Autor: |
Katarzyna |
E-mail: |
0309katerina@gmail.com |
Data: |
środa, 21 października 2015 21:36:14 |
Co mną kierowało, kiedy zdecydowałam się na przywiezienie roślinki? Trudno powiedzieć, z założenia nie łamię prawa, więc chyba wiara w słowa ogrodnika pracującego od lat u moich przyjaciół. To z pewnością nie było rozsądne. Nie przywoziłam więcej roślin,choć ciężko było oprzeć się pokusie. kilka zdjęć Odwiedziłam też ogród botaniczny i byłam nieco zdegustowana komercyjnym podejściem do zwiedzających. Było dość dużo okazów,niestety większość już przekwitłych,akurat nie można było kupić nic, oprócz popularnych trzech Phalaenopsisów ale za to dużo gadżetów da turystów i innego naciągactwa. Nie uważam się za znawcę orchidei. Mam kilka Phalaenopsis,Dendrobium ,Paphiopedilum, Masdevallia, etc... Natomiast podziwiam Państwa pasję i wiedzę. Podzielę się kilkoma fotkami piękności jakie mogłam zobaczyć w podróży. Dwa pierwsze to ponoć gatunki endemiczne. Widać też samochód do którego pakujemy storczykowe zakupy i gazebo w którym je zainstalowałyśmy. Jest też Paphilophedilum ze Stanu Szan ( Myanmar)Charlesworthii,
Poza utartymi ścieżkami Bali ma więcej do zaoferowania niż na nich. Mam nadzieję wrócić jeszcze do Indonezji.
Pozdrawiam serdecznie,
Katarzyna

.JPG)

|
|
|