Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Encyclia vitellina
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 16 marca 2008 19:52:45

Witam,

ja jak zwykle hurtem...

Encyclia vitellina, a obecnie Prosthechea vitellina jest opisana na tej witrynie w dziale "Storczyki od A do Z", więc nie będę powtarzać .

Ponad miesiąc temu udało mi się zdobyć tę roślinę już z pędami kwiatowymi, więc to kwitnienie to nie moja zasługa, ale pąków nie zamordowałam, to już sukces . Z własnych obserwacji dodam, że pąki bardzo powoli się rozwijają... dopiero po miesiącu zobaczyłam pierwsze kwiaty. Roślina stoi blisko północno-wschodniego, nieszczelnego okna (więc ma wymagany chłód), nad dużą powierzchnią wody...

Liście są pokryte niebieskawo-popielatym nalotem.
Zdjęcie całej rośliny

i pąki

no i kwiaty

Podobno nie jest to długowieczna roślina . Pożyjemy, zobaczymy...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: niedziela, 16 marca 2008 21:33:19
To piękna roślina, ja także czekam i czekam pochewki są i to kilka ale narazie się nie zdecydowała mi pokazać swego uroku, za to podobne męki oczekiwania serwuje mi krzyżówka jej z Euchile mariae tu jednak za jakiś niedługi czas, szacunkowo po 1.5 roku od poprzedniego kwitnienia spodziewam się zobaczyć kwiaty ;]

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 19 listopada 2008 15:45:32
Ja swoja kupilem chyba na ostaniej wystawie Jerzego, bylo to w Krakowie z 1.5 roku temu? No i w koncu sie doczekalem pieknych kwiatow a ze mam ladniejsze fotki od Grazyny choc i tak stracily zmniejszane paintem do wymaganych rozmiarow w pracy, takto to jest jak sie nie ma komputera w domu, no nic takie pokaze:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 23:18:54
Nadrabiam zaległości

Encyclia vitellina była moim storczykowym marzeniem od zawsze.
Prezentowana roślina nie jest tak dorodna, jak przedstawione powyżej, ale i tak mnie cieszy jej pierwsze kwitnienie
Mam ją od maja 2007 roku. Odpukać w niemalowane, póki co wytrwale znosi moje eksperymenty (zaniedbania). Przetrwała bez uszczerbku jesienne przymrozki. Oby tak dalej.

Do usłyszenia wkrótce
Tamara

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 10:37:41
Jak możecie! Zaraz zzielenieję z zazdrości To chyba mój najbardziej wymarzony storczyk... I sama nie wiem, czemu go jeszcze nie kupiłam.... Hmm Chyba muszę nadroić zaległości!

Piotrze, Twoje zdjęcia są po prostu cudne... Ja tam nie widzę skutków zmniejszania paintem, ale jeszcze szkieł nie założyłam o poranku

Pozdrowienia

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 14:18:30
Jest to prawdziwa I liga wśród storczyków - gratulacje dla Wszystkich w/w -pozdrawiam z Kielc - Jarek.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl