Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalenopsis - chyba skrzywdziłam kwiatka - help!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Hanna Deirdre
E-mail:  
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 18:33:34
Kupiłam na gieldzie w połowie listopada 1 sztukę białego falenopsisa. Postawilam na widoku z dwa metry od okna - mam tylko południowe a i kwiaty w ten sposób łatwiej ogladać. I tu wszystko było dobrze dopóki jakaś siła nie podkusiła mnie przesadzić go dzisiaj! Byłam zmuszona przesadzić dwie inne rośliny w tak nietypowym czasie i zachciało mi sie wykorzystać zwalnianą jedna piękną doniczkę - bo kwiat był dotychczas w takiej "brzydkiej" plastikowej i przezroczystej. O ja głupia! Wyjęłam delikatnie storczyk ze starej doniczki i w momencie przenoszenia wszystkie kawałki kory po prostu posypały się na gazetę. Tak naprawde dopiero teraz zauważyłam że nie było tam ani grama ziemi!Wetknęłam nieszczęsną w tę wiekszą porcelanową donicę, obsypałam karą wymieszana z ziemią ogrodniczą i łaps za komputer - czytam i czytam i włos mi się jeży jakich ja głupot narobiłam. Jedyna nadzieja że kwiat mi daruje i przeżyje te doświadczenia!! Więc teraz pytania :
1. gdzie szybko kupię podłoże dla storczyków? Castorama??
2. Jak już będę miała te korę - jak to wszystko powtykać między korzenie - są duże, posplątane i jak to zrobić żeby podłoże wetknąć wszędzie i nie uszkodzić za bardzo korzeni??
Na teraz to chyba cały mój problem największy to numer drugi!
Aha, kwiat już prezkwitł - głównie dlatego złe mnie podkusiło

Autor: Kasia W.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 18:49:27
Najlepiej substrat kupić w OrchidSklepiku - http://www.orchidsklepik.pl/. Do Palaenopsisa średniej granulacji. O powtykanie sie nie martwić, jak będzie pani go sypać sam się ułoży, na konic można kilka razy mocno wstrząsną, żeby sie "ubił"

Jeżeli w tej ziemi nie był zbyt długo to napewno jeszcze sie pani nim nacieszy

Powodzenia
K.W.

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 20:27:31
Tez mysle,ze ta chwila w ziemi nie zaszkodzi.
Prosze sie zbytnio nie trudzic upychaniem na sile kory miedzy korzenie-ile wpadnie to wpadnie.Jesli zostana puste przestrzenie to dobrze.

Autor: Marcin C.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 21:26:26
O kochana! Teraz to już po falku! RIP.

E-mail: deirdre6@wp.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 07:50:40
Bardzo Paniom dziękuję! Taką mam właśnie nadzieję że te 3-4 dni w ziemi kwiatkowi nie zaszkodzą zwłaszcza że przekwitł z 1,5 tyg. temu a na tej stronie napisano że przesadzać tylko po kwitnieniu - dodatkowy punkt dla przetrwania storczyka!! Co do substratu z orchisklepiku w tej chwili w ofercie jest:
• Podłoże OS do storczyków epifitycznych – drobne
• Podłoże OS do storczyków epifitycznych – duże
• Podłoże OS do storczyków wapnolubnych
• Podłoże do orchidei Fruhstorfer
• Chipsy kokosowe
• Kora z sosny śródziemno morskiej
• Skorupki cedrowe
• Sphagnum nowozelandzkie
• Keramzyt do uprawy w semi-hydro
• Perlit
Co z tego wybrać? Czy lepsze byłoby coś innego czego aktualnie nie ma w ofercie??

A skoro już udowodniłam że jestem lama w temacie storczyków to podłożę się całkowicie i zapytam o parę rzeczy:
1. Czy Phalenopsis to storczyk epifityczny? (tak mi sie zdaje) I jakie sa inne rodzaje storczyków (chodzi o ich umiejscowienie)???
2. Czy falki powielają się przez roślinki przybyszowe? Jeśli nie to w jaki sposób otrzymuje się nowe roślinki - tak z ciekawości pytam
3. Mam wątpliwości jaki gatunek/odmiane falka mam : P. Amibilis czy P. Afrodite. Choć ze względu na kształt płatków optowałabym za P. Afrodite. Ale to nie moje pytanie. Chodzi mi o to że P. Amibilis ma w opisie zdanie "Wielkość i kolory kwiatów są zmienne" . Czy to oznacza że różne egzemplarze sa w różnych kolorach czy że ta sama sztuka w następnym kwitnieniu ma inny kolor? Dla laika to sformułowanie niejasne jest - stąd pytanie! i czy P Afrodite też tak ma z opcjami koloru!??!

No i bardzo ale to bardzo dziękuję za rady!

Autor: Anna B.
E-mail:  
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 08:09:09
Podłoże do epifitycznych duze (grube). Phalenospis to epifit - żyje na korze drzew. Inne rodzaje storczyków to np. naziemne (Paphiopedilum na przykład) - ale też nie radziłabym je sadzić do zwykłej ziemi (ja stosuję ziemię z domieszką drobnej kory itd).
Jeśli chodzi o roslinę którą Pani przesadziła, to może ktoś ze znajomych ma w domu korę taka stosowaną na działkę - wystarczy powybierać kawałki, dodać kawałki steropianu i gotowe. NIE RADZIŁABYM PODLEWAĆ TEGO PRZESADZONEGO DO ZIEMI!!! Bez wody chwilę wytrzyma, podlany moze zgnić i to dość szybko.

CAŁĄ RESZTĘ INFORMACJI MOŻNA ZNALEŹĆ W DZIALE "UPRAWA". Warto poczytać, żeby nie robić takich rzeczy na przyszłość - szkoda roślin.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 09:36:04
Witam !

Nie ma Pani ani P. Amabilis ani P.Aphrodite. Takich storczyków nie kupuje się na giełdzie za 20zł a szkoda . Ma pani zwykłego białego Phalaenopsisa hybrydę. Zwykły nie znaczy gorszy .

pozdrawiam
Sandra

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 09:50:39
Co do rozmnazania- prosze uzyc opcji szukaj,wpisac KEIKI- troszke sie rozjasni.
Tak to wyglada:

Autor: Krzysztof
E-mail: kchojnacki @ vp.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 12:38:05
Pani Hanno. Osobiście, jako podłoże, polecam keramzyt. Co do doniczek, to ozdobne do uprawy epifitów można kupić w Orchid Sklepiku (bardzo ładne). Pozdrowienia Krzysztof.

Autor: marek.s
E-mail:  
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 13:16:25
poperam anne.b. sam tak właśnie robie, grube płaty kory ogrodniczej tne na kawałki ~ 1x1x1cm mieszam z keramzytem i podłoże gotowe. Poza tym ta doniczka przezroczysta na początku jest bardzo praktyczna. jak żle wygląda to niech Pani ją włoży do ładnej osłonki. A przez przezroczystą doniczkę widać czy kwiatka już podlać czy może jeszcze bezpiecznie stać nie podlewany. Ja podlewam dopiero gdy korzenie stają się srebrzyste.

E-mail: deirdre6@wp.pl
Data: środa, 14 grudnia 2005 05:50:58
Pani Anno, Panie Krzysztofie i Panie Marku – dziękuję za rady w sprawie substratu do storczyków. Zapamiętane i będzie wykorzystane Co do doniczek to faktycznie zaczynam się przekonywać do tych przejrzystych – zupełnie łatwo obserwować co się z korzonkami dzieje! A na wierzch zarzucę ew. osłonkę wg rady
Pani Marzeno dziękuję za wskazanie nazwy roślinek przybyszowych – dzięki temu łatwiej znajdę i na tym forum i łatwo wygmeram na ten temat w sieci!
Pani Sandro – faktycznie nie ma dla mnie znaczenia czy to czysty gatunek czy hybryda – piękny jednako – po prostu gdybałam co też mogę mieć a że dla nowicjusza te fotki na pierwszy rzut oka identyczne... Trudno się zorientować. Dziękuję za wskazówkę! BTW czy nie czyta Pani innego forum? Tylko tam pisałam za ile kupiłam falka ;-)

Dziękuję za pomoc i rady!

p.s. No i zapomniałabym! Gdy będę przesadzać storczyk w substrat to opłukać mu korzenie z ziemi żeby jej resztki nie powodowały psucia korzonków? Dobrze rozumuję?

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: czwartek, 15 grudnia 2005 12:53:16
Opłukać i wymoczyć w dowolnych środkach bakterio i grzybobójczych. Pozdrowienia Krzysztof.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl