|
Temat: |
re: Pomocy!!! nie chce stracic mohego storczyka a nie mam pojeca jak go hodowac! |
|
Autor: |
Karolina |
|
E-mail: |
kiniasta@o2.pl |
|
Data: |
wtorek, 15 listopada 2005 14:25:18 |
posluchalam sie Waszych rad i jak najszybciej zmienilam podloze mojemu storczykowi na dno obficie podziurkowanej doniczki wsadzilam mu 3cm warstwe steropianu polamanego na kawalki a reszte doniczki wypelnilam kora sosnowa.poniewaz galazki na ktorych rosly kwiatki calkowicie uschly,wobec tego przycielam je i zostawialam jakis 1cm tej zasuszonej czesci, po czym zostawialm go w spokoju, myslac niech sie dzieje co chce ustawilam go na wschodnim oknie i zakupilam nawoz do orchidei, ktorym zraszalam liscie oraz korzenie powietrzne codzien rano doniczke ustawilam w podstawce duzej srednicy, ktora wypelnilam kermazytem i uzupelnialam woda aby parowala na liscie i systematycznie uzupelnialam. zgodnie z radami rzadko go podlewalam, ograniczalam sie z tym - raz w tygodniu lub rzadziej, ale pilnowalam codziennego zraszania lisci. odrazu zobaczylam roznice, raz dwa zaczal wypuszczac nowe korzenie powietrzne. az ktoregos dnia doznalam szoku, na galazkach ktore wczesniej wypuszczaly kwiaty , zaczal wypuszczac nowe pedy teraz maja juz one dlugosc kilku cm i widac ze pojawily sie paki kwiatowe, bedzie ich ok 10 a moze i wiecej cos pieknego w ogole nie zerkalam na te galazki, gdyz w ogole nie liczylam na to ze pojawia sie pedy, skoncentrowalam sie na ratowaniu korzeni a tu taka niespodzianka teraz codziennie dogladam mojego kwiatuszka i nie moge sie doczekac pieknych kwiatow )) |
|
|
|
|