Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium spectabile
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: roslinmenazeria@republika.pl
Data: piątek, 19 lutego 2010 12:22:59
Witam

Chciałabym zaprezentować kwitnące obecnie Den. spectabile. Jest to pierwsze kwitnienie tego gatunku u mnie, po kilku latach uprawy. Storczyk zakupiony u Pana Jerzego, z fiszką Oak Hill Gardens. Nie będę opisywać warunków uprawy, gdyż są w arkuszu upraw w dziale 'Storczyki od A do Z'.
Ze swej strony dodam tylko, że wymaga naprawdę wysokiej wilgotności powietrza oraz ciepłych temperatur, gdy rozwijają się kwiatostany.
Ostre mrozy tej zimy, spowodowały, że temperatura w czasie dwóch kolejnych nocy spadła poniżej 13ct.C. Ponieważ mocno grzałam w oranżerii, spadła również wilgotność. Skutkiem było zasuszenie jednego z pięciu kwiatostanów oraz zasychanie końcówek pąków na trzech. Kwiaty rozwinęły się z trudem. Tylko jeden kwiatostan, obecnie rozwijający się, nie ma żadnych uszkodzeń.
Tak wygląda cała roślina:

Bez doniczki mierzy około 75cm.

Na kwiatostanach widoczne są lekko zaschnięte końcówki płatków.

Rozwijający się kwiatostan.

Mniej więcej tydzień od rozwinięcia się pąków, kwiaty zaczęły pachnieć. Nie wiem, jak doszło do pominięcia takiego zapachu w storczykowej encyklopedii, bo dla mnie to jedno z najpiękniej pachnących gatunków Dendrobium.
Woń to mieszanina wanilii, zapachu kwiatowego z odrobiną nuty kokosowej. Coś pięknego!

Kwiaty są niezwykłe, mocno poskręcane. Ciekawy storczyk, tylko bardzo dużo miejsca zajmuje.

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 19 lutego 2010 12:33:19
Wow! - niesamowita roslina jak widac przyrasta pieknie i coraz wyzej wiec i kwitnienie wyszlo super i widac ze warunki ma swietne u Ciebie Anno!

Az boje sie pomyslec ile taki egzemplarz moglby kosztowac!

Gratuluje jeszcze raz!

Pozdrawiam

Ps. Mam nowa nazwe dla Twojego Bulba które bylo przez nas ochrzszczone jako emiliorum, obecnie zostalo wydzielone jako kolejny gatunek to jest teraz Bulbophyllum gjellerupii, niestety moje nie przetrwalo ;-(

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 lutego 2010 12:36:04

Aniu, to rewelacja! Przepiękne kwiaty, a roślina wcale nie tak łatwa w uprawie jak się wydaje, ja już chyba ze dwie wyprawiłam na "niebiańskie łąki" .
Tym bardziej gratuluję kwitnienia i dorodnej rośliny.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 19 lutego 2010 13:00:58
Piotrze,
jak to miło dowiedzieć się, że ma się niezwykły egzemplarz!
Dzięki za uwagę o zmianie nazwy tego Bulb., zmienię też na stronie. Dzięki Tobie jestem na bieżąco
Grażynko, faktycznie można na różne "rafy" trafić przy jego uprawie. Do tej zimy rosło u mnie świetnie. Tuż po zakupie dawało równocześnie trzy nowe przyrosty i zrobiła się kępiasta roślina. Wtedy podzieliłam i to był błąd! Bo żeby zakwitło, to nie wolno dzielić - to dendrobium musi mocno rozrosnąć się w doniczce i dopiero można oczekiwać kwitnienia. A z tym kwitnieniem to trochę się musiałam namęczyć, ale jakoś poszło.
Ono wprost uwielbia w podłożu pokruszone zewnętrzne łupinki orzeszków ziemnych. Więc, warto je dodać. I trzeba koniecznie zraszać rosnące pąki - coś jak deszcz w dziewiczych lasach deszczowych. To w sumie wszystko.
A poza tym, do trzech razy sztuka! Może się dasz namówić i oprócz tych mikrusów, weźmiesz sobie też giganta?

Dziękuję za pochwały w imieniu bohatera prezentacji i moim skromnym

Pozdrawiam,
Anna

Data: piątek, 19 lutego 2010 13:07:36
Piotrze,
jeszcze w sprawie tego bulb. Ja je przekazałam do storczykarni w Łańcucie, więc porozmawiaj z Danusią, może coś Ci "ciachnie". Masz moje upoważnienie

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: piątek, 19 lutego 2010 20:25:18
Gratuluję, to moje ulubione dendrobium!!!! PIĘKNE!!!

Przyłączam się do opinii Grażyny - to wcale nie taka prosta roślina w uprawie, ja też dwa zabiłem...

Czy mogę zamieścić zdjęcia także w Galerii????

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: sobota, 20 lutego 2010 09:25:08
Sliczne dendrobium,ma takie niezwykłe kwiaty.Gratuluję

Data: sobota, 20 lutego 2010 10:14:05
Witam!
Panie Jerzy, oczywiście, że można! Będzie mi bardzo miło, gdy moje zdjęcia dołączą do galerii.
Cieszę się, że to "groteskowo" piękne (doskonałe określenie z arkusza upraw) dendrobium się podoba! Dziękuję!

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Dagmara
E-mail: da_ga@o2.pl
Data: sobota, 20 lutego 2010 22:44:48
Pani Anno, wspaniała, okazała roślina, niełatwa w uprawie, a kwitnienie wręcz powalające, gratuluję Pani, ta roślina jest moim marzeniem od wielu lat, boję się jednak podjąc jej uprawy ze względu na jej" kapryśnośc"

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: niedziela, 21 lutego 2010 10:06:48
Piękne określenie groteskowo piękne! Gratuluję kwitnienia!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl