Temat: |
Re: Mieszkanie dla storczyków |
Autor: |
Maria |
E-mail: |
maria@ciekawe-rosliny.pl |
Data: |
sobota, 28 stycznia 2006 11:58:28 |
Lidka, zmierzyłam na Twoją prośbę temperatury (ja uprawiam rośliny bardziej intuicyjnie). Na oknie od południa, na parapecie (25cm nad posadzką) było niecałe 20*C, na najwyższj od tej strony -około 25*C. W tym samym czasie w najchłodnieszym miejscu od strony północno-zachdniej było nieco ponad 17*C. To tak w przybliżeniu.
A pokazanie tego wszystkiego wcale nie było dla mnie łatwe, natomiast nie miałam już siły odpowiadać na te wszystkie pytania w kolejnych listach.
Pani Joanno, zrobię dziś dodatkowe zdjęcia tych półeczek i dodam na stronie. Mam dwa nawilżacze: ultradzwiękowy, taki od Manuela i duży, 5-litrowy Beneco 7135 z regulacją siły parowania itd.. W tej chwili chodzi cały czas tylko ten duży. Na noc jest wyłączany. Dwa okna otwierają i uchylają się do wewnątrz(na zdjęciach widać - to są te środkowe części., ale to od południa praktycznie mozna tylko uchylić, bo na tej wysokości jest dodatkowa półka. To drugie można całkiem otworzyć. Uchylne i otwierane (zamykane na klucz) są drzwi od strony północnej, wychodzące na taras. Można też otworzyć drzwi łączące to pomieszczenie z domem. To jest bardzo dobre rozwiązanie, bo można np. przed wyjazdem otworzyć pomieszczenie dodatkowo na dom. Spadnie wilgotność, ale storczyki nie zginą od nadmiaru gorąca.
Nie mam żadnej automatyki. To są najtańsze rozwiązania dla ubogich
Z pozdrowieniami, Maria |
|
|
|