Autor: |
Tamara Florczak |
E-mail: |
|
Data: |
wtorek, 11 grudnia 2012 19:05:01 |
Witam,
Z sentymentem powracam do tych staroci Czas, który upłynął od chwili rozpoczęcia tej prezenatcji pozwolił mi na bliższe poznanie Pleione i uświadomienie, że właśnie takich storczyków szukałam. Są rewelacyjne!
Kwiatami Pleione można cieszyć oczy przez większość roku, ponieważ oprócz opisanych gatunków i naturalnych krzyżówek, jest cała gama przeróżniastych hybryd, wystarczy tylko je odpowiednio dobrać. Ot, np. teraz kończy kwitnienie Pleione Wharfedale 'Pine Warbler'

Ale to nie koniec kwitnień Pleione w tym roku, bowiem już wypuszcza pęd kwiatowy Pln Barcena:

W większości storczyki te są łatwe w obsłudze Generalnie od listopada do marca mają okres spoczynku, więc i ja mogę od nich odpocząć i za nimi zatęsknić. Oczywiście okres spoczynku nie oznacza braku kwitnień!
Dalsza uprawa także nie nastręcza większych trudności i właściwie nie różni się od tego co napisałam kiedyś. Od ustania wiosennych przymrozków do pierwszych jesiennych, storczyki wystawiam do ogrodu (kiedyś na balkon) w zacienione miejsce i, jeżeli jest dobry rok, czyli umiarkowanie ciepło i wilgotno, to tylko sporadycznie sprawdzam, czy roślin nie atakuje jakieś robactwo lub choroby, bo całą opiekę nad Pleione sprawuje aura. Jeżeli czegoś nie dopilnuję i liście roślin zostaną w jakiś sposób oszpecone (połamane przez wiatr, pogryzione przez ślimaki lub dostaną plam) nie ma zmiertwienia, ponieważ w następnym sezonie można to naprawić 
Okresy przejściowe, czyli po posadzeniu i przed zimowaniem, mało widowiskowe rośliny spędzają na oknie w piwnicy. W centrum szczególnego zainteresowania są tylko te, które kwitną w danym momencie.
Wbrew pozorom kwiaty Pleione różnią się od siebie kształtem i kolorami.
Orchidee spotykane w naturalnym środowisku nie mają bogatej palety barw. Przeważnie występują w odcieniach różowo-lawendowo-fioletowych lub rzadziej są białe i żółte, ale człowiek przyszedł z pomocą naturze rozszerzając ten zakres.
Poniżej takie małe przykłady możliwości drzemiących w tych storczykach.
- Pleione formosana 'Clare', Piton, Zeus Weinstein 'Desert Sands' i Shantung 'Ducat':

- Pln Santorini 'Yellow Wagtail', Piton i Volcanello 'Honey Buzzard':

- Pln Santorini 'Yellow Wagtail' i Kyoto:

Niektóre krzyżówki potrafią być całkiem zgrabne , jak np. Pleione Santorini 'Yellow Wagtail'

Oprócz atrakcyjnego wyglądu dodatkowym atutem niektórych Pleione są wonne kwiaty, jak np. niżej przedstawionych Pln praecox, aurita, czy Volcanello 'Honey Buzzard'

Pozytywną cechą Pleione jest także ich proste rozmnażanie przez oddzielanie pseudobulw, które wyrasły w danym sezonie wegetacyjnym. Ładnie wyglądają pojedyncze kwiatki, ale widok kwitnących mis jest zdecydowanie ciekawszy 
Poniżej tegoroczne kwitnienie mojego "storczyka ogrodowego" - Pln formosana, od którego rozpoczęłam ten temat

Na zakończenie mogę tylko powtórzyć to, co napisałam 7 lat temu: szczerze polecam uprawę tego wdzięcznego i niekłopotliwego storczyka w jego różnych gatunkach i krzyżówkach!
Pozdrawiam,
TF |
|
|