szybko tzn po miesiącu kwiatów już nie ma;((( Kupując kolejny storczyk oglądam korzenie, pąki wszystko jest w stanie idealnym, przyniosę do domu postoi tydzień dwa i zaczynają mu najmniejszę pączki obsychać i odpadać. Jak odpadną wszystkie pąki to wtedy lecą kwiaty od dołu... mija miesiąc -półtora a po kwiatach nie ma śladu. SToją w tych miejscach gdzie stały wcześniej storczyki które kwitły po pół roku. Nie wiem co może być przyczyną że tak szybko przekwitają. Nie stoją w pobliżu świec ani owoców, nawet innych kwiatów. Pokój jest słoneczny ale nie ma bezpośredniego działania słońca bo nie staoja na parapetach tylko na komodzie. Tak się zastanawiam może ma na nie wpływ moje samopoczucie-choroba? Czy storczyki na to reagują? Nadmienie jeszcze że moczę je co półtora-dwa tygodnie, a odżywkę daję co miesiąc. Bardzo proszę o odpowiedz bo mam kolejny piękny kwiat i dziś zauważyłam że pączki mu zasychają.

Autor: EwelinaA
E-mail:  
Data: sobota, 4 lutego 2012 14:29:41
Wydaje mi się że je za mocno nawozisz. Ja swoje nawożę raz na 2-3 miesiące a storczyki kwitną mi pięknie.
Na szybkie opadanie pąków może mieć wpływ temperatura i wilgotność powietrza. W okresie jesienno-wiosennym kiedy na dworze temperatury są niższe niż w domu czy sklepie łatwo jest przeziębić storczyka a wtedy ten zrzuci pąki i kwiaty. Dlatego kupując w tym okresie kwiaty zabezpieczajmy je przed zimnym powietrzem z dworu. Np w obi jest papier do pakowania roślin i z niego śmiało możemy korzystać. Dodatkowo powinniśmy uważać przy wietrzeniu pomieszczeń bo wtedy tak samo stwarzamy różnicę temperatur. Powinniśmy zwłaszcza wtedy unikać przeciągów.
U mnie storczyki słabo kwitną jeżeli wilgotność powietrze spada poniżej 40%. Najlepiej pasuje im wilgotność powietrza powyżej 50%.
Dodatkowo na opadanie kwiatów czy pąków może mieć wpływ np dotyk czy owady. Jeżeli dotykamy pąki albo kwiaty czy to palcami czy jakimiś przedmiotami to skracamy ich kwitnienie, tak samo owady które przelatując dotkną kwiatu wywierają na roślinę podobny efekt.
Wydaje mi się że choroba właściciela nie ma wpływu na storczyki ale pewności nie mam.
Ja w celu "wywołania" kwitnienia zapewniam storczykom różnicę temperatur między dniem a nocą, np w okresie wiosennym wystawiam swoje storczyki na balkon na noc a rano wnoszę z powrotem do mieszkania. Taką czynność powtarzam codziennie przez tydzień czasami dwa a po miesiącu pokazują się pędy kwiatowe.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: niedziela, 5 lutego 2012 12:14:25
Prawdę mówiąc o dotykaniu pierwsze słyszę,ale storczyki przekwitają szybko jeżeli leżą obok dojrzałe owoce,które zawierają substancję powodującą starzenie się kwiatów i szybkie ich opadanie.Nie pamiętam nazwy,ale jakoś na "e".

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail: dfijal@gucio.um.pabianice.pl
Data: niedziela, 5 lutego 2012 17:28:20
To na e to etylen, ale nie wiem co oprócz owoców i psujących się warzyw może go wydzielać. U mnie przez długi czas storczyki miały okno kwiatowe w kuchni i kwitły bez przeszkód więc np wyziewy z gazu chyba nie bardzo przeszkadzały. Mam nadzieję że wyjaśnisz tę sprawę bo też mi się zdarzyło, że ostatnio dostałam falenopsisa z wieloma pąkami i po jakimś czasie część zamiast rozkwitnąć opada. Może chodowcy je za bardzo nawożą i później roślina choruje?
Dorota.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: niedziela, 5 lutego 2012 21:03:22
To też,ale może być też sprawa krótkiego dnia.U mnie mimo,że stoją na parapecie,prawie w każdym Phalaenopsis usechł przynajmniej jeden pąk.Pędy boczne nie wszystkie wyrosły,jedne tak,inne jakby czekają na dłuższy dzień.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: niedziela, 5 lutego 2012 21:35:18
Wystarczy podmuch zimnego powietrza w czasie wietrzenia o tej porze roku, lub niezabezpieczony storczyk w drodze ze sklepu.Duze znaczenie teraz w okresie grzewczym ma wilgotnosc w mieszkaniach.Prosze przeanalizowac te wszystkie czynniki.

Autor: Anita
E-mail: anita2677@wp.pl
Data: niedziela, 5 lutego 2012 21:46:08
Hmmm... wszystko brałam pod uwagę, ale najdziwniejsze jest to że rok- dwa wcześniej, kwiaty kwitły mi po pół roku a stały w tych samych miejscach co stawiam teraz. Problem zaczął się rok temu kupiłam w lutym duży okaz phalaenopsisa, był dobrze zabezpieczony przed zimnem i niedługo po zakupie zaczęły zasychać pąki i obsychać kwiaty. On miał chyba jakąś chorobę bo w sumie cały zgnił w ciągu 3 miesięcy. Potem przyszła wiosna, moje które miałam wcześniej nie kwitły więc kupiłam kolejny kwiat, to był koniec maja a pod koniec czerwca już nie było żadnego kwiatu zostały tylo łodygi. Na wakacjach znowu dostałam Phala i to samo. Na jesień zakwitł w końcu mój najstarszy ulubiony storczyk, niestety miał tylko 4 kwiaty ale przez przypadek go złamałam no i nie wiem ile by kwitł. W listopadzie i grudniu zaopatrzyłam się w kolejne okazy i już dawno kwiaty opadły. Ten najnowszy ma 2 tygodnie i pąki zasychają.... Tak uwielbiam te storczyki i mam już niezłą kolekcję, ale co z tego jak one mnie nie lubią... Nic sie nie zmieniło w mojej uprawie ani miejsce w którym stoją... przed rokiem były cudne i kwitły mi 4 przez całą wiosnę a teraz miesiąc i opadają.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 6 lutego 2012 10:02:17
cos jednak musialo sie zmienic w warunkach uprawy, skoro wczesniej kwitly Pani dluzej, a teraz po miesiacu kwiaty opadaja.Trudno doradzac na odleglosc.Musi Pani sama przeanalizowac wczesniejsze i obecne warunki i znalezc przyczyne.Powodzenia Agata

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: poniedziałek, 6 lutego 2012 12:21:32
Tak , jak uważna Agata, musiało coś się zmienić w warunkach, w otoczeniu.
Zebrałam kiedyś przyczyny żółknięcia pączków i opadania kwiatów i zapisałam to w punktach.

Przyczyn może być wiele:
-zmiana warunków w otoczeniu rośliny,
-znaczny spadek lub wzrost temperatury,
- zbyt wysoka różnica temperatur między dniem a nocą,albo brak tej różnicy.
-spadek wilgotności powietrza,
-ciągłe przestawianie storczyka,
-przeciągi,
-ustawione w pobliżu owoce, kosz ze śmieciami, starzejące się kwiaty we flakonie..... -etylen, i „umierająca” choinka w okresie świąt .
-duże stężenie CO2 w powietrzu,
-brak składników pokarmowych,
-spryskanie kwiatów,
-zły stan korzeni więc niedostateczne zaopatrzenia rośliny w wodę,
-mało światła...
-szkodniki żerujące na kwiatkach.
Proszę przeanalizować i wyciągnąć wnioski.
Powodzenia, Maria

Autor: mania
E-mail:  
Data: wtorek, 7 lutego 2012 14:15:09
Niektóre storczyki tak mają niby wszystkie to pahalenopsisy ale z ich kwiatami to różnie bywa. Mam jednego który zawsze kwitnie ponad 3 miesiące drugi to tak 1 do 2 a mini storczyki w porywach do 3 tygodni!

Autor: Maniek
E-mail:  
Data: wtorek, 7 lutego 2012 16:06:18
A propos etylenu-jest on hormonem roślinnym odpowiedzialnym za dojrzewanie i starzenie się organów, występuje więc W KAŻDEJ ROŚLINIE, a nie tylko w owocach i psujących się warzywach. Owszem, w nich w większej ilości, ale nie wyłącznie. Kwiaty cięte ustawione w wazonie blisko storczyków też mogą spowodować szybsze starzenie, ale wentylacja musiałaby być naprawdę kiepska.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl