Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Euchile
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 6 lipca 2006 11:39:25

Witam,

wyżółciły się i drugi się otworzył , to jest widok
Kiedy otworzyłam dracularium z tą roślina, buchnął zapach.....bzu

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: piątek, 6 czerwca 2008 00:59:20
Witam,

Odświeżam temat bo i ja doczekałam się kwitnienia prezentowanej Euchile citrina.
Zdjęta niezdrowa zazdrością , zaryzykowałam zakup rośliny, nie zważając na ostrzeżenia, że należy ona do trudnych w uprawie.
Kolejny raz okazało się, że "trudny" jest pojęciem względnym. Do tego storczyk jest bardzo tolerancyjny.
Moja orchidea nie ma szklarniowych luksusów. Rośnie na podkładce, latem na balkonie, w miesiącach zimowych, zwyczajnie, na parapecie północno-wschodniego okna.
Nie kwitnie tak widowiskowo, jak storczyk Pana Piotra, ale każda z ubiegłorocznych pseudobulw (trzy) ma pęd kwiatowy.
Zważywszy na to, iż p-bulwy wyrastały w różnych odstępach czasu, czeka mnie dłuuuuugie kwitnienie
A teraz zdjęcia, poczynając od przypadkiem zauważonego podczas podlewania, pierwszego pędu kwiatowego:

Dodam jeszcze, że kwiaty tego storczyka rzeczywiście pachną, ale bzu mi to nie przypomina. Na mój nos, to taka łagodniejsza i mniej skondensowana Bifrenaria harrisoniae, czyli lepiej oglądać niż wąchać

Pozdrawiam
Tamara Florczak

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 6 czerwca 2008 07:20:31
Gratuluję kwitnienia Pani Tamaro! Kwiat jest zjawiskowo piękny - jest w nim kwintesencja "czaru" storczyków - pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: piątek, 6 czerwca 2008 10:06:58
Pani Tamaro,
wprawila mnie Pani w wielki podziw i wielka zazdrosc .
Czuje sie pokonana, powalona na kolana, niczym nieudacznik, bo mnie w domowej szklarence nawet wszystkie hybrydy phal nie chca kwitnac . Ale poki zyja, a zyje wszystko co kupilam (poza lycaste) jest nadzieja

Z pozdrowieniami
Wanda

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: piątek, 6 czerwca 2008 13:01:02
Pani Tamaro,
Zastanawia mnie to, co napisała Pani o zapachu Euchile citrina. Ja wiem, że jest to indywidualna sprawa, ale moja pachnie wyraźnie cytrynowo. Jest to bardzo świeży i przyjemny zapach. Grażyna z kolei pisze, że jej pachnie bzem .
Żałuję tylko, że nigdzie nie udało mi się trafić na taką roślinę, jaką ma Pan Piotr- z białym brzegiem na warżce.
Gratuluję kwitnienia.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 7 czerwca 2008 11:03:58
A ja wciąż nie mam tego cuda, chyba muszę czym prędzej nadrobić zaległości. Gratuluję kwitnienia i utrzymania rośliny w 'niepodręcznikowych' warunkach.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Pior Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 5 lipca 2008 17:45:35
I ja odświerzam ten wątek mam kwiaty na Euchile obecnie znów przeniosionej do Prosthechea mariae. Pęd kwiatowy w porównaniu do rozmiarów rośliny prezentuje się naprawdę okazale - mi się udało z 4-ma kwiatami po roku czekania

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: niedziela, 6 lipca 2008 17:51:35
Witam,
Euchile mariae urocza! Gratuluję i zazdroszczę . Ja zamordowałam już dwie, ale nie zrezygnowałam.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Pior Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 6 lipca 2008 21:51:13
Hm

W UK też spotkałem się z komentarzem, że bardzo doświadczona osoba ma problemy z tą rośliną. A u mnie wydaje się bezproblemowa. Dokładnie rok i miesiąc temu kupiona z pąkami, ale wtedy niestety nie przetrwały transportu za to w niedługim czasie pojawił się przyrost. Roślina stoi na wschodniej wystawie blisko szyby, w małej doniczce wypełnionej luźnym podłożem - gdzieś czytałem, że Euchile ogólnie lubią w coś wrastać korzeniami i o ile podkładka jest za twarda to roślina nie kwitnie tak obficie. W zimę trochę zredukowane podlewanie a tak naprawdę nie stała na widoku, więc za dużo opieki nie miała. Teraz jest jeszcze jedna dodatkowa osłonka, w której na spodzie czasem zostaje woda. No i kolejny przyrost też już widać . U mnie jednak gorzej wygląda citrina tzn też powolutku przyrasta ale nie zakwitła jak dotąd - pewnie zabrakło ziąbu zimą...

Pozdrawiam serdecznie

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 8 lipca 2008 00:00:00
No ładnie, już sobie sprawiłam citrine a tu widzę że trzeba szykować miejsce na kolejne cudo . Śliczności

pozdrawiam
Sandra

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl