Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Hyde Park
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: piątek, 19 września 2008 11:24:40
Ostatnimi czasy kilka osób zrezygnowało z subskrypcji pocztowej forum, ponieważ nie były w stanie znieść nawału jednozdaniowych rozmówek zalewających to forum. Otrzymałem też szereg prośb w tej sprawie.

Dlatego utworzyłem nową grupę forum - Hyde Park.

Powinny tam trafiać wszelkiego rodzaju rozmowy ogólne, nawet niekoniecznie na temat storczyków, powiadomienia z rodzaju "Hej, już wróciłam z wakacji" i fotoreportaże z cyklu "Patrzcie, jakiego falka kupiłem w Tesco za 5 złotych".

Cechą tej grupy jest fakt, że WIADOMOŚCI Z NIEJ NIE SĄ ROZSYŁANE POCZTĄ, co pozwala na uniknięcie czytania tych wszystkich rozmówek przez setkę subskrybentów...

Będę wdzięczny za rozsądne stosowanie się do charakteru poszczególnych grup, w szczególności Hyde Parku i Prezentacji.

Ponieważ często zdarza się też, że rozsądne wątki zamieniają się w pogaduchy interesujące w gruncie rzeczy dwie-trzy osoby, będę arbitralnie przenosił wszystkie takie wątki do Hyde Parku.

Będę też (jak zwykle) przenosił z Prezentacji wątki nie zawierające konkretów i generalnie nie przedstawiające roślin.

Mam nadzieję, że polepszy to klarowność forum, a jednocześnie pozwoli uniknąć rozsyłania nadmiernej ilości e-maili.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Wiktor
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 11:28:55
UFFFFF!!! Dziękujjemy!

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 13:57:49
Nie chcę tu niepotrzebnie rozwijac dyskusji,ale korzystając z forum,a tym bardziej decydując sie na subskrypcje powinno sie być świadomym ,ze będą trafiac wszelkiego rodzaju powiadomienia na poczte.Subskrypcja jest dobrowolna.Ja subskrybentem nie jestem,bo uważam ze nie ma to sensu skoro jestem aktywnym uzytkownikiem forum i nie rozumiem dlaczego miłe,sympatyczne rozmowy pozwalajace nam poznac siebie lepiej maja byc wrzucane do ,,jednego wora,,Tym bardziej ,ze są to rozmowy na temat pielegnacji storczyków.Zupelnie nie rozumiem podanego przez Pana przykładu rozmowy...<>Jest dokładnie podany wątek ,w ktorym te rozmowy mozna znaleźć i wielu ludziom jest to potrzebne.Stali bywalcy forum ,a tym bardziej aktywni uzytkownicy dokładnie wiedza gdzie i jak watek znaleźć.Nachodzi pytanie,,,czy bardziej zalezy Panu na nieaktywnych subskrybentach czy na osobach tworzących to forum i dzielących sie uwagami z własnego podwórka.Skoro kilka osob zrezygnowalo z subskrypcji bo było to dla nich uciążliwe..to tym bardziej mogą zrobić to inni niezadowoleni subskrybenci,a tym samym uzytkownicy nie poczują sie urażeni i zepchnięci na dalszy plan.Zauważyłam ,ze na tym forum tworzy sie bardzo fajny klimat ..prosze go nie psuć.Oczywiście zrobi Pan co bedzie chciał,bo to Pańska stronka..Pozdrawiam serdecznie.Aldona

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: piątek, 19 września 2008 14:33:05
Witam !

Jurek WIELKIE DZIĘKI . Nareszcie !!!!. Myślałam, że tylko mnie to przeszkadza i już chciałam wyłączyć subskrypcję.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: piątek, 19 września 2008 14:54:01
Panie Jerzy, bardzo dziękuję.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: piątek, 19 września 2008 15:03:31
Całkowicie popieram i dziękuje p.Jerzy.

Data: piątek, 19 września 2008 15:06:06
W momencie, kiedy ze śledzenia forum rezygnują osoby mające rzeczywistą wiedzę (CZYTAJ: jedyne udzielające wartościowych wskazówek i dzielące się rzeczywistym, wieloletnim doświadczeniem), tracimy na tym wszyscy.

Jeśli jedynymi uczestnikami, którzy tu będą sobie nawzajem odpowiadać na pytania, pozostaną osoby uprawiające storczyki od dwóch miesięcy, to może od razu zamknę forum, żebyśmy się wszyscy dłużej nie męczyli.

Nie mam absolutnie nic przeciw nowicjuszom, co wielokrotnie podkreślałem, ale nie samym falenopsisem z Tesco to forum żyje. Konkretnej, głębokiej wiedzy nie zastąpi najlepsza nawet atmosfera, chociaż oczywiście każdy lubi czuć się akceptowany i miłe pogaduszki na forum nie są niczym złym.

W każdym razie uważam, że do moich zadań nalezy raczej dbanie o odpowiadaczy, a nie o zadających pytania, bo to odpowiadacze są wymierającym gatunkiem.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 września 2008 15:26:25

Witam,

JERZY, DZIĘKI

P.S. Miłe Panie i Panowie od "pogaduszek". To jest Forum o storczykach, a nie dla reklamy różnych marketów, z nieoznaczonymi hybrydami Phalaenopsis prawie wyłącznie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: piątek, 19 września 2008 15:34:02
Witam!

Super pomysł Jerzy, fajnie by bylo gdybys ty też odpowiadał na niektóre posty, bo prawie w ogole Cie na tym forum nie widze...

Pozdrawiam

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 15:55:40
Panie Jerzy....a gdzie te osoby są ,o których pan mówi???9Pana wypowiedź; W momencie, kiedy ze śledzenia forum rezygnują osoby mające rzeczywistą wiedzę (CZYTAJ: jedyne udzielające wartościowych wskazówek i dzielące się rzeczywistym, wieloletnim doświadczeniem), tracimy na tym wszyscy. Zgadzam sie z Panem ,ze potrzebna jest fachowa pomoc,ale nie zgadzam sie ,ze są oni ,,JEDYNYMI MĄDRYMI,,tu.Skoro twierdzi Pan ,ze trzeba dbac o ,,odpowiadaczy,,to prosze to robić albo otworzyc forum tylko dla wybranych i że by nie ,,męczył,,sie z nami jak Pan to ujoł osobami ,ktore maja storczyka 2 miesiące (troche nieładnie to zabrzmialo no ale cóż).Stwierdził Pan ze nie samym phalaenopsisem z Tesco żyje forum..zgadzam sie ,ale widze ze to dla Pana dość drazliwy temat(że co? że TESCO?)Nie każdego stać na okazy za 100zł...Skoro temat sie rozwinoł czyli jest ciekawy i każdy odpowiada na pytania na ktore zna odpowiedż lub ma coś do powiedzenia.Jednego interesuja katleje z rodowodem innego zwykły storczyk z Tesco

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 19 września 2008 16:03:29
Nudny był ten slang młodzieżowy najeżony błędami ortograficznymi ! Trzeba pamiętać że forum to czytają także obcokrajowcy i może świadczyć ono o poziomie naszego ogółu. Można się poznać na forum i mailować już prywatnie w obojętnie jaki sposób i na jaki temat np. czy ktoś komuś zazdrości...... Odczuwam ulgę po przeprowadzeniu zmian. Marta

Data: piątek, 19 września 2008 16:25:04
Tak dla wyjaśnienia - nie miałem w ogóle na myśli kwestii "konkurowania" z hipermarketami, bo jak łatwo sprawdzić, w ogóle nie oferuję tego rodzaju roślin. Każdy może pisać o Tesco, OBI, czy lokalnej giełdzie kwiatowej do upadłego i ma na to moje oficjalne pozwolenie.

Natomiast mam też swoją wizję, jak powinno wyglądać solidne, informacyjne forum storczykowe odpowiadające potrzebom szerokiej grupy hobbystów, i w miarę swoich skromnych możliwości czasowych staram się tę wizję realizować i prowadzić forum najlepiej, jak można. Forum bez żadnej kontroli zamienia się w śmietnik informacyjny, co łatwo poprzeć wieloma przykładami.

Nikogo stąd nie wyrzucam, chcę tylko usprawnić działanie forum w sposób umożliwiający wygodną wymianę informacji. Wszystkim (żeby zacytować pewien slogan)

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: piątek, 19 września 2008 16:32:58
Amen

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 19 września 2008 17:29:13
Dzięki, dzięki, dzięki !!! Po powrocie z dwutygodniowego urlopu miałam w skrzynce 900 e-maili, z czego 90% z Orchidarium

pozdrawiam
Sandra

Autor: pepe
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 19:53:00
Panie Jerzy - bardzo, bardzo dziękuję

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 19 września 2008 19:55:18
Jerzy, dzięki wielkie Tylko że po tygodniu od wypisania coś się ponownie na listę mailingową zapisuję, ale nic mi nie przysyla Próbowałem dwa razy.

Jeszcze taka uwaga o charakterze mediatorskim: jeśli to odhaczanie podforów w "Subskrypcji" by działało, to mógłbyś dodać "Hajdpark" do listy - dla tych, co lubią po urlopie czytać 900 maili...

Ale u mnie np. nie działało to, jak jeszcze subskrypcja działała - np. nigy nie dochodziły maile z podforów "Wymiana" i "Ciekawe miejsca", choć zahaczone były
Pzdr Jurek

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@.storczyki.org.pl
Data: piątek, 19 września 2008 19:55:58
Brawo Jerzy!
Wyczerpałem akumulatory i już mało piszę, ale śledzę DOKŁADNIE co w świecie storczykowym słychać.......
Czytałem uważnie kilkanaście postów dziennie z przyjemnością, ale czytanie 100 czy więcej/ w tym 95 % merytorycznie bezwatościowych/ przekracza możliwości normalnego zjadacza chleba.
Rozdzielenie pogaduszek/ też potrzebne/od merytorycznych wielowątkowych dyskusji rozwijających wiedzę o storczykach, to mistrzowski ruch!

Pozdrawiam wszystkich niezależnie od zaawansowania w storczykowej pasji.

Ps. /tylko do Jerzego/ :Jurek, chyba wyciągnę z garażu jakąś starą ładowarkę do akumulatorów........

Nieaktywny Dinozaur

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 21:23:28
Uf no to może i ja włącze spowrotem, bo kasowanie kilkudziesięciu maili też mnie przerosło... Uwierz mi Pestko i nie tylko, że to forum jest od dawna I WCZEŚNIEJ NIE BYŁO PROBLEMÓW. Ale od kilku tygodni zaczęło się piekiełko, jeśli ktoś nie ma życia /przyjaciół i czeka na każde słowo to pewnie był zachwycony, niestety życie ogranicza nasze możliwości wchłaniania wszelkich informacji.

Ja, który sam wcale nie tak długo jestem w tym świecie, ale za to chyba docyć szybko nadrobiłem przynajmniej część wiedzy chętnie też bym poczytał ciekawe opowieści osób, które zajmują sie tym trochę dłużej czy profesjonalniej, choć chyba będzie ciężko, choćby Panie Piotrze P raz na miesiąc coś i jakby każda osoba z podobnym a nawett i mniejszym doświadczeniem napisała coś o ORCHIDEACH, byłoby może znów bardziej profesjonalnie, czy też choćby skrytykowała, jakieś fałszywe informacje, czy niefachowe porady, które tu i ówdzie się pojawiają, może nawet i u mnie się znajdzie nie jedno do zanegowania.

Obawiam się jednak, że osoby, które włączają się w ten niezmiernie szeroki świat, głeboko niebezpieczny tak samo jak i piękny przede wszystkim mają jedną ułomność - nieumiejętność korzystania z wyszukiwarki, ok nie każdy zna języki nie trzeba się męczyć z artykułami zalewającymi internet w obcych języch, ale proste szukaj nawet na tym forum i wpisanie swojego problemu, zagadnienia, nazwy storczyka, naprawdę może ułatwić życie wszystikim, i przynieść szukającemu satysfakcję ze znalezienia odpowiedzi, poza tym ta strona internetowa to nie tylko forum, jest tu baza storczyków porady, katalogi, tabele kwitnież... no chyba, że to pokolenie, czyżbym sie starzał juz nie moje ..., to tylko gotowce, łatwizna i najlepiej podać na tacy i podziekować za możliwość pomocy?? No chyba jednak nie tak to powinno wyglądać w tych szalonych czasach postulat o szukanie mądrości ... w sobie najpierw!

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: monika w
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 23:28:23
Jerzy, wielkie dzięki, super pomysł, ale tak jak poprzednik sygnalizuję - wymiana nie działa w subskrypcji.. a szkoda!

Autor: Anna
E-mail: aniawi@op.pl
Data: sobota, 20 września 2008 09:46:35
Wow, przyłączam się do podziękowań p. Jerzy . Osobiście raczej nie piszę, ale chętnie czerpię ze źródełka doświadczeń innych. Korzystając z okazji chciałam się pochwalić pierwszymi nowymi korzonkami (z Kultana) u Blc.chia Lin"New City".

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl