Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  doświetlanie
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Seba
E-mail:  
Data: niedziela, 5 listopada 2006 22:52:26
Większa ilość światła w okresie u nas zimowym nie wynika ze zrzucania liści tylko z pory suchej i deszczowej. W czasie pory deszczowej (wiosna, lato) niebo jest zachmurzone, a w porze suchej czyste, czyli słońca jest więcej

pozdr

Autor: Patrycja S.
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: środa, 8 listopada 2006 13:07:55
http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=2542&nr=2542&ofs=0
Znalzałam jeszcze to.... mozna poczytać

Autor: Seba
E-mail:  
Data: środa, 8 listopada 2006 20:50:55
Dorzucę jeszcze swoje 3 grosze:

Tak jak Pan Jerzy pisze: nie można dawać tylko np świetlówki zimnej, albo tylko ciepłej, ponieważ długości fali światła jakie rośliny wykorzystują do fotosyntezy znajdują się jakby na obu końcach widma - światło "czerwone" - ciepłe i "niebieskie" - zimne. Dlatego by zapewnić milusińskim radość należy umieszczać oba typy świetlówek, albo stosować świetlówki "daylight".
Absolutnie nie wykorzystywać żarówek: 90% watów które pobierają przerabiają w ciepło, a tylko 10 w światło, poza tym są strasznie nieekonomiczne - 1 świetlówka kompaktowa 24W to odpowiednik żarówki ok. 100W.

Kiedy pierwszy raz zmierzyłem poziom światła byłem przerażony, jak dla mnie było jasno ale przyrząd pokazał 5000lx !!! dlatego odradzam mierzenie światła "na oko" bo jest to w ten sposób niemierzalne, najlepiej korzystać ze światłomierza.

Ja mam 9 świetlówek, w tym 1 tradycyjna i wanilia, która rośnie jakieś 20cm poniżej świateł rozwija się niesamowicie. Międzywęźla 5cm (!) i 5 liści w 3 tyg.
To świadczy że poziom światła jest odpowiedni, nie mówiąc o falkach rosnących poniżej.

Pozdrawiam

Autor: RK
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: sobota, 17 listopada 2007 14:32:34
Wybijam ten temat na pierwsze miejsce dla Pani Edyty :-)))))))
Romek

Autor: początkujący
E-mail: grzesieklu@o2.pl
Data: sobota, 17 listopada 2007 17:41:18
A ja swojego Phalaenopsis-a w ogóle nie doświetlam. może mu to zaszkodzić? Dodam że stoi w pokoju z oknem wychodzącym na wschód.Teraz chyba można go przenieść na południowe okno prawda?Gdzieś czytałem że można to robić od listopada bo natężenie słońca nie jest już takie duże.

Autor: Ania Kowalczyk
E-mail: anna_kowalczyk@hotmail.com
Data: sobota, 17 listopada 2007 18:00:38
Witam wszystkich!
Nie wiem czy to będzie dla kogoś interesujące ale mieszkałam kiedyś w tropiku ( 5 lat) ,storczyki rosły tam sobie w warunkach naturalnych - najcześciej oplatając drzewa choć wiekszość była kiedyś posadzona tam przez ludzi.
Lato było b.ciepłe , wilgotne (prawie 100 % wilgotności) ale słońca jest mniej niż zimą. Dzieje się tak z powodu pory deszczowej prawie codziennie pada deszcz czasem są to przelotne deszcze, czasem burze tropikalne które mogą trwać nawet parę dni.Latem słońce jest bardzo mocne i w ciągu godziny nie ma śladu po deszczu ale nastepnego dnia znowu pada.
Zimą deszcz nie padał prawie wcale nadal było wilgotno ale już nie 100 % tylko 80-60%, słońce było nadal mocne i to całymi dniami ale za to noce trochę chłodniejsze.
Dziwiło mnie też na początku, że różnica długości dnia miedzy zimą a latem nie była tak duża jak w Polsce, zimą słońce zachodziło przed 7 a wschodziło koło 8.
Pozdrawiam,
Ania

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: sobota, 17 listopada 2007 18:09:17
Moje phalaenopsis stoją na południowym oknie od października nie doświetlam ich.
Kwitną wspaniale.
Doświetlam tylko cymbidium stoi w osobnym pokoju też z wystawą południową ale temperatury 12 stopni w nocy 17 stopni w dzień - w moim wykonaniu to świetlówka "barwa światła słonecznego". W doświetlaniu storczyków dopiero zdobywam informacje.
pozdrawiam
Malgorzata

Autor: Karolina
E-mail: karolina@modeliki.pl
Data: sobota, 17 listopada 2007 20:05:46
Witam
a co Państwo sądzą o doświetlaniu roślin lampa sodową ?

Mam dużo cattleya i laelia a okno południowe jednak przy obecnej pogodzie jest za mało światła i rośliny gubią pąki

Jako, że halogeny nie są wskazane czy ktoś ma sprawdzone żarówki nie świetlówki-nie mam możliwości montażu-które pomogły by zniwelować brak świtała?
Dziękuję i pozdrawiam

Autor: Bix
E-mail:  
Data: wtorek, 20 listopada 2007 07:28:07
Żarówki energooszczędne - do normalnych oprawek. Ale jedna raczej nie wystarczy, no i muszą być dość nisko nad rołśiną - max 20 cm.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl