Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Phalenopsis - chyba skrzywdziłam kwiatka - help!
Autor: Hanna Deirdre
E-mail: deirdre6@wp.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 07:50:40
Bardzo Paniom dziękuję! Taką mam właśnie nadzieję że te 3-4 dni w ziemi kwiatkowi nie zaszkodzą zwłaszcza że przekwitł z 1,5 tyg. temu a na tej stronie napisano że przesadzać tylko po kwitnieniu - dodatkowy punkt dla przetrwania storczyka!! Co do substratu z orchisklepiku w tej chwili w ofercie jest:
• Podłoże OS do storczyków epifitycznych – drobne
• Podłoże OS do storczyków epifitycznych – duże
• Podłoże OS do storczyków wapnolubnych
• Podłoże do orchidei Fruhstorfer
• Chipsy kokosowe
• Kora z sosny śródziemno morskiej
• Skorupki cedrowe
• Sphagnum nowozelandzkie
• Keramzyt do uprawy w semi-hydro
• Perlit
Co z tego wybrać? Czy lepsze byłoby coś innego czego aktualnie nie ma w ofercie??

A skoro już udowodniłam że jestem lama w temacie storczyków to podłożę się całkowicie i zapytam o parę rzeczy:
1. Czy Phalenopsis to storczyk epifityczny? (tak mi sie zdaje) I jakie sa inne rodzaje storczyków (chodzi o ich umiejscowienie)???
2. Czy falki powielają się przez roślinki przybyszowe? Jeśli nie to w jaki sposób otrzymuje się nowe roślinki - tak z ciekawości pytam
3. Mam wątpliwości jaki gatunek/odmiane falka mam : P. Amibilis czy P. Afrodite. Choć ze względu na kształt płatków optowałabym za P. Afrodite. Ale to nie moje pytanie. Chodzi mi o to że P. Amibilis ma w opisie zdanie "Wielkość i kolory kwiatów są zmienne" . Czy to oznacza że różne egzemplarze sa w różnych kolorach czy że ta sama sztuka w następnym kwitnieniu ma inny kolor? Dla laika to sformułowanie niejasne jest - stąd pytanie! i czy P Afrodite też tak ma z opcjami koloru!??!

No i bardzo ale to bardzo dziękuję za rady!

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl