Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
wtorek, 31 października 2006 21:05:19 |
Witam ponownie
i żebyście nie myśleli, że wszystkie moje kwiaty muszę oglądać przez lupę , przedstawiam roślinę, której kwiaty mają wymiary centymetrowe
Plectrelminthus caudatus to jednogatunkowy rodzaj wydzielony z Angraecum i Aerangis z powodu skomplikowanej budowy prętosłupa i pyłkowin.
Należy do plemienia Vandeae, podplemię Aeridinae, jest średniej wielkości rośliną monopodialną, występuje w zachodniej Afryce, wymaga pełnego słońca, ciepła i podwyższonej wilgotności. Ale może zakwitnąć także uprawiany przy sztucznym świetle.
Roślina, którą dziś prezentuję, to nie ta sama, której moje zdjęcia są już w Galerii. Tamta, niestety, nie przeżyła operacji oddzielania nowego przyrostu (Sandra, a Twoje maleństwo żyje???), więc postarałam się o kolejną. Niedawno odkryłam pęd kwiatowy, który dość dłuuuuuuuuugo rósł, potem były już pąki i kwiaty

Roślina jest zamocowana na powyginanym patyku, liście mają ok. 20 cm długości, zwisające korzenie mają długość ok. 40 cm, a kwiat........razem z ostrogą (ta ma 23 cm) to 27 cm, i 8 cm szerokości. To już nie maleństwo

Kwiaty nie ulegają resupinacji, warżka jest u góry...

To w sumie bezproblemowa roślina , a jakoś niewiele ich widać w kolekcjach...
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|