Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Ancistrochilus rothschildianus
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Waluga
E-mail: walugan@tlen.pl
Data: piątek, 25 listopada 2005 22:04:12
Witam,

Jest to epifityczny storczyk lasów deszczowych.Na to pierwsze kwitnienie czekałam prawie dwa lata .Roślinka rosła sobie dość marniutko ale żyła.Troszkę mnie to zezłościło i zapowiedziałam 'jej' że jeśli to się nie zmieni to prawdopodobnie wymienię ją na mniej upartą.
Skutek był prawie natychmiastowy bo u podstawy pseudobulwy zaczęło coś wyrastać i nie wyglądało jak nowy przyrost.

'programowo' rosły dwa pączki

Roślinka dalej wykazywała jednak upór w otwarciu kwiatów .Aż wreszcie...

Do końca 'postawiła na swoim' i uraczyła mnie tylko tym jednym kwiatkiem bo kolejny pączek niestety zamiera .

Ostatnie dwa zdjecia pokazują rzeczywisty kolor kwiatów bo wcześniejsze były robione innym aparatem.Dodam tylko iż rosnie u mnie w ciepłym orchidarium bez preferowanych nocnych spadków temperatury.
Jak widać czasem trzeba też 'pogrozić palcem' a wtedy 'zielsko' potrafi nawet zmienić termin kwitnienia bo planowo to wypada podobno od stycznia do marca.

Skoro wykazała dobrą wolę to pozwolę jej zostać

Pozdrawiam Wszystkich wraz z moim 'uparciuchem '

Anna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 25 listopada 2005 22:21:18

Witam,

i GRATULACJE!!! bo to naprawdę bardzo trudny storczyk . Okres suszy w zimie, ciepło, wilgotno...
Mój też ma już prawie 2 lata, żyje, ale co to za życie , a ja ciągle mam nadzieję , że kiedyś jednak zakwitnie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: sobota, 26 listopada 2005 14:47:24
Także gratuluję, wiara potrafi góry przenosić...
pozdrawiam, Andrzej

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: sobota, 26 listopada 2005 16:29:57
prosze przyjac rowniez moje gratulacje. Przepiekne to zdjecie nr 2 - cale piekno kwiatu na tle zagniwajacego liscia. Taka klujaca w oczy anomalia, ktora dodaje jeszcze wiecej uroku temu juz cudownemu kwiatu.

Kamila

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: sobota, 26 listopada 2005 16:30:46
sie tak rozanielilam, ze az przeoczylam, ze to w rzeczywistosci zdjecie nr 3

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl