Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Coelogyne massangeana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariola
E-mail:  
Data: niedziela, 26 kwietnia 2009 14:16:30
Witam!

Posiadam Coelogyne massangeana ale kupiłam je w zabiedzonym stanie tzn. duzo miała zgnitych korzeni ale czesc takze zywych posadziłam ja do samej kory i do doniczki troche nieciekawej(za ciasna) Co moge zrobić by lepiej mi pusciła korzenie? Przesadzic do innej doniczki i jakiejs mieszanki np. kora z mchem, perlitem, weglem drzewnym?

Ma ktoś moze na sprzedaz wiszace korzyczki do niej?

Juz od jutra trafi do tunelu foliowego razem z innymi storczykami. Jestem z dolnegośląska i u nas juz cieplutko Sami widzicie ze roslina jest bardzo ładna, także prosze o rady i pomoc w jej odratowaniu! Załaczam zdjecia.

Pozdrawiam i licze na pomoc

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 26 kwietnia 2009 17:06:28
Czasem ciężko odpowiadać na głupie pytania, choć podobno nie ma takich, tym bardziej w tym przypadku skoro roślina wygląda zajebiście.

Bulwy się kurczą naturalnie, ta roślina lubi dużo wody ale szybko przesychać, więc raczej luźne grube podłoże.

Roślina nie musi wisieć dopóki nie ma pędów kwiatowych, nie musi byc jeszcze przesadzana skoro się mieści.

Zainijowuje kwitnienie i bez dworu ale ruch powiuetrza u mnie z wiatraków jest i to całkiem mocny.

Ciekaw jestem czy się nie ugotuje w tym tunelu...

Pozdraewiam

Piotr Markiewicz

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: niedziela, 26 kwietnia 2009 18:38:36
Mi tez się wydaje, ze nie ma co tu kombinować Roslinka fajnie rozrośnięta, a skoro jakies korzenie zostały, to powinna sobie dać radę- nie wygląda na zabiedzoną A co do przyspieszenia wzrostu korzeni... cierpliwości trzeba
Pozdrawiam i czekam na zdjęcia, gdy zakwitnie

Autor: Ania Łotowska
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: niedziela, 26 kwietnia 2009 18:40:32
A, no właśnie, Mariolu, masz w tym tunelu jakieś wiatraki czy coś? Bo jak przypomnę sobie szklarnię dziadka (szklaną), to była tam po prostu masakra... mimo, że stała pod drzewem i z otwartymi drzwiami.... :/
Pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 26 kwietnia 2009 21:53:45
Witam!

Piotrku ładnie to określiłes w takim razie pozostawie ja w tej doniczce do następnego roku. W tunelu nie ma ruchu powietrze zbytnio ale juz w zeszłym roku miałam od maja w nim rozniaste gatunki np. vandowate, cattleyowate, oncidia, dendrobia, bulbophylla, coelogune cristata, cambrie, wielka miltonia honolulu, i jeszcze pare innych. I pomiomo moich obaw przez lato urosły znakomicie i wszystkie niemalze kwitły. Także mam nadzieje że Coelogyne massangeana poczuje sie w nim dobrze. Ewentualnie moge je zawiesic koło wejscia bedzie miała wtedy dostep do swiezego powietrza. W zasadzie mowiac w tunelu nie jest zbyt gorąco poniewaz jest on w obecności wysokich swierków i słonce operuje tylko od 11.00 do 14.00 a pozniej to juz przez galazki drzew. I prowizoryczne wejscie jest od samego daszku do samej ziemi. Zobaczcie sami jak to wyglada

Pozdrawiam

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 10:25:15
No tak wygláda znacznie bardziej pogládowo bo to nie tunel tylko duza folia, czésciowo jak widac zacieniona. Ja bym tam jakis wiatrak jednak wsadzil i pewnie byloby to z pozytkiem dla roslin, poza tym moje rosliny siedza w podobnym lokum, tyle ze mam trzy wiatraki w srodku i wszystko siedzi w pokoju slonecznym... jak narazie.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 17:05:37
Witam!

Ciekawe pomysły dla posiadaczy ogródków. Czy tę roślinę można uprawiać normalnie w mieszkaniu, czy lato musi spędzać na dworze?
Agnieszka

E-mail:  
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 22:11:24
Witam!

Trzeci dzien w tunelu, a moje coel od razu lepiej wyglada! Pseudobulwy zrobiły sie twardsze i ogolnie roslina wygląda lepiej, niz w domu na parapecie. Za jakiś tydzien dam zdjecia jak sobie radzi

Czy moge juz do tunelu włozyc vandowate? Na noc folia jest zasuwana na sam doł także tunel jest zamkniety.

POzdrawiam

E-mail:  
Data: sobota, 30 maja 2009 20:05:36
Witam!

Z moim coel nic nie lepiej, tzn. nie puszcza zadnych nowych korzeni Nowe przyrosty sa o polowe mniejsze niz z lat poprzednich. Co moge dla tej rosliny zrobic, zeby puscila korzenie? Spryskałam ja dzisij ashai i może to coś pomoże. Podłoze ma cały czas wilgotne.

Pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 30 maja 2009 22:16:43
Od dawna pisze się żeby uważać z Asahi Sl. Czasem skutek jest odwrotny. Proszę nie popędzać rośliny. One są znacznie wolniejsze od nas. Zle że podłoże jest cały czas wilgotne i nie przesycha między podlewaniem. Ktoś inny uprawia te piękne Vandy? Skoro roślina stoi, a jest nowa, to musi się najpierw zaaklimatyzować i dopiero potem coś zadziała. Poza tym od kilku dni na Dolnym Sląsku jest baaaardzo zimno więc stoi. Przy takiej niskiej temperaturze a wilgotnym podłożu mogą zacząć korzenie gnić. Natomiast zawsze warto kilka razy, wieczorem i rano przejrzeć roślinę w poszukiwaniu szkodników, a to ślimaków, a to wełnowców itd. Marta. Storczyki uczą cierpliwości. Inaczej nic z tego nie będzie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl