Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Barbosella porschii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 17:27:20

Witam,

Barbosella porschii to jeden z wielu synonimów ... obecnie nazywa się cogniauxiana, znana jest także jako handroi, riograndensis....

Jest to roślina szeroko rozpowszechniona w Brazylii, także w północnej Argentynie, rośnie na wysokościach od 100 do 900, wymagania temperaturowe umiarkowane, ale wilgotność wysoka, świała nie za wiele, proste

Kiedy na wystawie zobaczyłam u Manuela kawałek korka pokryty dywanikiem drobniutkich listów powiązanych jakby w łańcuszki, ze sterczącymi pędzikami kwiatowymi, to trudno się dziwić, że roślinka ta szybko była moja

Tu już widać ubytki w "dywaniku", bo znajomi dostali "po łańcuszku"...

Niewielkie pączki, ok. 0,5 cm...

wkrótce zaczęły się rozwijać...

Tak wygląda pojedynczy kwiat...

a tak część "dywanika" pokryta kwiatami . Grubość tego płata korkowego wynosi 2 cm, dobra skala porównawcza

Pozdrawiam, cdn...
Grażyna

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 18:11:58
Grażyna ; no ładne - nie powiem, że nie.
Ale niedługo będziesz musiała kupić sobie mikroskop elektronowy by móc pokazać nam fotki Twoich miniaturowych miniatur....

W.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 18:55:15

Witam,

no może nie mikroskop elektronowy , ale aparat z super macro na pewno by się przydał .

Ale duże też mam u siebie , kwiaty tego phalaenopsisa mają średnicę ponad 10 cm

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 19:51:10
Witam ,
Grażyno mamy podobne odczucia. Ja Barbosella porschii kupiłam w W-wie na wystawie na stoisku OBI. Pierwszy raz widziałam na wystawie w Berlinie jako wielki pęczek liści i kwiatów. Długie pędy i liście wyglądają bardzo delikatnie a rzeczywiście są sztywne i twarde.

Tylko, czy ona utrzyma się u mnie, czasami mam bardzo gorąco.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 21:21:46
Witam

niebywała plątanina uroku
10 cm kwiat phalaenopsisa robi ogromne wrazenie, ale mnie bardzi intryguje to czego nie widac zupelnie gołym okiem. Dlatego uwazam miniatury za tak interesujace.

wspaniala roslina

pozdrawiam

Autor: Przemek Bożek
E-mail: bigbozoster@gmail.com
Data: wtorek, 1 listopada 2011 17:40:44
A tutaj kwitnące moje maleństwo. Nie spodziewałem się w tym roku kwiatów na tych sadzonkach, ale mnie jednak zaskoczyły :P

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 22 sierpnia 2013 01:02:59
No, to napewno nie jest co w tytule i nie jest to cogniauxiana, widocznie rozprowadzali z błedna nazwą, być może to maleństwo to Barbosella dusenii - tak sobie szperam bo mam od Ciebie - Grażyna cogniauxiana i jest to większa roślina i ma większe kwiaty z resztą wiesz ;-)
Pozdrawiam

Piotr

Autor: Roman Drzewniak
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: czwartek, 22 sierpnia 2013 19:47:22
tak,tak B.cogniauxiana má wieksze liscie.Mam w swojej kolekcji,ale mam i takie drobne.Jedna jest zyskana z nazwa B.dusenii,dalsza jako B.gardneri(tam wiem jak kwitla),dalsza jako B.microphylla(syn.gardneri,ale jest inne liscie)i jedna jako B.porschii(bedzie cos innego) i Barbosella sp.Kopf (liscie niemal jednakie jak B.cogniauxiana):Wszystko to mlode rosliny i ani jedna jeszcze niekwitla.Mozna popatrzec tu http://2i.cz/ec00f2d80b

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl