Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Mieszkanie dla storczyków
Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 09:07:14
Pani Mario ja nie krytykuję pani pomysłu a ni rozwiązania.
Jak pisałem poprzednio mój ogród jest mniej więcej taki sam jak Pani, wystawa południowa na południowej ścianie budynku mieszkalnego. A co do zalegania śniegu na dachu w moim przypadku przez zimę zbiera się go nieraz bardzo dużo gdyż jest kryty dachówką, która w przeciwieństwie do blachy nie powoduje zsuwania. A co do kosztów przykrycia szkłem to się zgodzę, że jest drogo a nawet bardzo drogo, ale mamy do dyspozycji zamienniki, jakim jest właśnie Lexan pięciokomorowy o współczynniku przenikania porównywalnym do ciepłego pakietu szkła 4/16/4 a cena jest niższa i nie ma ryzyka pękania przy schodzeniu lawiny z dachu. Koszt wykonania pokrycia dachu blachodachówką i ocieplania będzie taki sam.
W lecie tak jak widać na zdjęciu mam pozakładane cieniówki plus do tego wietrzenie oknami, jak na razie było wystarczające. Ogrzewam z instalacji z domu a podstawowym ogrzewaniem w okresie zimy jest powietrze z kominka. Do szklenia użyłem ciepłych pakietów szkła 4/16/4 termo plus z powłoką refleksyjna. Konstrukcja jest z profili PCV jako samonośna bez elementów betonowych. Taki był mój pomysł na ogród.

Pozdrawiam
Krzysztof

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl