Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Pomocy!!! nie chce stracic mohego storczyka a nie mam pojeca jak go hodowac!! :(
Autor: Karolina
E-mail: kiniasta@o2.pl
Data: czwartek, 22 września 2005 10:21:28
Mam do Panstwa wielka prosbe bardzo prosze pomoc mi, gdyz nie wiem co zrobic w takiej sytuacji! Moj storczyk (phalaenopsis)wlasnie po kilku miesiacach zaczal wiednac, nie wiem czy jest to zwiazane z przechodzeniem w stan jesiennego spoczynku, bo nagle zaczely odpadac mu wszystkie kwiaty. Zupelnie nie wiem co mam teraz zrobic, doczytalam sie ze powinnam obnizyc mu temperature z roznica miedzy dniem a noca- ale jak to zrobic?? w ogole czy powinnam przyciac te galazki na ktorych byly kwiaty? Prosze o pomoc jak jesienia hodowac kwiatka, bardzo prosze. Postawic go w slonecznm oknie czy schowac do cienia? Ustawic go w kuwecie ze zwirkiem by mial wilgotnosc? zaczely mu tez wysychac korzenie powietrzne, chociaz sa jeszcze 2 i wszystko z nimi ok. dodam tylko ze storczyk rosl mi bardzo ladnie, ale jedynie z tych kwiatow ktore mial, gdyz gdy go kupilam zaraz pzesadzilam do doniczki i stracilam paki - po prostu odpadly ale jednak powinnam mu chyba tez zmienic podloze, gdyz wsadzilam go w ziemie ogrodowa a na dnie ma kore, doczytalam sie ze to zle podloze i mysle nad tym czy ziemie zastapic calkowicie kora z weglem drzewnym albo keramzytem? jak najlepiej ulozyc warstwy i co wsadzic do tej doniczki i w jakich proporcjach by roslo mu sie najlepiej? dolacze zdjecie, tam bedzie widac

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl