Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Bulbophyllum echinolabium
Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: wtorek, 19 września 2006 23:22:50
Witam serdecznie!

To Bulbophyllum jest opisane dokładnie na tej stonce w dziale Storczyki od A do Z więc może tylko wspomnę, że jest to roślina pochodząca z Sulawesi, Borneo, wymaga dosyć obfitego podlewania i nawożenia w okresie wzrostu, dosyć jasnego stanowiska ale nie bezpośredniego słońca. No i co najważnejsze wytwarza największe kwiaty w swoim rodzaju do 40cm. A podobno widziano okazy i do 1m... tylko gdzie? hehe
No i się udało Coprawda nie moja w tym zasługa, bo roślinka, jakież to było zaskoczenie!, przybyła do mnie już z pędem kwiatowym, ale dalej rozwijała się już u mnie.

Mój okaz ma liście dochodzące do 35 cm + około 5cm pseudobulwy. Na początek wygladało to tak:

Pęd rósł sobie dosyć szybko, choć jak się obserwuje codziennie to wcale aż tak szybko to się nie wydawało:

Aż w końcu rozdwoił się,a z jednej części wyrósł pięknie bordowiejący pączek.
Tu wtrące, że ta niesamowita roślinka może wytwarzać sukcesywnie do 10 kwiatów na tym samym pędzie kwiatowym,

No i co? Ja wyjechałem w delegacje na 2 dni i oczywiście po powrocie dziś wieczorkiem pąk już był otwarty , mam nadzieję, że jeszcze kiedyś obejrze ten proces:

małe zbliżenie:

Od tyłu też jest ładny I widać już kolejny rosnący pąk i wydłużający się pęd kwiatowy:

Ach ostanie zbliżenie:

U mnie licząc od końca płatka grzbietowego do końców bocznych płatków okółka zewnętrznego kwiat ma długośc 29 cm, może to nie 40 ale dobre i to Tym bardziej, że widzę nowy przyrost , także zadanie widzę roślinka ma ambitne; oby to się nie odbiło na jej zdrowiu... Pęd kwiatowy narazie przynajmniej też ma 'tylko' 23 cm przy tych literaturowych 70cm? No i kwestia zapachu, pierwszy odruch po wsadzenu nosa w kwiat miałem raczej, jak to często w tym rodzaju bywa, że jest to zapach nieprzyjemny, ale siedzę sobie tak, robię fotki i tak coraz go wącham i zaczynam stwierdzać, że to wcale niezły zapach, mi przypomina niektóre męskie ciężkie perfumy na bazie piżma, pewnie niewiele osób to lubi, ale... nie jest tak źle

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl