Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: doświetlanie
Autor: Seba
E-mail:  
Data: środa, 8 listopada 2006 20:50:55
Dorzucę jeszcze swoje 3 grosze:

Tak jak Pan Jerzy pisze: nie można dawać tylko np świetlówki zimnej, albo tylko ciepłej, ponieważ długości fali światła jakie rośliny wykorzystują do fotosyntezy znajdują się jakby na obu końcach widma - światło "czerwone" - ciepłe i "niebieskie" - zimne. Dlatego by zapewnić milusińskim radość należy umieszczać oba typy świetlówek, albo stosować świetlówki "daylight".
Absolutnie nie wykorzystywać żarówek: 90% watów które pobierają przerabiają w ciepło, a tylko 10 w światło, poza tym są strasznie nieekonomiczne - 1 świetlówka kompaktowa 24W to odpowiednik żarówki ok. 100W.

Kiedy pierwszy raz zmierzyłem poziom światła byłem przerażony, jak dla mnie było jasno ale przyrząd pokazał 5000lx !!! dlatego odradzam mierzenie światła "na oko" bo jest to w ten sposób niemierzalne, najlepiej korzystać ze światłomierza.

Ja mam 9 świetlówek, w tym 1 tradycyjna i wanilia, która rośnie jakieś 20cm poniżej świateł rozwija się niesamowicie. Międzywęźla 5cm (!) i 5 liści w 3 tyg.
To świadczy że poziom światła jest odpowiedni, nie mówiąc o falkach rosnących poniżej.

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl