Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Bulbophyllum echinolabium
Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: piątek, 22 września 2006 09:46:37
Witam!

Z góry chciałem podziekować za wszystkie pochwały roślinki, choc mała w tym moja zasługa; Zobaczymy, czy się posłucha i zwiększy jeszcze rozmiar kwiatów

Hm Pani Basiu, niestety właśnie wyczytałem,że kwiaty trzymają się tylko tydzień , a roślina przecież musi tyle się namęczyć żeby wytworzyć tak spory kwiat. No na pocieszenie pozostaje fakt, że bedą kolejne kwiaty I cały proces w sumie może trwac i ponad pół roku z jednego pędu kwiatowego No i z tym trzymaniem to u mnie chyba nie będzie nic dłużej . Zakładając, że kwiat rozwinął sie w pn, dziś już zauważyłem że zaczyna jakby powoli się z powrotem zwijać Hm a i zapach chyba najintensywniejszy mnie minął, bo jak przedwczoraj wróciłem do domu po 15-stej to jednak był nieznośnie intensywny, ale pod wieczór złagodniał.

Zdjęcia były robione w nocy, więc efekt lampy napewno też widać. Ale kwiat jest ciekawie wybarwiony, tło stanowi półprzezroczysta, różanobrzoskwiniowa powierzchnia, przerywana intensywnie różowobordowymi żyłkami. Wydłużona, ostro zakończona warżka jest koloru zółtopomarańczowego, i pięknie kontrastuje z buraczkowymi 'nibywłoskami'.

Pozdrawiam serdecznie!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl