Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya intermedia var. amethystina
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 26 września 2005 23:25:40

Witam,

kolejna roślina, którą chciałabym przedstawić to cattleya intermedia var. amethystina...
Trochę ponad rok temu dostałam sadzonkę tej cattleyi . I rosła sobie spokojnie w orchidarium, w raczej umiarkowanych warunkach. Gdzieś chyba w czerwcu została przeniesiona do szklarenki (regał z foliowym futerałem) na balkon.
W sierpniu zauważyłam wyrastające z pochewki pąki

Teraz tylko trzeba było uważać, żeby niczego nie zmieniać, a pąki rosły i w połowie września zaczęły pękać.

To cała roślina z 2 kwiatami na długich szypułkach. Zdjęcie przy naturalnym świetle nie oddaje ametystowego koloru warżki

Kwiat ma wielkość ok. 10 cm, ja nie wyczuwam żadnego zapachu
Od kiedy noce zrobiły się chłodniejsze jest już w mieszkaniu na parapecie południowozachodniego okna.

Dopiero wczorajsze zdjęcie z fleszem na spotkaniu klubowym, gdzie ta cattleya została wybrana jako "najpiękniejszy" storczyk na spotkaniu przedstawia ją z prawdziwymi kolorami

Może kwiaty wytrzymają do naszej wystawy ?

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: wtorek, 27 września 2005 12:46:33
Gratuluję, pozdrawiam, Andrzej Bucior

Autor: Anna Fryś
E-mail: anna.frys@wp.pl
Data: wtorek, 27 września 2005 12:59:42
Jest piękna!!!! Gratuluję i mam nadzieję że zobaczę ją w Krakowie na żywo.

Pozdrawiam Anna Fryś.

Autor: Anna Wojturska
E-mail: anmati@wp.pl
Data: wtorek, 27 września 2005 14:14:26
Grażynko, gratuluję! Jest cudna. Stosowałaś jakieś specjalne czary, żeby zakwitła?
Pozdrawiam
Ania

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 27 września 2005 16:05:55

Taaaaaa, czary polegające na nierobieniu niczego szczególnego. Nawet nie potrafię napisać co robiłam
Dostałam 4 pseudobulwy, do wiosny wyrosły 2 kolejne i nawet wyrosła poza doniczkę, co widać na zdjęciu. Zanim miałam czas pomyśleć o przesadzaniu to już było za późno , musi poczekać do następnej wiosny.
A Piotr Piesik - bo to od Niego mam tę cattleyę - mówi, że to dość trudna roślina i wymaga długiego spczynku... jakoś mi się to nie zgadza...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 16 maja 2011 22:58:14
Jak długiego okresu spoczynku potrzebuje Cattleya intermedia var alba?
Moją mam od 2008r, dorobiłam się osiemnastu pseudobulw, w kwietniu regularnie tworzy co roku coraz więcej pąków kwiatowych ale tylko nieliczne nie czernieją i nie odpadają. Tego roku powstały 3 + 2 + 2 pąki na trzech psb. Nie zraszałam jej i liczyłam na szaleńcze kwitnienie, a będzie jak zwykle . Coś żle robię. Może błędem jest zwiększenie dawek wody przed rozwinięciem się kwiatów? Znacznie zmniejszam dawki wody od listopada do wytworzenia pąków kwiatowych t.j. kwietnia. Czy mam ją trzymać prawie sucho aż do rozkwitnięcia, czyli ~maja? Taaaak długo ? Marta

E-mail:  
Data: poniedziałek, 16 maja 2011 23:01:04
Jeszcze coś: czasem coś rozkwitło i stwierdziłam wtedy że zapach jest słabiutki. Pachnie akacją i kwitnie razem z nią. Marta

E-mail:  
Data: czwartek, 19 maja 2011 16:00:50
Znowu zbyt trudne pytanie zadałam ? Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl