Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedila...różne
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 30 lipca 2009 11:36:13
Witam

Czasami nadchodzi taki dzień, że ma się ochotę popatrzeć na kwiaty po prostu, a nie przez lupę Ja taki dzień już miałam i zaowocowało to m.in. paphiopedilami na moim parapecie (Danusia trochę to przez Ciebie )
Pięknie wyglądają jak nie kwitną, bo mam akurat wszystkie z marmurkowymi liśćmi i niebywale cieszą oko jak pojawią się kwiaty.
Największym skarbem jest na razie krzyżówka Paphio conco-beellatulum*micranthum

Przepięknie kwitło mi też paphio bellatulum

i paphiopedilum armeni white*emersoni

Wszystkie rosną na parapecie i zakwitają bez problemu.
Mam też jednak kilka, które jeszcze mnie nie zaszczyciły widocznie koło nich trzeba trochę więcej się nagimnastykować.
Dlatego wątek zostawiam otwarty...

Pozdrawiam
Agnieszka

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 31 lipca 2009 20:56:18
Witam.
Prześliczne.Ten pierwszy wygląda troszkę jak zabłocony,co nie umniejsza jego urody.Jest po prostu orginalny.
Jestem również miłośniczką sabotków.
Pozdrawiam z Roztocza.
Elżbieta

Autor: Renata
E-mail: r.wojtunik@wp.pl
Data: piątek, 31 lipca 2009 21:01:11
Piękne paphipopedila Pani Agnieszko, szczególnie podoba mi się ten na pierwszym zdjęciu. Ja sama mam trzy hybrydy i ostatnio kupiłam Paphiopedilum concolor, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam i życzę dalszych pięknych kwitnień - RENATA

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: piątek, 31 lipca 2009 23:07:56
Agusia, piękne masz te roślinki. Im dłużej mam z nimi do czynienia, tym bardziej mnie one fascynują i chętnie wypatruję co mają inni w kolekcjach Nigdy nie dosięgnę liczby czy gatunków, które ma Pan Kusibab, ale warto je kolekcjonować i uczyć się ich. Sama też szerzę tę "zarazę"
Agusia, masz piękne rośliny i cudne zdjęcia. Pokaż nam ich więcej.
Pozdrawiam,
Danka

Autor: axela
E-mail: axela20@wp.pl
Data: sobota, 1 sierpnia 2009 11:43:16
Słyszałam że są trudne w uprawie, ale co raz bardziej mam ochotę sobie poprostu kupić i spróbować. mi się najbardziej podoba ten biały w centki śliczne!

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 5 sierpnia 2009 19:00:14
Conco-beellatulum x micranthum - booooskie ! Musze je mieć, chociaż za paphiami nie przepadam ale ostatnio grupa Brachypetalum mile mnie zaskakuje długością kwitnienia.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 5 sierpnia 2009 20:12:04
Też zachorowałam - cudowne jest

Autor: Aga Chmara
E-mail:  
Data: środa, 5 sierpnia 2009 21:12:11
Sandra i Gosia

szukając conco bellatulum*micranthum można chyba się posługiwać nazwą P. Al Hill, bo jeśli się nie mylę ta krzyżowka właśnie tak się nazywa.
Jest kompletnie bezproblemowe, u mnie chciało zakwitnąć już w zeszłym roku, ale zamroziłam przez otwieranie drzwi balkonowych zimą, bardzo ładnie wykształconego już pąka.
Kwitnie na pewno zdecydowanie chętniej niż czyste micranthum. Pewnie tą łatwość ma po bellatulum i chwała mu za to

Pozdrawiam
aga

Data: czwartek, 6 sierpnia 2009 10:13:31
Dzięki Aga za posta z nazwą bo właśnie zamierzałam szukać po niemieckich sklepach

Data: czwartek, 6 sierpnia 2009 11:02:29
Łatwo nie będzie z tym szukaniem Znalazłam takie w orchidsklepiku: PAPHIOPEDILUM concodel x micranthum i PAPHIOPEDILUM Kevin Porter (bellatulum x micranthum)Ale to chyba jednak nie jest to samo co Paphio conco-beellatulum*micranthum?

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl