Autor: |
Anna |
E-mail: |
roslinmenazeria@republika.pl |
Data: |
piątek, 19 lutego 2010 12:22:59 |
Witam
Chciałabym zaprezentować kwitnące obecnie Den. spectabile. Jest to pierwsze kwitnienie tego gatunku u mnie, po kilku latach uprawy. Storczyk zakupiony u Pana Jerzego, z fiszką Oak Hill Gardens. Nie będę opisywać warunków uprawy, gdyż są w arkuszu upraw w dziale 'Storczyki od A do Z'.
Ze swej strony dodam tylko, że wymaga naprawdę wysokiej wilgotności powietrza oraz ciepłych temperatur, gdy rozwijają się kwiatostany.
Ostre mrozy tej zimy, spowodowały, że temperatura w czasie dwóch kolejnych nocy spadła poniżej 13ct.C. Ponieważ mocno grzałam w oranżerii, spadła również wilgotność. Skutkiem było zasuszenie jednego z pięciu kwiatostanów oraz zasychanie końcówek pąków na trzech. Kwiaty rozwinęły się z trudem. Tylko jeden kwiatostan, obecnie rozwijający się, nie ma żadnych uszkodzeń.
Tak wygląda cała roślina:

Bez doniczki mierzy około 75cm.
Na kwiatostanach widoczne są lekko zaschnięte końcówki płatków.

Rozwijający się kwiatostan.

Mniej więcej tydzień od rozwinięcia się pąków, kwiaty zaczęły pachnieć. Nie wiem, jak doszło do pominięcia takiego zapachu w storczykowej encyklopedii, bo dla mnie to jedno z najpiękniej pachnących gatunków Dendrobium.
Woń to mieszanina wanilii, zapachu kwiatowego z odrobiną nuty kokosowej. Coś pięknego!

Kwiaty są niezwykłe, mocno poskręcane. Ciekawy storczyk, tylko bardzo dużo miejsca zajmuje.
Pozdrawiam,
Anna |
|
|