Autor: |
Maria |
E-mail: |
maria@ciekawe-rosliny.pl |
Data: |
wtorek, 31 stycznia 2006 08:19:50 |
Panie Krzysztofie, ja nie napisałam, że nie warto robić prześwietlonych dachów. Napisałam natomiast, że w moim przypadku takie rozwiązanie nie wchodzi w grę i podałam powody. Przypomnę, bo chyba Pan nie doczytał: wysoki koszt tego rozwiązania, duży problem z eksploatacją (u mnie całą zimę leży śnieg na tym dachu, zatem tego światła i tak by nie było), przegrzewanie pomieszczenia latem, wysoki koszt ogrzewania zimą. Zamontowanie zespołów długich świetlówek, rozwiąże ten problem taniej i skuteczniej.
Niestety, nie można zobaczyć jak to u Pana wygląda, bo nie możliwości ocenić, jakie jest położenie Pana orchidarium w stosunku do domu i do słońca. U mnie największa płaszczyzna szkła jest od południa. Na Pana zdjęciach widać natomiast, że wewnątrz pomieszczenia ma Pan dwa pnie, do których są przymocowane storczyki, a w takiej sytuacji doświetlanie ich z góry wydaje się konieczne.
Pisałam też wcześniej jak ogrzewane jest moje orchidarium. Proszę przeczytać wcześniesze posty.
Interesuje mnie natomiast jak Pan ogrzewa pomieszczenie i jak odprowadza latem nadmiar ciepła, jak wygląda ta sytuacja w przypadku konieczności wyjazdu na dłużej?
Z pozdrowieniami, Maria |
|
|