Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Lc. Fire Dance Patricia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 11:49:56
Witam
Dzisiaj coś dla zwolenników mooocnych kolorów - chciałabym zaprezentować tytułową Laeliocattleya.
To zarejestrowana w 1984 roku krzyżówka C. aurantiaca i Lc. Fire Island.
W 1996 roku dwie piękne, obficie kwitnące rośliny tej odmiany dostały niezależnie nagrody CCM/AOS.
Patrząc na moje pierwsze, skromne kwitnienie tej katlei, mogę sobie wyobrazić co nagrodzili jurorzy, jeśli prezentowane rośliny miały 91 czy 81 kwiatów...
Zrobiło się wiosennie, słonecznie, a ona właśnie o tej porze roku daje prawdziwy show.
U mnie to zaledwie "mały pokazik". Roślina kwitnie na jednym przyroście, a drugi przyrost już się szykuje z dwoma pąkami.

Zbliżenie amarantowo-czerwonej warżki i przy okazji chyba najlepiej oddany kolor kwiatów.

I widok całej rośliny

Gdy promienie słońca padają na kwiaty, nadana storczykowi nazwa staje się całkowicie uprawniona.
Oto "ognisty taniec"...

Roślinę mam od roku, wypuściła jesienią dwa przyrosty i oba bez problemu wytworzyły kwiatostany. Rośnie zdrowo, więc można spokojnie o niej powiedzieć, że jest bezproblemowa. Polecam!
Oczywiście tym, którym podoba się takie mocne kolorystycznie uderzenie po oczach

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Grażyna Sz.
E-mail:  
Data: wtorek, 4 marca 2008 10:36:09
PANI ANNO !!!

REWELACJA !!!
Szczerze gratuluję ognistej piękności!!!

Pozdrawiam z Lublina
Grażyna Sz.

Autor: Beata
E-mail: jaqub99@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 4 marca 2008 15:44:10
OOOOOOOOOOOOOOO rety!!!!!!
Jaka piekna!!!!!

Pekam z zazdrosci!!!
Beata

Autor: BeataP
E-mail: beata16@op.pl
Data: wtorek, 4 marca 2008 17:40:59
Po prostu wspaniała, ciekawe w jakich warunkach była przed kwitnieniem
A gdzie taką wspaniałośc można nabyc? Kolor jest wspaniały zwłaszcza o tej porze roku.
Pozdrawiam
Beata

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: wtorek, 4 marca 2008 20:52:51
Witam!
A już się zastanawiałam, czy taka ognista katleja może się w ogóle podobać ,
więc tym bardziej dziękuję za tak miłe opinie Bardzo się cieszę

Pani Grażyno Sz. z Lublina, jeśli nie mylę osoby, to chyba poznałyśmy się osobiście na jesiennej wystawie w Krakowie (w zeszłym roku)?
Jeśli tak, prosiłabym o kontakt. Napisałabym do Pani, ale nie ma adresu mailowego.

Myślę, że nie przekroczę zasad tego forum, jeśli podam skąd pochodzi roślina.
To tak dla troszkę zazdrosnych
Od firmy Karge.
Roślina zarówno przed kwitnieniem, jak i obecnie stoi w oranżerii, gdzie panują warunki umiarkowane - 20 stC/13-15stC (dzień/noc). Wilgotność powietrza jest wysoka, więc podlewam co około 2 tygodnie. Podłoże, typowe dla Cattleya, przepuszczalne - głównie kora.
Z tego co wiem, dobrze rośnie również w uprawie parapetowej.

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: niedziela, 16 marca 2008 11:59:28
Aniu,
Twoja roślina wygląda podobnie jak moja cinnabar . Porównasz sama jak Ci zakwitnie ta ode mnie
A to moja Lc. Cinnabar dostałam kiedyś od Danusi Pańczyk , kwtnie długo i na każdym przyroście, lekko pachnie, cały rok na parapecie , lato na balkonie, roślina naprawdę bezproblemowa.Uwielbiam ją!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl