Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis tribuloides
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 22:14:59

Witam,

tym razem roślina NIE Z WYSTAWY!!!

Pleurothallis tribuloides jest u mnie ponad półtora roku. Wiosną zeszłego roku doczekałam się 2 kwiatków w ognistoczerwonym kolorze, a w tym roku pojawiło się ich chyba 9, wystąpił więc na naszej wystawie . Jeżeli zaglądaliści do akwarium, to powinniście widzieć te "łebki węży" . Roślina jest niewielka, a kwiaty są umiejscowione tuż przy podstawach liści. Nie otwierają się zupełnie, tworząc "oko"

Występuje w Ameryce Środkowej i na Karaibach, w gęstych, wilgotnych lasach, na wysokościach od 300 do 1300 m, czyli można go uprawiać w warunkach ciepłych, umiarkowanych lub chłodnych. Wymaga cienistego stanowiska i regularnego podlewania przez cały rok.

Polecam, bo nie sprawia żadnych problemów i ciekawie wygląda...

Pozdrawiam, cdn...
Grażyna

Autor: Anna Waluga
E-mail: walugan@tlen.pl
Data: wtorek, 23 maja 2006 07:26:11
Witam,
U mnie była to miłość od 'pierwszego wejrzenia' i jesienią ubiegłego roku zawitał do mojej kolekcji.Pierwszą reakcją było zrzucenie połowy liści i nie dawało to wiekszych rokowań na przyszłość.Tak przetrwał zimę i wiosną zaskoczył mnie.Co prawda jak do tej pory tylko dwa kwiatuszki ale są :

Cała roślinka niewielka więc zmieści się jeszcze nawet u tych którzy nie mają już miejsca .Liście ok.10 cm a kwiaty ok.8 mm.Tutaj portrecik ze ślimaczkiem (ale on już jest przeszłością )

Dla zachęty dodam jeszcze iż roślinka jest bardzo wytrzymała i toleruje większość błędów uprawowych (zalanie,przesuszenie) i zadawala się niewielką ilością światła (u mnie rośnie prawie metr od świetlówki).

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: wtorek, 23 maja 2006 10:06:52

Bardzo oryginalne i piękne.
- Te kwiatki przypominają mi śluzowce - prymitywne organizmy spokrewnione z grzybami - o często jaskrawych kolorach.
(No i małe rozmiary... zaczynam zwracać większą uwagę na storczyki/miniaturki z braku miejsca na większe).
I jak jeszcze reklamuje Pani Anna, że "robią wrażenie" i są wytrzymałe...
Chyba wpiszę Pleurothallis tribuloides na liście potencjalnych gatunków do "pozyskania".
A mógłbym prosić o informację jak długo kwitnie?
Gratuluję i serdecznie pozdrawiam,

Andrzej.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl