Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy!!! nie chce stracic mohego storczyka a nie mam pojeca jak go hodowac!! :(
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: kiniasta@o2.pl
Data: czwartek, 22 września 2005 10:21:28
Mam do Panstwa wielka prosbe bardzo prosze pomoc mi, gdyz nie wiem co zrobic w takiej sytuacji! Moj storczyk (phalaenopsis)wlasnie po kilku miesiacach zaczal wiednac, nie wiem czy jest to zwiazane z przechodzeniem w stan jesiennego spoczynku, bo nagle zaczely odpadac mu wszystkie kwiaty. Zupelnie nie wiem co mam teraz zrobic, doczytalam sie ze powinnam obnizyc mu temperature z roznica miedzy dniem a noca- ale jak to zrobic?? w ogole czy powinnam przyciac te galazki na ktorych byly kwiaty? Prosze o pomoc jak jesienia hodowac kwiatka, bardzo prosze. Postawic go w slonecznm oknie czy schowac do cienia? Ustawic go w kuwecie ze zwirkiem by mial wilgotnosc? zaczely mu tez wysychac korzenie powietrzne, chociaz sa jeszcze 2 i wszystko z nimi ok. dodam tylko ze storczyk rosl mi bardzo ladnie, ale jedynie z tych kwiatow ktore mial, gdyz gdy go kupilam zaraz pzesadzilam do doniczki i stracilam paki - po prostu odpadly ale jednak powinnam mu chyba tez zmienic podloze, gdyz wsadzilam go w ziemie ogrodowa a na dnie ma kore, doczytalam sie ze to zle podloze i mysle nad tym czy ziemie zastapic calkowicie kora z weglem drzewnym albo keramzytem? jak najlepiej ulozyc warstwy i co wsadzic do tej doniczki i w jakich proporcjach by roslo mu sie najlepiej? dolacze zdjecie, tam bedzie widac

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 22 września 2005 10:35:42
Witam
Prosze wyjac go z ziemi to nie jest podloze dla storczykow!!!!!!!!
Sprawdzic korzenie gdyz moga gnic. Falki wymagaja specjalnego podloza dla storczyków dobrze przepuszczalnego mozna je kupic w kazdym sklepie ogrodniczym.Prosze zapoznac sie z dzialem storczyki od a do z tam dowie sie pani duzo na temat uprawy tych roslin.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: czwartek, 22 września 2005 10:58:46
Witam prosze przeczytac to: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html wybrac Phalaenopsis pozniej prosze przeczytac to:
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_4.php SZCZEGOLNIE FRAGMENT O PODLOZU !! Jak ju Pani przeczyta to co wyzej to zachecam do lektory tego: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/pokaz.php3?nazwa=phalaenopsis a jak juz Pani sie naczyta to prosze wejsc tu: http://www.storczyki.org.pl/forum/?forum=storczyki i skorzystac z wyszukiwarki ktora jest w prawym gornym rogu strony, tj prosze wpisac slowo reanimacja.
Moim zdaniem popelnila Pani blad w przesadzaniu po co ruszac rosline ktora ma sie dobrze do tego po co przeadac ja w ziemie ogrodowa i do tego w doniczke w kotrej chyba nie ma dziurki nawet w dnie
Zawsze zamiast czytac moze Pani tez wyrzucic rosline i pojasc do sklepu po nowa, bo reanimacja bedzie baaardzo dluga i nie konieczie musi sie udac.

Data: czwartek, 22 września 2005 11:05:27
rozumiem, ale wowczas kiedy dostalam kwiatka nie mialam zadnego dostepu do zrodel wiedzy na temat uprawy tych roslin, a poniewaz dlugi czas roslina ladnie mi rosla, nie zastanawialam sie nad zmiana podloza, a odpadniecie pakow potraktowalam jako szok rosliny na nowe otoczenie, zmiane miejsca itd teraz jej zachowanie zaniepokoilo mnie, dlatego zaczlam szukac zrodel w internecie, dziekuje za porade, napewno zaraz poczytam i szybko wezme sie do roboty. ps. doniczka ma w spodzie otwory

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: czwartek, 22 września 2005 11:41:08
Liscie wygladaja ladnie i sa nowe korzenie wiec panika nie jest potrzebna.
Kwiaty opadly ale na to nie ma rady- czasem przekwitaja nagle i wszystkie,czasem po jednym...
Prosze tylko wymienic podloze i powinno byc O.K.

Data: czwartek, 22 września 2005 11:51:13
Podloze do jednej rosliny to bym kupil w orchidsklepiku bo jak zacznie Pani zbierac skladniki to po wymieszaniu moze sie okazac ze wyjdze caly kubel Ma Pani jeszcze tyle szczescia ze roslna ma 2 rosnace korzenie ktore moze wrosna w podloze.
Pozdrawiam Grzesiek

E-mail:  
Data: czwartek, 22 września 2005 16:13:33
dziekuje za rady, kupilam specjalne podloze torfowe do orchidei i nowa doniczke w ktorej porobilam wiecej dziurek tak by korzenie mogly oddychac, przesadzilam natychmiast kwiatek i nie bede go podlewac na jakis czas - by mogl sie ukorzenic, dziekuje za rady i mam nadzieje ze moj phalaenopsis pieknie bedzie rosl

Data: czwartek, 22 września 2005 16:55:05
Pani Karolino, jaką granulacje ma to podłoże torfowe, jeśli jest to podłoże z OBI to na pewno nie nadaje się do uprawy storczyków Na Pani miejscu wolałbym kupić worek kory, i wsadzić w nią roślinę (zresztą niektóre moje rośliny właśnie tak rosną).
Pozdrawiam Grzesiek

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: piątek, 23 września 2005 09:43:02
Witam,
podłoża dla orchidei proponowane przez nasz rynek są w większości nieprzydatne dla storczyków. Wyjątkiem jest nowe podłoże firmy Kronen, o którym wspomniałam na forum:www.storczyki.org.pl. Dlatego jako początkujący storczykarz powinna Pani raczej zaopatrzyć się w nie w Orchidsklepiku lub posadzić roślinę w samą korę, tak jak proponuje Grzegorz.
Pozdrawiam

Data: piątek, 23 września 2005 16:24:12
Podloze ktore ja kupilam to: AGRO "orchidea", podloze z wybranych ekolog. czystych torfow, z regulowanym PH wzbogacone o skladniki pokarmowe i mikroelementy, o niskiej zawartosci odzywek i przeznaczone do przesadzania i uprawy wiekszosci orchidei (Cattleya, Cymbidium, Phalaenopsis ) i innych roslin epifitycznych, no i teraz nie wiem co robic, czy je zostawic jak juz przesadzilam kwiatka czy jednak kupic kore sosnowa

Autor: Alicja
E-mail:  
Data: piątek, 23 września 2005 19:03:27
Koniecznie przesadzić w samą korę o średniej granulacji.Ułożyć storczyka w doniczce,dosypać korę,nie upychać,zostawić dużo wolnych przestrzeni.Nie podlewać przez ok.dwa tygodnie,potem zraszać podłoże deszczówką,zawsze coś do środka wpadnie.Potem podlewać wg wskazówek na stronie storczykowej,wszystko w granicach rozsądku.I uczyć się na własnych błędach
Pozdrawiam.Alicja.

Data: wtorek, 15 listopada 2005 14:25:18
posluchalam sie Waszych rad i jak najszybciej zmienilam podloze mojemu storczykowi na dno obficie podziurkowanej doniczki wsadzilam mu 3cm warstwe steropianu polamanego na kawalki a reszte doniczki wypelnilam kora sosnowa.poniewaz galazki na ktorych rosly kwiatki calkowicie uschly,wobec tego przycielam je i zostawialam jakis 1cm tej zasuszonej czesci, po czym zostawialm go w spokoju, myslac niech sie dzieje co chce ustawilam go na wschodnim oknie i zakupilam nawoz do orchidei, ktorym zraszalam liscie oraz korzenie powietrzne codzien rano doniczke ustawilam w podstawce duzej srednicy, ktora wypelnilam kermazytem i uzupelnialam woda aby parowala na liscie i systematycznie uzupelnialam. zgodnie z radami rzadko go podlewalam, ograniczalam sie z tym - raz w tygodniu lub rzadziej, ale pilnowalam codziennego zraszania lisci. odrazu zobaczylam roznice, raz dwa zaczal wypuszczac nowe korzenie powietrzne. az ktoregos dnia doznalam szoku, na galazkach ktore wczesniej wypuszczaly kwiaty , zaczal wypuszczac nowe pedy teraz maja juz one dlugosc kilku cm i widac ze pojawily sie paki kwiatowe, bedzie ich ok 10 a moze i wiecej cos pieknego w ogole nie zerkalam na te galazki, gdyz w ogole nie liczylam na to ze pojawia sie pedy, skoncentrowalam sie na ratowaniu korzeni a tu taka niespodzianka teraz codziennie dogladam mojego kwiatuszka i nie moge sie doczekac pieknych kwiatow))

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl