Autor: |
Tamara Florczak |
E-mail: |
|
Data: |
środa, 8 stycznia 2014 20:50:56 |
Witam
Jako że dyskusja odbiegła nieznacznie od tematu "Co kwitnie w..." powracam w oddzielnym wątku.
Przejrzałam zdjęcia Piotra oraz fotki w internetowej encyklopedii storczyków i mam prawdziwy mętlik w głowie. Teraz już nie jestem pewna, czy moja Coelogyne to confusa, czy chloroptera, a może to zupełnie inny gatunek?
Pozbierałam trochę zdjęć, może one pozwolą rozwiązać zagadkę? Będę bardzo wdzięczna, jeżeli to się uda
Na początek kwiaty, ich szerokość wynosi 3 do 3,5 cm, wysokość około 2,5 cm. Wierzchołkowy listek okółka zewnętrznego wygięty nad warżką jak kaptur. Kwiaty są bezwonne. Sprawdzałam o różnych porach dnia i niczego nie wyczuwam.

Pęd kwiatowy wyrasta z niedojrzałego nowego przyrostu. Aktualnie jego całkowita wysokość wynosi około 17 cm. Nie wiem, jak było w poprzednich latach, ponieważ nie mierzyłam.

Ostatnie zdjęcie przedstawia poprzednie kwitnienie. Storczyk był przed przesadzeniem i dzieleniem oraz uprawiany był w orchidarium. Teraz rośnie na parapecie (chłodniej i niższa wilgotność).
Wprawdzie to żadna wskazówka, ale nadmienię, że ten storczyk kwitnie w zimie, zwykle w grudniu/styczniu.
Aktualnie wysokość największej pseudobulwy wynosi około 5 cm, a szerokość - 2 cm.

Liści nie zmierzę. Nie były reprezentacyjne to je profilaktycznie obcięłam. Ale jak pamiętam większy liść był zdecydowanie wyższy od pędu kwiatowego. Mógł mieć ok. 15 cm długości.
Na koniec zdjęcie całej rośliny, ale bez liści zapewne niewiele wniesie do identyfikacji...

Pozdrawiam,
TF
|
|
|