Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Sugestie, uwagi i informacje o forum

Temat:  wyszukiwarka gatunków i hybryd
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszkak2002@interia.pl
Data: wtorek, 1 czerwca 2004 11:19:06
Witam,

Czy można byłoby na Orchidarium umieścić wyszukiwarkę gatunków i hybryd do sprzedania? Zdaję sobie sprawę, że wymaga to czasu i pracy, ale znacznie ułatwiłoby ewentualne zakupy.

Katalogów jest bardzo dużo, czasem trudno jest coś znaleźć, porównać, mieszają się terminy, ceny i wielkość oraz wiek roślin.

Pozdrawiam wszystkich!

Agnieszka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: niedziela, 6 czerwca 2004 16:16:41
W takiej postaci witryny nie da się tego zrobić. Natomiast dokładnie ten problem był powodem skomasowania katalogu Unii Europejskiej, gdzie będą też trafiać listy roślin z innych firm, z którymi mam lub nawiązuję kontakty. Czyli docelowo będzie jeden duuuuży katalog europejski, plus katalogi importów spoza Unii zwykle odbywających się raz do roku. No i sklep...

Praktyczny sens łączenia w takim wyszukiwaniu wszystkich tych katalogów może być mieszany. Jeśli na przykład ktoś zrobiłby takie wyszukiwanie w tej chwili, to okazałoby się, że rośliny niby są, ale 90% z nich jest dostępnych za rok, bo importy już są zamknięte

Natomiast pewnie i taka informacja jest cenna i może pomóc w decyzji zakupienia nieco droższej rośliny NATYCHMIAST, zamiast oczekiwania na tańszą przez cały rok. Docelowo (pewnie do końca tego roku) wszystkie katalogi będą oparte na bazach danych, czyli interaktywne (jak katalog Unii i Indonezji). I wtedy rzeczywiście będzie można utworzyć wyszukiwarkę.

Natomiast moje osobiste wątpliwości biorą się ze sposobu w jaki ja sam przeglądam witryny producentów. Niektóre z nich mają tego rodzaju narzędzia, ale jeszcze nie zdarzyło się, żebym z jakiegokolwiek kiedykolwiek skorzystał....

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszkak2002@interia.pl
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 16:09:22
Była to zupełnie wolna uwaga, sama też przeglądam katalogi po kolei szukając interesujących mnie roślin rozpoczynających się od konkretnej litery alfabetu. Moja sugestia była związana z mnogością Pana katalogów i cen. A tak naprawdę przecież mogę wziąć ołówk, kartkę i spisać to, co mnie interesuje...

Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 16:57:15
Kartka.....papier.....ołówek!!!!!.....straszne Jako maniak komputerowy stanowczo protestuję......zrobię tę wyszukiwarkę.....

A tak w ogóle dziękuję za sugestię - to bardzo dobry pomysł. Wyszukiwarka będzie, jak tylko przerobię wszystkie katalogi - najpóźniej do końca roku.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 17:25:05

Witam,

a póki nie ma wyszukiwarki, zamiast kartki i ołówka proponuję zrobić to co ja mam, czyli w Excelu Listę marzeń, gdzie w kolejnych rubrykach wklejam nazwy i ceny z różnych katalogów.......
Choć tak naprawdę to kupuję pod wpływem impulsu, zobaczywszy jakąś ciekawą roślinę.......najczęściej w ogóle jej nie ma na mojej "Liście marzeń" , liczącej ponad 100 pozycji

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 17:47:45
Witam ,
Wiesz Grażyno, marzyła mi się Coelogyne miniata i nawet trochę o niej dyskutowałyśmy na tym forum i patrz nie dostałam, a inni mają i chyba nawet kwitnące kupili.
Pozdrawiam
Ewka

Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 18:04:28
Ewa, co do marzeń, to dwie z twoich wymarzonych Coelogyne miniata stoją u mnie na balkonie. A w Warszawie na Orchidaliach było ich 5, w tym dwie kwitnące....pewnie szkoda, że cię nie było na wystawie....

Jerzy

E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 18:24:54
Witaj ,
to ja czekam na przesyłkę i poproszę najpiękniejszą z balkonu .
Nic nie wiedziałam o tym, że zamówienia mam odbierać na wystawie.
Nawet słowem nie wspomniałeś. Reszta zamówionych też była w W-wie ?
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 18:28:14

Ewka,

ja telefonicznie skłoniłam Piotra Piesika do zakupu tej coelogyne.......a wcale nie była na liście moich marzeń .......jest śliczna!

Jak nie kupisz od Jerzego, to może kiedyś się rozrośnie...bo ta z Warszawy to były 2 rośliny!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 18:51:23
Hmmm.....tamto zamówienie, które nie zostało wtedy zrealizowane z powodu braku roślin, było chyba sprzed pół roku, a ja nie jestem szczególnie dobrym wciskaczem towaru Nie chodzę za ludźmi i nie żądam, żeby WRESZCIE kupili tę roślinę zamówioną trzy lata temu Założyłem, że rzuciłaś okiem na moją listę roślin....

Oczywiście wyślę najładniejszą

Jerzy

E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2004 19:53:55
No tak, jestem malutka , cichutka i można o mnie zapomnieć .
A ja myślałam , że jak zamówiłam, to dostawca o mnie będzie pamiętał i że nie jestem up...........wa to sam przypomni.
Które zamówienia są ważne, ile wstecz , pytam o te inne rośliny z moich zamówień, mogę na coś liczyć .
Pozdrawiam
Ewka

Autor: fdsafd
E-mail: saf@dfsa.pl
Data: niedziela, 22 maja 2005 09:38:36
Widzę, że wyszukiwarka już jest... gratulacje...

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl