To juz ostatnia moja prezentacja na czas, kiedy cos mi jeszcze ciekawego zakwitnie.
Z niecierpliwoscia czekam na tegoroczny sezon. Mam kilka zaprzyjaznionych miniatur...ale czy one zechca sie ze mna przyjaznic...?
Ale wracajac do prezentowanego D.moniliforme. Prezentowane kwiaty pochodza z grudnia 2005.
I teraz uwaga!!!!!!!
Uprzedzam pytanie dotyczace uprawy.
Nie wiem, co zrobilam, by ten storczyk zakwitl!!! ¨
Normalnie sobie stal na parapecie ,blisko szyby, podlawany jak inne i nagle patrze...a tu paki!!
Pozostalo mi jedynie podziwiac! Dlatego twierdze ze jest to bezproblemowa roslinka. Ja chyba wszystkie mam takie..... ...nie bardzo jest czym poszpanowac......
Na zdjeciu widac tylko dwa kwitki, ale bylo ich znacznie wiecej. Nim jednak zdecydowalam sie siegnac po aparat....
Najgorsze jest tez to, ze nie pamietam ile czasu kwiaty pozostawaly na roslinie! W chwili obecnej jest kilka pakow, ktore moze zdecyduja sie jeszcze zakwitnac, wiec daje slowo ze tym razem dokladnie to zapisze w kajecie
to ja odpowiem - kwiatki utrzymują się około 4 tygodni więc nie jest to jakiś rekord ale jego zapach???!!!!! bez przerwy chodzilam z doniczką i z nosem w kwiatach jeśli ktoś wie jak pachnie encyclia radiata to zapach jest zbliżony tylko trochę mniej intensywny. Jeszcze jedną jego zaletą jest to że potrafi kwinąć dwa razy do roku na wiosnę i późną jeienią. Zalecane przesuszanie chyba aż tak bardzo nie ma wpływu na kwitnienie bo ja swojego nie przesuszam a raczej stosuję uprawę ciągłą może tylko o tyle że zimą podlewam przez intensywne spryskiwanie a nie przez namaczanie tak jak latem. Chłodzenie? stoi na parapecie więc siłą rzeczy ma ciut chłodniej zimą i jemu to wystarcza.
Roślinka jest dość mala więc wszędzie znajdzie się dla niego miejsce i chyba polecam ją wszystkim nawet początkującym.
pozdrawiam
beata
Bardzo ciekawa roslina. Ja mam odmianę 'striped leaves' o biało obrzeżonych liściach. Czekam dopiero na kwitnienie ale u mnie ma chyba za chłodno (w dzień 16, w nocy 13).