Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis sp.
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: as
E-mail: Motylek@mysunrise.ch
Data: piątek, 3 listopada 2006 08:14:39
Witam ponownie.
Juz od wczoraj rozsadza mnie chec pochwalenia sie kolejnym kwitnieniem w swojej kolekcji. Kolekcja to moze zbyt szumne slowo....
Obojetnie wlasciwie jak nazwac ten moj zbior roslin - jedno jest pewne...przynosi mi radosc i rekompensate za drobne upierdliwosci -kazde kwitnienie.
Dzis mam zaszczyt przedstawic kolejnego Pleurothallisa. Kompletnie bezproblemowa roslina, jesli ma chlodno.Posadzona jest w korze i keramzycie,co zmusza mnie do czestego podlewania, poniewaz takie podloze w warunkach mojego akwarium szybko przesycha. Wilgotnosc 80%, temp. d/n - 18/10, staly ruch powietrza i drobne doswietlanie....sa sprawcami tego "cudu"
Roslina kwitnie juz kilka dni, ale ja ciagle naiwnie czekalam ze jeszcze cos sie rozwinie..... , dlatego zwlekalam z prezentacja. Widac tak ma byc ,jak jest!
Przepraszam tez za jakosc zdjec.Kilka razy usprawiedliwialam sie juz ,ze fotograf ze mnie kiepski, a ta roslina jest wyjatkowo malo fotogeniczna. Nijak mi sie nie chciala dac lepiej ujac!
Co naturalnie nie przeszkodzilo mi sie pochwalic....
Dodam jeszcze,ze kwiat jest bardzo duzy w stosunku do calej rosliny i jakos tak mi przypomina... labedzia...?
No, ale czas na zdjecia. Przez wzglad na umiejetnosci i aparat bedzie ich kilka, by zwiekszyc Panstwa szanse na zobaczenie tej rosliny moimi oczami....

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 3 listopada 2006 08:26:34

Witam,

nooooooo, ten ciągle jeszcze pąk wygląda mi raczej na jakąś masdevallię , także biorąc pod uwagę miejsce wyrastania pędu kwiatowego.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail: motylek@mysunrise.ch
Data: piątek, 3 listopada 2006 08:30:31
To by byla niespodzianka....czekam wiec dalej...Te liscie ma tylko jakies takie malo ...masdevalliowe tj. mniej miesiste.
Dzieki p. Grazyno

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: piątek, 3 listopada 2006 10:12:27
śliczne, ale odetchnęłam z ulgą po opinii p. Grażyny, bo ja mam identyczne cudo jako masdevalię... i od razu miałam wątpliwości do do nazwy.. tak czy inaczej jest super, gratuluję.... jak się rozwinie to będzie jeszcze piękniejsza

Autor: marek
E-mail:  
Data: niedziela, 5 listopada 2006 11:52:51
to na pewno jest masdevalia - tzw aquarius - mieszaniec międzygatunkowy. po rozwinięciu będzie miał słiczną żółtą gardziel, białe "płatki" i żólte wąsy. Moja - podobna - silnie rośnie na parapecie, podłoże ma stale wilgotne i jest często nawożona. Po lecie zakwitła 6 kwiatami. Polecam wszystkim...

Data: niedziela, 5 listopada 2006 18:30:52
Witam ponownie.
Swieta racja - to jest Masdevalla! Pewnie gdybym sie jeszcze dwa dni wstrzymala z prezentacja ...sama bym to zrozumiala...
Nie spodziewalam sie, ze mam wlasnie ta rosline...
Kiedys mialam jedna Masdevalle i usmiercilam ja w dosc szybkim tempie. Miala sliczne miesiste listki i zakochalam sie w niej bez pamieci. Ona jednak mnie nie bardzo polubila, a raczej warunki jakie jej wtedy zaserwowalam. Bylam jeszcze mniej doswiadczona w uprawie storczykow niz teraz. Zrodzilo sie wtedy we mnie mniemanie, ze Masdevalle u mnie nie rosna i postanowilam ich wiecej nie kupowac. Mimo tego, ze przeciez tak mi sie podobaja. Przypadek sprawil ze stalo sie - jak sie stalo i ...masdevalla mi zakwitla!!! I to jaka olbrzymka...!!!
Dzieki Wszystkim za reakcje i prosze o wybaczenie za chec "wcisniecia kitu"
Czujnosc na tym forum jest OGROMNA i ...dobrze!
Oto moja Masdevalla - olbrzymka

Pozdrawiam
as

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: niedziela, 5 listopada 2006 22:16:24
Przepraszam,
a to tamto w dole, w prawym dolnym rogu foty, to nie masdevalia czasem ?

Data: poniedziałek, 6 listopada 2006 06:51:17
Nie, to Pleurothallis megalops
I to akurat wiem na 100%, bo wlasnie kwitnie

Autor:
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 listopada 2006 16:41:32
moze Pan zaprezentowac jej zdiecia??
fajnie by bylooo

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 6 listopada 2006 16:47:01
To jest chyba Pani . Chociaż 'AS' mnie też brzmi po męsku .

Z pozdrowieniami, MM

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl