Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Strona krakowskich milosnikow storczykow
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: piątek, 23 marca 2007 09:17:49
Witam,
kilka tygodni temu odkrylam strone krakowskich milosnikow storczykow. Niestety, zgubilam jej adres internetowy . Czy ktos z Panstwa moze mi go podac?
Z pozdrowieniami
Wanda

Autor: Basia Kalinowska
E-mail: bar2a@o2.pl
Data: piątek, 23 marca 2007 20:34:54
Pani Wando,
www.storczyki.org.pl - a w najbliższą niedzielę spotkanie w Krakowie!!!
Pozdrawiam
Basia

Data: piątek, 23 marca 2007 21:31:29
Pani Basiu,
bardzo dziekuje za informacje , ale tak dokladnie to jeszcze nie ta . Na stronie, o ktora sie dopytuje byly relacje z comiesiecznych spotkan. Na jednym z nich p. Piotr Piesik przygotowal test typu zgaduj-zgadula, w ktorym (oczywiscie)p. Grazyna okazala sie najlepsza, byly zdjecia z wyborow najpiekniejszego storczyka itd. itp. Moze Pani zna adres i tej strony? Moze cos mi sie pomylilo z nazwa , ale ta strona na pewno istnieje.
Z pozdrowieniami
Wanda

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 23 marca 2007 21:37:39

Witam,

to strona Towarzystwa Ogrodniczego w Krakowie, którego częścią jest nasz krakowski Klub Orchidea
Adres strony Towarzystwa to www.to.org.pl
albo prosto do Klubu: http://www.to.org.pl/klub_orchidea/index.html,; tam są relacje z poprzednich spotkań

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: sobota, 24 marca 2007 09:00:01
Pani Grazyno,
to ta! Dziekuje bardzo .
Przy okazji chcialabym zapytac, poniewaz test p. Piotra jest dla mnie bardzo trudny, czy gdzies zamieszczone sa prowidlowe odpowiedzi?
Serdeczne pozdrowienia
Wanda

Autor: B.Kalinowska
Data: sobota, 24 marca 2007 19:47:37
Pani Wando ,
przepraszam za mój błąd , po prostu na podanej przeze mnie stronie sprawdzam kiedy będzie następne spotkanie , na którym -jak zwykle - nie będę mogła być ...
A później oglądam relację zdjęciową p.Grażyny , obiecując sobie , że następnym razem to już na pewno się uda .
Cieszę się , że p. Grażyna podała prawidłowy adres .Pozdrawiam
B.

Autor: B.Kalinowska
Data: sobota, 24 marca 2007 19:51:24
Pani Wando ,
przepraszam za mój błąd , po prostu na podanej przeze mnie stronie sprawdzam kiedy będzie następne spotkanie , na którym -jak zwykle - nie będę mogła być ...
A później oglądam relację zdjęciową p.Grażyny , obiecując sobie , że następnym razem to już na pewno się uda .
Cieszę się , że p. Grażyna podała prawidłowy adres .Pozdrawiam
B.

Autor: Grażyna Siemińska
Data: sobota, 24 marca 2007 22:29:26

Witam,

Pani Wando, odpowiedzi nie były nigdzie zamieszczane

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 25 marca 2007 00:24:05
Teścik fajniutki

W jednyj pytaniu znalazłem podwójną odpowidź, więc tym bardziej trudny czy to omyłka?

3. Pożywka Knudsona nie zawiera w składzie:

a)azotanu wapnia
b)siarczanu amonu
c)azotanu srebra
d)fosforanu żelazowego

Nie zawiera ani c ani d. żelazowy jest ale siarczan, a fosforan jest ale diwodoro fosforan potasu , no chyba ze zajdzie reakcja...

Moje odpowiedzi to:

1c, 2a?, 3c(d), 4c, 5c, 6c, 7c, 8c, 9b, 10b, 11b, 12d, 13a???

Tylko nie ma pozostałych 7 pytań...

Pozdrawiam

Data: niedziela, 25 marca 2007 21:45:17
Dziekuje Paniom za informacje a Panu Piotrowi za uzupelnienia . Sprobuje wgryzc sie jeszcze w test, a "sciàga" przyda sie na pewno
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Piotr Piesk
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 25 marca 2007 22:29:36
Panie Piotrze!
Brawo!
Gratuluję dociekliwości!
W kwestii pytania i odpowiedzi konsultowałem się z Grażyną Siemińską-ma mój oryginalny spis pytań. Twierdzi, w co wierzę, że dobrze odczytała moje gryzmoły i przelała je prawidłowo na nasze strony Klubowe, co znaczy dokładnie tyle, że ma Pan rację. Mieliśmy w teście błąd, "czeski błąd"- zamiast fosforanu żelazowego miał być siarczan żelazowy, który jest w składzie pożywki Knudsona.
Zamysłem w pytaniu o składnik nie występujący w pożywce Knudsona, był fakt, że składniki użyty do pożywki są rozpuszczalne w wodzie i nie wchodzą w reakcje chemiczne ze sobą. Azotan srebra jest jedną z nielicznych rozpuszczalnych soli srebra i wchodzi w reakcje chemiczne z fosforanami,siarczanami chlorkami i wieloma innymi anionami dając strącanie się nierozpuszczalnych osadów. Nie może więc azotan srebra funkcjonować w koktajlu jonów pożywki Knudsona.
Odpowiedź można dość łatwo wydedukować, znając podstawy chemii.Jony srebra wchodzą w reakcje redoks -w efekcie jony srebra redukują się do srebra metalicznego-stąd silne działanie niszczące mikroogrganizmy np.bakterie i grzyby.Niszczące jest też działanie jonów srebra na inne postacie życia biologicznego- w medycynie wypala się azotanem srebra brodawki.Oczywiste jest też niszczące działenie srebra jonowego na ew.dzielące się komórki.
Tyle w sprawie odpowiedzi szczegółowej.Jeszcze raz gratuluję!

A teraz słowo do Pani Wandy ,ale i też wszystkich którzy test przeczytali.
Nie był on tworzony z myślą wyłącznie o edukacji.Pytania były bardzo proste, ale też i takie na które ja sam nie znałbym odpowiedzi gdybym nie miał otwartej książki o storczykach.
Zamysłem testu jest zabawa. Jest to w dużej mierze loteria. Każdy rozumie jaki dreszczyk emocji towarzyszy sprawdzaniu wyników Toto-Lotka.
U nas jest podobnie. Wiele pytań jest tak trudnych, że tylko strzelając można trafić. Zróżnicowanie pytań jest też po to, że dysponujemy ograniczoną ilością nagród-najczęściej storczyków i potrzebne jest zróżnicowanie punktacji,aby nie trzeba było robić kilku "dogrywek".
Quizowi nie towarzyszy stres- śmiejemy się potem z nazw typu pleurothalis radarensis....itp.
Osoba która ma najmniej prawidłowych odpowiedzi dostaje nagrodę pocieszenia-równoważną nagrodzie zwycięzcy. Bo to po prostu zabawa.
Sposób dobierania pytań zależy też od czasu jaki możemy przeznaczć na test-gdyby miał ten test-quiz sprawdzać naszą wiedzę powinien składać się z ok 70-100 pytań o rosnącej trudności.Wynik końcowy byłby wówczas przybliżoną miarą naszej wiedzy o storczykach....ale nam nie jest to do niczego potrzebne.
Sumując-dzięki totalnie trudnym czy zwariowanym pytaniom szanse wszystkich wyrownują się, co nie znaczy, że osoby ,które miały okazję wygrać nie mają wielkiej wiedzy o storczykach.......
Pozdrawiam wszystkich ciepło i storczykowo.

Autor: Grażyna Semińska
Data: niedziela, 25 marca 2007 22:52:59

Witam,

Prawidłowe odpowiedzi to: 1c, 2a, 3c, 4c, 5c, 6c, 7c, 8c, 9b, 10b, 11c, 12c, 13a , czyli Piotr Markiewicz trafił 11 z 13 pytań Brawo!!!

Zobaczymy co przyniesie kolejny czerwcowy test

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: poniedziałek, 26 marca 2007 09:39:56
Witam

No to się bardzo cieszę. Z chemią miałem 'troszkę' wspólnego na studiach, wydział Chemii i Inżynierii Chemicznej . Co do ostanich pytań chyba już byłem zmęczony... choć u Jaya Gomesa planifolia jest jakby zielonkawa: bym powiedział zółtopistacjowa . Co do wody hm no skoro po anionicie i kationicie miałoby nie być niemal nic w tej wodzie to mineralizator nie byłby złym rozwiązaniem - dokładność składu, my zamiast tego najczęściej dodajemy wtedy nawozów. Czy się mylę
A tak wogóle to testy i krzyżówki i wogóle tego typu rzeczy jak dla mnie to świetny pomysł na pogłębianie wiedzy, także o storczykach.
A przy pytaniu "7. Anteny radarów radiolokacyjnych najbardziej przypomina kwiat..." Zacząłem się zastanawiać jak wyglądają anteny radarów, co mnie oczywiście bardzo rozbawiło

Jeszcze raz Pozdrawiam i dziękuję.

Autor: piotr piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: poniedziałek, 26 marca 2007 20:16:50
Panie Piotrze.
Skończył Pan kierunek studiów, który ja chciałem podjąć wiele lat temu po ukończeniu technikum chemicznego o specjalności technologii procesów chemicznych. Ponieważ chemia była / i chyba jeszcze jest/ moją wielką pasją, boleję, że w pytaniu dotyczącym tej właśnie dziedziny wkradł się błąd w teście
Co do pytania 7-właściwie powinienem kwiaty lepantesa telipogoniflora porównać nie do radaru lecz radioteleskopu-porównanie było trafniejsze,ale są radary o wklęsłym kształcie przypominającym radary radiolokacyjne-używane dawniej np. na lotniskach.
Co do wody i zestawu kationit-anionit:taki zestaw pozwala prawie całkowicie odmineralizować wodę-co dla Pana jest na pewno jasne. Storczyki potrzebują wody bardzo miękkiej, zupełnie odsolonej-jak woda deszczowa. Mineralizatory, które są dostępne dla różnych celów- szczególnie korygowania wody dla celów spożywczych , dostarczają podstawowe minerały, szczególnie wapń i magnez, więc używanie ich dla preparowania wody dla storczyków nie miałoby sensu. Chyba, że pod pojęciem mineralizatora rozumielibyśmy urządzenie dozujące nawozy z potrzebnymi storczykom składnikami NPK,mikroelementami i śladowymi ilościami wapnia i magnezu.

Pozdrawiam PP.

Data: wtorek, 27 marca 2007 11:33:20
Witam serdecznie!
Pewnie Panie Piotrze, ze testy robi sie dla zabawy . Probowalam sciagnac z Panskich pytan jakies do testu, ktory przygotowywalam na wloskie forum. Wzielam dwa, jedno o dendrobium, drugie z catt. warszewiczii; reszta wydawala mi sie dosc trudna albo w tlumaczeniu, albo w odpowiedzi. W sumie zrobilam test na podstawie informacji czesto podawanych na polskich forach, ktory naprawde nie byl trudny. Ba, trudny nie byl dla Polakow, Wlochm, z kilku wpisow jakich dokonali raczej sprawil trudnosci i czekaja na gotowe odpowiedzi Jeden z forumowiczow pokrzyzowal mi plany i na 15 przedstawionch przeze mnie pytan odpowiedzial na forum 14-oma prawidlowymi. Na szczescie nie wszyscy pozostali wiedza, ze sa prawidlowe, bo bylo by po zabawie. Pomylil sie tylko w pytaniu na temat Polyrhiza lindenii, ktore przygotowalam na podstawie artykulu p. Piotra Baldygi. Pytanie brzmialo "Polyrhiza lindenii jest bezlistna w kazdym stadium rozwoju" i trzeba bylo dac odpowiedz TAK albo NIE. Jego odpowiedz jest tak. Wlosi domagaja sie nagrody , wiec chyba ta bedzie bezlistna sadzonka polyrhizy lindenii

Korzystajac z okazji chcialabym nadmienic, ze niedawno pan, ktory ma taaaka kolekcje
www.orchidando.net/forums/viwtopic.php?t=1756
publicznie, na forum, powiedzial wszytkim:
"Uwazajcie za skarb wskazowki, ktore daje wam Wanda, bo, wedlug mnie, sa wyjatkowo wartosciowe".
Te wyrazy uznania sa nie dla mnie, ale dla Was, polskich forow i forumowiczow, ja jestem tylko posrednikiem i przekazuje to czego ucze sie od Was.
Z najserdeczniejszymi pozdrowieniami
Wanda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl