|
Temat: |
Re: Strona krakowskich milosnikow storczykow |
|
Autor: |
Piotr Piesk |
|
E-mail: |
piotr.piesik@storczyki.org.pl |
|
Data: |
niedziela, 25 marca 2007 22:29:36 |
Panie Piotrze!
Brawo!
Gratuluję dociekliwości!
W kwestii pytania i odpowiedzi konsultowałem się z Grażyną Siemińską-ma mój oryginalny spis pytań. Twierdzi, w co wierzę, że dobrze odczytała moje gryzmoły i przelała je prawidłowo na nasze strony Klubowe, co znaczy dokładnie tyle, że ma Pan rację. Mieliśmy w teście błąd, "czeski błąd"- zamiast fosforanu żelazowego miał być siarczan żelazowy, który jest w składzie pożywki Knudsona.
Zamysłem w pytaniu o składnik nie występujący w pożywce Knudsona, był fakt, że składniki użyty do pożywki są rozpuszczalne w wodzie i nie wchodzą w reakcje chemiczne ze sobą. Azotan srebra jest jedną z nielicznych rozpuszczalnych soli srebra i wchodzi w reakcje chemiczne z fosforanami,siarczanami chlorkami i wieloma innymi anionami dając strącanie się nierozpuszczalnych osadów. Nie może więc azotan srebra funkcjonować w koktajlu jonów pożywki Knudsona.
Odpowiedź można dość łatwo wydedukować, znając podstawy chemii.Jony srebra wchodzą w reakcje redoks -w efekcie jony srebra redukują się do srebra metalicznego-stąd silne działanie niszczące mikroogrganizmy np.bakterie i grzyby.Niszczące jest też działanie jonów srebra na inne postacie życia biologicznego- w medycynie wypala się azotanem srebra brodawki.Oczywiste jest też niszczące działenie srebra jonowego na ew.dzielące się komórki.
Tyle w sprawie odpowiedzi szczegółowej.Jeszcze raz gratuluję!
A teraz słowo do Pani Wandy ,ale i też wszystkich którzy test przeczytali.
Nie był on tworzony z myślą wyłącznie o edukacji.Pytania były bardzo proste, ale też i takie na które ja sam nie znałbym odpowiedzi gdybym nie miał otwartej książki o storczykach.
Zamysłem testu jest zabawa. Jest to w dużej mierze loteria. Każdy rozumie jaki dreszczyk emocji towarzyszy sprawdzaniu wyników Toto-Lotka.
U nas jest podobnie. Wiele pytań jest tak trudnych, że tylko strzelając można trafić. Zróżnicowanie pytań jest też po to, że dysponujemy ograniczoną ilością nagród-najczęściej storczyków i potrzebne jest zróżnicowanie punktacji,aby nie trzeba było robić kilku "dogrywek".
Quizowi nie towarzyszy stres- śmiejemy się potem z nazw typu pleurothalis radarensis....itp.
Osoba która ma najmniej prawidłowych odpowiedzi dostaje nagrodę pocieszenia-równoważną nagrodzie zwycięzcy. Bo to po prostu zabawa.
Sposób dobierania pytań zależy też od czasu jaki możemy przeznaczć na test-gdyby miał ten test-quiz sprawdzać naszą wiedzę powinien składać się z ok 70-100 pytań o rosnącej trudności.Wynik końcowy byłby wówczas przybliżoną miarą naszej wiedzy o storczykach....ale nam nie jest to do niczego potrzebne.
Sumując-dzięki totalnie trudnym czy zwariowanym pytaniom szanse wszystkich wyrownują się, co nie znaczy, że osoby ,które miały okazję wygrać nie mają wielkiej wiedzy o storczykach.......
Pozdrawiam wszystkich ciepło i storczykowo. |
|
|
|
|