Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Korzenie
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 13 marca 2006 23:58:01
O właśnie tak wyglądają korzenie Zygopetalum po podlaniu.

A tak wyglądają zdrowe korzenie Paphiopedilum po podlaniu.W odróżnieniu od innych storczyków zdrowe korzenie sabotka są brązowe.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 16:24:04
Pani Iwonko.
Ponieważ wyrasta nam tu Pani na eksperta w temacie storczykowych korzeni mam pytanie odnośnie korzeni phalenopsisa. Czy wie Pani może jak wygladają przesuszone korzenie phalenopsisa? Liście phalenopsisa straciły turgor, kwiaty zaczęły wiednąć. Wyciagnęłam go z podłoża, okazało się, że korzeni jest dużo, są one koloru zielonkawego ale takie jakieś "zapadnięte" i pomarszczone. Wyraźnie wyglada mi to na przesuszenie. Chyba przesadziłam z podlewaniem, ale w tę drugą stronę.
Pozdrawiam i gratuluję pięknych, zdrowych korzeni u Pani roślinek uwiecznionych na równie pięknych zdjęciach.

Marzena

Data: wtorek, 14 marca 2006 16:45:26
Witam
Mniej więcej zasuszone korzenie wyglądają tak jak na pierwszej stronie 2-3 zdjęcie. Niestety nie posiadam okazu z zasuszonymi korzeniami w wyniku podlewania, u mnie w Kielcach raczej kupuje się przelane roślinki, jednak pomyślę nad tym by takie zdjęcia zamieścić na stronie, bo jeżeli dobrze pamiętam widziałam w Obi okaz który bardzo dobrze by zilustrował ten problem, więc jak jeszcze uda mi się go kupić to dodam ten wątek do kolekcji.
Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 14 marca 2006 16:46:47
Mała poprawka
miało być "w wyniku braku podlewania" a jest " w wyniku podlewania", przepraszam za pomyłkę.

Data: wtorek, 14 marca 2006 17:18:41
Witam
A tak wyglądają zdrowe korzenie Cycnodesa Wine Delight

Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 14 marca 2006 18:26:19
Witam
Przedstawiam zdjęcia korzeni storczyka którego podlewałam bezpośrednio wodą z kranu. Brązowe plamy które pojawiły się na tych korzeniach są spowodowane osadem jaki znajduje się w takiej wodzie, ten osad pokrywa korzenie sprawiając że dane miejsce nie jest zdolne do pobierania wody i składników odżywczych, z czasem korzeń usycha, a stan rośliny się pogarsza a w najgorszym przypadku storczyk umiera. Posiadając takiego storczyka powinniśmy wymienić jego podłoże na świeże i zmienić wodę do jego podlewania.Jeżeli nie posiadamy filtra powinniśmy używać do podlewania przegotowanej odstałej wody ( co najmniej tygodniowej) lub wody demineralizowanej a na przyszłość pomyśleć o filtrze.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Szymon Schab
E-mail: szymonschab@op.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 20:57:12
Pani Iwono,nie chciałbym Pani przeszkadzać w profesorskich wykładach, ale chyba Pani prezentacje nie zawsze spełniają wymóg powtarzalności, mam nadzieję, że Pani wie o co chodzi....

Data: wtorek, 14 marca 2006 21:14:52
Szczerze mówiąc to nie do końca wiem czy chodzi Panu o to o czy myślę więc proszę o wyjaśnienie. Nie chciałabym zinterpretować tego w inny sposób jak interpretacja autora.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Szymon Schab
E-mail: szymonschab@op.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 21:34:45
Pani Iwono, korzenie roślin przez Panią przedstawianych nie zawsze musiały być poddawane reanimacji, a na pewno nie zawsze brązowienie korzeni Ph. zawdzięczamy anionom Cl, podobnie jak ich reaktywacja nie zawsze może dać pozytywny efekt - Pani rośliny przed reaktywcją czasami wcale nie były w złym stanie...

Data: wtorek, 14 marca 2006 22:10:23
Panie Piotrze tylko jedna z roślin według mnie wymagała reanimacji ( Ph po zalaniu ten z brązowymi korzeniami), reszta zdjęć jest po to by zobrazować jak wyglądają zdrowe, chore lub korzenie po podlaniu bo z tym borykają się nowe osoby. Ostatni prezentowany Phalaenopsis nie wymaga jeszcze reanimacji, ( w tym przypadku wystarczy zmienić wodę nie trzeba przesadzać, przesadzanie jest konieczne jeżeli ten proces byłby w stanie zaawansowanym).Bład jaki popełniłam to to że nie napisałam że w zaawansowanym stadium storczyk wymagałby przesadzenia. Ten Phalaenopsis ma jeszcze zdrowe korzenie w podłożu, a jego stan nie wymaga nadzwyczajnych zabiegów.Ten temat nie jest poświęcony reanimacji, tylko zobrazowaniu jak wyglądają korzenie w róznych stadiach (zdrowe, chore, po podlaniu). Storczyki tu przedstawione nie są reanimowane, bo po co one tego nie wymagają. Myślę że troszkę inaczej zinterpretował Pan ten temat.
Pozdrawiam Iwona
Pozdrawiam Iwona

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: czwartek, 16 marca 2006 01:47:37
A to korzenie oncidium, tuz przed przesadzeniem

I po oddzieleniu od starego podłoża

A interpretacje pozostawie, pani Iwonie Jej roslinki maja tak bujne korzonki, ze tylko zazdroscic mozna

Korzonki lekko brazowe, po umyciu, mi sie wydawalo, ze sa w niezlej kondycji...

Pozdrawiam!!

Data: czwartek, 16 marca 2006 02:01:19
Chyba nie za dokladnie widac wiec moze jeszcze zblizenie

Ciekaw jestem jak mozna nie zmniejszajac za mocno fotki sprawic zeby byla ostra i zmiescila sie ponizej 100kb ??

Data: czwartek, 16 marca 2006 18:59:03
Pozazdrościć bulwki giganta tego oncidium . Korzonki O.K. A nawiasem mówiąc jakiego nawozu Pan używa
Pozdrawiam Iwona

Autor: Paweł
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: piątek, 17 marca 2006 11:38:31
Pani Iwono
Robiła Pani tu mały wykład na temat korzeni orchideii (z czego bardzo się ciesze, bo jest bardzo przydatny i mam nadzieję, że pojawią się następne ). Dlatego mam do Pani pytanie: czy mogę wyciągnąć moje Paphiopedilum z podłoża dla sprawdzenia korzeni a potem posadzić je do tego samego, z którego go wyciągnę
Pytam ponieważ jest to moja pierwsza orchidea
Liczę na odpowiedź nie tylko Pani Iwony ale i innych doświadczonych chodowców
P.S. Proszę aby nie zwracali się do mnie Państwo na Pan, bo czuję się o jakieś 10 lat starszy a mam dopiero 15
Pozdrawiam Paweł

Data: piątek, 17 marca 2006 12:30:38
Pawle można wyciągnąć Paphiopedilum z doniczki by sprawdzić stan korzeni a pózniej umieścić je spowrotem w tym samym podłożu. Warunek jest jeden podłoże powinno być suche, jeżeli przy tym zabiegu niechcący uszkodzisz jakiś korzeń to nie podlewaj storczyka przez ok 2 tygodnie.Korzenie Paphiopedilum mogą jeszcze nie porastać całego podłoża więc uważaj by ci się bryła nie rozleciała przy wyjmowaniu.Nie wiem jakie to będzie Paphiopedilum więc dodam że korzenie mogą się różnić grubością od tych prezentowanych na zdjęciu (mogą być dużo ciensze) co jest naturalnym zjawiskiem. Takie jest moje zdanie na ten temat ale może Inni mają inne zdanie i dopiszą conieco od siebie.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Paweł
Data: piątek, 17 marca 2006 19:42:47
Witam
Jeśli nawet będę uważał aby bryła się nie rozpadła, a się rozpadnie to chyba nie jest nic strasznego? A może jednak się mylę?
Mam tylko jeden problem w środku zauważyłem małego robaczka (podejżewam że to krocionóg ) więc jak będę oglądał korzenie będę musiał go (lub je bo nie wiem ile ich jest )usunąć więc wydaje mi się, że bryła nie utrzyma się w stanie nienaruszonym .
Dlatego ponawiam pytanie czy coś się stanie jak bryła się po prostu rozpadnie lub częściowo rozpadnie to czy to będzie bardzo złe
Pozdrawiam Paweł

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 17 marca 2006 20:16:30
Wszystko będzie OK, jeśli tylko nie połamiesz korzeni, które są BARDZO KRUCHE. Możesz wytrząsnąć podłoże i ręcznie je przeszukać w poszukiwaniu robali i ślimaków ). Najbardziej jednak musisz uważać przy wkładaniu rośliny na powrót do doniczki. W czasie dosypywania podłoża delikatnie "oklepuj" doniczkę, jednocześnie przytrzymując roślinę, to pomoże kawałkom podłoża ułożyć się pomiędzy korzeniami.

życzę powodzenia
Sandra

Autor: Paweł Łaciński
Data: piątek, 17 marca 2006 21:28:25
Witam
Dziękuję za dobre rady
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie tak jak trzeba i bez problemów

Data: sobota, 18 marca 2006 13:32:58
Pani Iwono, no wlasnie to jest taki wyjatek bo, tego oncidium nie nawozilem wogole, po kwitnieniu pozostal w podlozu producenta, a ja wyjechalem na ponad 2 miesiace, tato je podlewal regularnie ale jak sadze sama woda, a po powrocie juz byla ta bulwa A za jakis czas zawkitla. Teraz rosnie kolejna pseudobulwa, ale juz po przesadzeniu i teraz podlewam ja troche nawozem Biopon co drugie/trzecie podlewanie, zobaczymy czy urosnie rownie duza
Pozdrawiam

Data: sobota, 18 marca 2006 16:12:00
Też mam oncidium, ale moje bulwki choć też są spore to raczej bardziej gruszkowate. Bardzo podoba mi się Pana bulwka a szczególnie jej kształt, choć wielkość jest też wspaniała.
Pozdrawiam Iwona

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl