|
Temat: |
Re: Co może mieć wpływ na szybkie przekwitanie Phalaenopsisa |
|
Autor: |
EwelinaA |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
sobota, 4 lutego 2012 14:29:41 |
Wydaje mi się że je za mocno nawozisz. Ja swoje nawożę raz na 2-3 miesiące a storczyki kwitną mi pięknie.
Na szybkie opadanie pąków może mieć wpływ temperatura i wilgotność powietrza. W okresie jesienno-wiosennym kiedy na dworze temperatury są niższe niż w domu czy sklepie łatwo jest przeziębić storczyka a wtedy ten zrzuci pąki i kwiaty. Dlatego kupując w tym okresie kwiaty zabezpieczajmy je przed zimnym powietrzem z dworu. Np w obi jest papier do pakowania roślin i z niego śmiało możemy korzystać. Dodatkowo powinniśmy uważać przy wietrzeniu pomieszczeń bo wtedy tak samo stwarzamy różnicę temperatur. Powinniśmy zwłaszcza wtedy unikać przeciągów.
U mnie storczyki słabo kwitną jeżeli wilgotność powietrze spada poniżej 40%. Najlepiej pasuje im wilgotność powietrza powyżej 50%.
Dodatkowo na opadanie kwiatów czy pąków może mieć wpływ np dotyk czy owady. Jeżeli dotykamy pąki albo kwiaty czy to palcami czy jakimiś przedmiotami to skracamy ich kwitnienie, tak samo owady które przelatując dotkną kwiatu wywierają na roślinę podobny efekt.
Wydaje mi się że choroba właściciela nie ma wpływu na storczyki ale pewności nie mam.
Ja w celu "wywołania" kwitnienia zapewniam storczykom różnicę temperatur między dniem a nocą, np w okresie wiosennym wystawiam swoje storczyki na balkon na noc a rano wnoszę z powrotem do mieszkania. Taką czynność powtarzam codziennie przez tydzień czasami dwa a po miesiącu pokazują się pędy kwiatowe. |
|
|
|
|