Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dockrillia linguiforme
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: piotr.piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 19 marca 2006 17:56:54
Przedstawiam zdjęcie chyba dość rzadkiego w naszych kolekcjach dendrobium-dendrobium linguiforme- obecnie dockrillia linguiforme. Roślinka sprowadzona z OHG przez Jerzego kilka lat temu. Otrzymałem ją na maleńkiej podkładce bez podłoża. Roślina miała chyba 3 może 4 językowate spłaszczone pseudobulwy. Kilka lat nie kwitła- rośnie bardzo wolno, mimo, że ma u mnie bardzo jasne stanowisko.
Późną jesienią jak i zimą podlewam roślinę bardzo oszczędnie-tylko tyle,żeby pseudobulwy nie marszczczyły się zanadto. Dendrobia tego typu są wrażliwe na zagniwanie, trzeba więc bardzo uważać! Po zawiązaniu się pędów kwiatowych podlewałem jeszcze ostrożniej.
A oto pierwsze efekty:

Pojedynczy kwiatostan wygląda tak:

Ponieważ są jeszcze 4 pędy w pąkach,dodam zdjęcie w pełni kwitnienia za kilka dni.
Jeżeli komuś się to dendrobium spodoba i chciałby je kupić i uprawiać, powinien wiedzieć, że jest zdecydowanie światłolubne, ma umiarkowane wymagania cieplne i raczej jest trudne dla początkujących.
Pozdrawiam PP

Ps.Pani Mario......czy już lepiej?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 19 marca 2006 18:03:02

Witam,

Prześliczna!!!!!!

Piotrze, tydzień temu jak oglądałam jeszcze pąki były one bardzo niewielkie. Jaka jest w rzeczywistości wielkość kwiatu, mniej czy więcej niż 1 cm?
Byłoby dobrze gdybyś pokazał całą roślinkę, bo ma bardzo ciekawy pokrój

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 19 marca 2006 19:30:03
Kwiaty wielkości ok. 1,5 cm, może ciut więcej. Całą roślinę wrzucę jak otworzy wszystkie kwiatostany.
PP

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: niedziela, 19 marca 2006 19:33:27
Piękna i interesująca prezentacja. Prosimy o więcej... jeśli to możliwe - inne ciekawe gatunkii hybrydy i porady... Pozdrawiam, AB.

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: niedziela, 19 marca 2006 19:44:43
Piękna roślina, gratuluję kwitnienia i cierpliwości

Pozdrawiam

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: niedziela, 19 marca 2006 22:02:50
Najciekawsze u tej rośliny są liście, takie mięsiste jak pomarszczone figi.W jakiejś książce widziałam tą roślinę rosnącą na skałach w pełnym słońcu, liście miała pięknie przebarwione na prawie fioletowy kolor.
Niestety moje doświadczenie skierowane własnie aby uzyskać taki kolor skończyło się poparzeniami.
W tym roku moja roślina spędziła zimę w chłodnych warunkach nad samymi świetlówkami i dostała pięknych fioletowych kropek (chociaż tyle)!
Moja rośnie dosyć szybko, kilka liści w ciągu roku.Jeszcze nie kwitła.
Pozdrawiam, Beata

Data: środa, 29 marca 2006 20:55:51
No,otwarły się wszystkie pąki!
Zgodnie z obietnicą prezentuję zdjęcie po otwarciu się wszystkich kwiatów.Dla kogoś, kto lubi dendrobia /a ja się do nich zaliczam/ imponujący widok......
PP

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: środa, 29 marca 2006 21:44:29
Panie Piotrze, robi Pan postępy . Śliczniutkie, ale skoro Pan odradza... Chociaż całkiem w moim stylu. Ma bielutką, fikuśna spódniczkę, jak baletnica.
A co teraz?

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jolanta M.
E-mail: jolwima@02.pl
Data: środa, 29 marca 2006 21:52:27
Przecież mówiłam, że FACHOWIEC
Baaardzo serdecznie gratuluję i pozdrawiam - Jolanta M.

Data: środa, 29 marca 2006 22:38:09
Pani Mario! Absolutnie nie odradzam!
W warunkach, które Pani może zapewnić roślinom na pewno będzie jakiś jasny kątek przy szybie z dobowymi wahaniami temperatur, które to warunki pozwolą Pani uzyskać nawet lepsze kwitnienia. Widziałem Pani ogród zimowy-są tam super miejsca.
Odradzam tę roślinę osobom, które nie mają możliwości wyraźnego poprawienia bytu roślinom (światła, wilgotności etc.)lub mają bardzo małe doświadczenie.Roślina zalewana ndamiernie w zimie łatwo może zagnić. Tak zachowują się dockrille. Podlewanie musi być tak dobrane, aby roślina zdążyła "napić się wody" ciut więcej, niż wyparowuje,ale nie może mieć mokro zbyt długo.
Poza tym wydaje mi się, że jest Pani już na takim etapie zabawy ze storczykami, że nawet eksperymentalnie powinna Pani spróbować......
Pozdrawiam PP.
Ps.żeby Panią dodatkowo zachęcić, dokładam jeszcze jedno zdjęcie.........

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl