|
Temat: |
Re: Strona krakowskich milosnikow storczykow |
|
Autor: |
piotr piesik |
|
E-mail: |
piotr.piesik@storczyki.org.pl |
|
Data: |
poniedziałek, 26 marca 2007 20:16:50 |
Panie Piotrze.
Skończył Pan kierunek studiów, który ja chciałem podjąć wiele lat temu po ukończeniu technikum chemicznego o specjalności technologii procesów chemicznych. Ponieważ chemia była / i chyba jeszcze jest/ moją wielką pasją, boleję, że w pytaniu dotyczącym tej właśnie dziedziny wkradł się błąd w teście
Co do pytania 7-właściwie powinienem kwiaty lepantesa telipogoniflora porównać nie do radaru lecz radioteleskopu-porównanie było trafniejsze,ale są radary o wklęsłym kształcie przypominającym radary radiolokacyjne-używane dawniej np. na lotniskach.
Co do wody i zestawu kationit-anionit:taki zestaw pozwala prawie całkowicie odmineralizować wodę-co dla Pana jest na pewno jasne. Storczyki potrzebują wody bardzo miękkiej, zupełnie odsolonej-jak woda deszczowa. Mineralizatory, które są dostępne dla różnych celów- szczególnie korygowania wody dla celów spożywczych , dostarczają podstawowe minerały, szczególnie wapń i magnez, więc używanie ich dla preparowania wody dla storczyków nie miałoby sensu. Chyba, że pod pojęciem mineralizatora rozumielibyśmy urządzenie dozujące nawozy z potrzebnymi storczykom składnikami NPK,mikroelementami i śladowymi ilościami wapnia i magnezu.
Pozdrawiam PP. |
|
|
|
|