Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Lc. Fire Dance Patricia
Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 11:49:56
Witam
Dzisiaj coś dla zwolenników mooocnych kolorów - chciałabym zaprezentować tytułową Laeliocattleya.
To zarejestrowana w 1984 roku krzyżówka C. aurantiaca i Lc. Fire Island.
W 1996 roku dwie piękne, obficie kwitnące rośliny tej odmiany dostały niezależnie nagrody CCM/AOS.
Patrząc na moje pierwsze, skromne kwitnienie tej katlei, mogę sobie wyobrazić co nagrodzili jurorzy, jeśli prezentowane rośliny miały 91 czy 81 kwiatów...
Zrobiło się wiosennie, słonecznie, a ona właśnie o tej porze roku daje prawdziwy show.
U mnie to zaledwie "mały pokazik". Roślina kwitnie na jednym przyroście, a drugi przyrost już się szykuje z dwoma pąkami.

Zbliżenie amarantowo-czerwonej warżki i przy okazji chyba najlepiej oddany kolor kwiatów.

I widok całej rośliny

Gdy promienie słońca padają na kwiaty, nadana storczykowi nazwa staje się całkowicie uprawniona.
Oto "ognisty taniec"...

Roślinę mam od roku, wypuściła jesienią dwa przyrosty i oba bez problemu wytworzyły kwiatostany. Rośnie zdrowo, więc można spokojnie o niej powiedzieć, że jest bezproblemowa. Polecam!
Oczywiście tym, którym podoba się takie mocne kolorystycznie uderzenie po oczach

Pozdrawiam,
Anna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl