Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum echinolabium
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: wtorek, 19 września 2006 23:22:50
Witam serdecznie!

To Bulbophyllum jest opisane dokładnie na tej stonce w dziale Storczyki od A do Z więc może tylko wspomnę, że jest to roślina pochodząca z Sulawesi, Borneo, wymaga dosyć obfitego podlewania i nawożenia w okresie wzrostu, dosyć jasnego stanowiska ale nie bezpośredniego słońca. No i co najważnejsze wytwarza największe kwiaty w swoim rodzaju do 40cm. A podobno widziano okazy i do 1m... tylko gdzie? hehe
No i się udało Coprawda nie moja w tym zasługa, bo roślinka, jakież to było zaskoczenie!, przybyła do mnie już z pędem kwiatowym, ale dalej rozwijała się już u mnie.

Mój okaz ma liście dochodzące do 35 cm + około 5cm pseudobulwy. Na początek wygladało to tak:

Pęd rósł sobie dosyć szybko, choć jak się obserwuje codziennie to wcale aż tak szybko to się nie wydawało:

Aż w końcu rozdwoił się,a z jednej części wyrósł pięknie bordowiejący pączek.
Tu wtrące, że ta niesamowita roślinka może wytwarzać sukcesywnie do 10 kwiatów na tym samym pędzie kwiatowym,

No i co? Ja wyjechałem w delegacje na 2 dni i oczywiście po powrocie dziś wieczorkiem pąk już był otwarty , mam nadzieję, że jeszcze kiedyś obejrze ten proces:

małe zbliżenie:

Od tyłu też jest ładny I widać już kolejny rosnący pąk i wydłużający się pęd kwiatowy:

Ach ostanie zbliżenie:

U mnie licząc od końca płatka grzbietowego do końców bocznych płatków okółka zewnętrznego kwiat ma długośc 29 cm, może to nie 40 ale dobre i to Tym bardziej, że widzę nowy przyrost , także zadanie widzę roślinka ma ambitne; oby to się nie odbiło na jej zdrowiu... Pęd kwiatowy narazie przynajmniej też ma 'tylko' 23 cm przy tych literaturowych 70cm? No i kwestia zapachu, pierwszy odruch po wsadzenu nosa w kwiat miałem raczej, jak to często w tym rodzaju bywa, że jest to zapach nieprzyjemny, ale siedzę sobie tak, robię fotki i tak coraz go wącham i zaczynam stwierdzać, że to wcale niezły zapach, mi przypomina niektóre męskie ciężkie perfumy na bazie piżma, pewnie niewiele osób to lubi, ale... nie jest tak źle

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 20 września 2006 07:42:03

Łaaaaaaaaaaadne... Gratuluję!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: środa, 20 września 2006 08:15:40
Piękna roślina, cudowny kwiat.
Gratuluję i życzę tych 40 cm

pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia
Agnieszka

Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik1@gmail.com
Data: środa, 20 września 2006 09:01:10
Przepiękna kwiat. Moje gratulacje

Piotr D.

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: środa, 20 września 2006 11:30:28
Piękne. Uwielbiam bubophyllum te małe i duże. Gratuluję.
Marzena

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: środa, 20 września 2006 12:31:06
Witam !

Również podziwiam , a jak do tego nie pachnie inaczej

Pozdrawiam Iwona

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: środa, 20 września 2006 12:55:28
Po prostu

WSPA-NIA-LY

nawet dla mnie, ktòra nie przepada za bulbophyllum .

Proszè nas poinformowac o dlugosci kwitnienia
Wanda

Autor: B.Kalinowska
E-mail: bar2a@o2.pl
Data: środa, 20 września 2006 16:34:22
Panie Piotrze,
rewelacyjny storczyk , kwitnienie zachwycające -gratuluję!
Ten nieprawdopodobnie jedwabisty połysk płatków, to w rzeczywistości też taki jest ,czy to tylko zdjęcia wzmocniły efekt?
Panie Piotrze ,gdy kolejny pączek odpowiednio podrośnie , to b.proszę nie myśleć o żadnych delegacjach. Zdjęcia ukazujące rozkwitanie tego urodnego storczyka na pewno byłyby ciekawe , a więc panie Piotrze b.proszę...
Pozdrawiam ,wciąż oglądając
Basia
Pani Kamila będzie zachwycona wielkością

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: piątek, 22 września 2006 09:46:37
Witam!

Z góry chciałem podziekować za wszystkie pochwały roślinki, choc mała w tym moja zasługa; Zobaczymy, czy się posłucha i zwiększy jeszcze rozmiar kwiatów

Hm Pani Basiu, niestety właśnie wyczytałem,że kwiaty trzymają się tylko tydzień , a roślina przecież musi tyle się namęczyć żeby wytworzyć tak spory kwiat. No na pocieszenie pozostaje fakt, że bedą kolejne kwiaty I cały proces w sumie może trwac i ponad pół roku z jednego pędu kwiatowego No i z tym trzymaniem to u mnie chyba nie będzie nic dłużej . Zakładając, że kwiat rozwinął sie w pn, dziś już zauważyłem że zaczyna jakby powoli się z powrotem zwijać Hm a i zapach chyba najintensywniejszy mnie minął, bo jak przedwczoraj wróciłem do domu po 15-stej to jednak był nieznośnie intensywny, ale pod wieczór złagodniał.

Zdjęcia były robione w nocy, więc efekt lampy napewno też widać. Ale kwiat jest ciekawie wybarwiony, tło stanowi półprzezroczysta, różanobrzoskwiniowa powierzchnia, przerywana intensywnie różowobordowymi żyłkami. Wydłużona, ostro zakończona warżka jest koloru zółtopomarańczowego, i pięknie kontrastuje z buraczkowymi 'nibywłoskami'.

Pozdrawiam serdecznie!

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 16 września 2008 19:32:08
Nie mam chyba jednak ręki albo przestrzeni jak sądzę do tej sekcji bo rosnąć to mi niezbyt chcą, ale też nie mogę sobie odmówić kolejnych roślin - wielkość kwiatu jest zbyt kusząca. Tym razem sięgnąłem po krzyżówkę Bulbophyllum Valley Isle Queen – echinolabium x Jersey (lobbii x echinolabium), która miała na celu zachowanie jak największych rozmiarów kwiatka i usunięcie wg większości nieprzyjemnego zapachu - no i chyba im się udało kwiat nie ma praktycznie żadnego zapachu, a na płasko ma około 25 cm (Także Mario bez problemów nadaje się i dla Ciebie) Mam nadzieję, że też dłużej utrzyma kwiaty od echinolabium, tym bardziej, że choć powinien sukcesywnie wydać ich pare to u mnie będzie tylko jeden A wygląda to tak:

Najpierw pokazał to

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl