Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Miss wśród dracul - DRACULA BELLA
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail:  
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 12:43:46
Drakula przepiękna. Gratulacje wielkie.
A co to jest za środek to Asahi? Może głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem. :-Marzena

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 13:40:11
http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=7900&nr=7900&ofs=0

Pod tym adresem jest pierwsza informacja o tym biostymulatorze...
Teraz nawet w naszej TV jest reklamowany, jako środek przyspieszający wzrost masy zielonej.....ale ostrożnie!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 18:09:33
Ja przypuszczam, że to Asahi, bo w ubiegłym roku po zalecanej dawce oprysku niektóre liście zrobiły sie brązowe. Toteż daję teraz połowę tej dawki i jest dobrze. Natomiast inne storczyki opryskuję dawką polecaną.
Ania

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 19:42:16
Ech, spanikowałam z tym Asahi i umyłam wszystkie liście. Nie wiem czy pomoże ale przynajmniej będę wiedziała że zrobiłam wszystko co można . A następnym razem będę mocno rozcieńczać ...

pozdrawiam
Sandra

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 20:53:21
No tak, Asahi to same problemy... Ja mam np. taki: jak nim pobiostymulować dolistnie bezlistne Chiloschisty...
Żeby nie było całkiem OT: Grażyna, możesz jeszcze pokazać fotkę tego pięknego wampa?
Pzdr Jurek

Data: piątek, 28 kwietnia 2006 21:10:29
Ups...
Chodzi mi o fotkę całej Draculi a nie tylko kwiatów...
Pzdr Jurek

Data: piątek, 28 kwietnia 2006 21:28:26

Się robi , choć to nie jest zdjęcie na pokaz , na tle szafy przymiarki jak toto powiesić i to z dnia, kiedy jeszcze kwiat nie był całkowicie otworzony...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 28 kwietnia 2006 23:07:30
Dzięki. Się już bałem, że ma ten wampir jakieś proporcje kwiat:roślina ze 100:1, a ona "normalna" No, piękna jest
Pzdr Jurek

Autor: Kasia
E-mail:  
Data: sobota, 29 kwietnia 2006 12:43:31
A ja mam pytania o uprawę: Jaka maksymalna temperatura utrzymuje się w pani dracularium?
I czy jakoś pani ją obniża?
I co może spowodować zbyt wysoka temperatura Draculom?

Data: sobota, 29 kwietnia 2006 13:47:47

"Drakularium" - to brzmi dumnie!!! To jest zwykłe akwarium z nadbudowaną częścią do zawieszania drakul właśnie, choć marzy mi się szafka . Stoi na parapecie północno-wschodniego okna i słońce zagląda tam ew. tylko raniutko. Okno jest NIESZCZELNE, wieje tam jak diabli . Zimą kaloryfer zakręcony jest na stałe, nie ma rurek ciągu ciepłowniczego, więc w dzień jest 13-16 stopni, w nocy kilka stopni mniej.
Latem, w czasie upałów tego okna w ogóle nie otwieram, więc i ciepłe powietrze nie wchodzi. Kiedy widzę, że temperatura latem przekracza 20 stopni, to wtedy wrzucam do środka kostki lodu i szybko się wszystko schładza. Może kupię w końcu wkłady do turystycznej lodówki?
W wyższych temperaturach chłodolubne dracule pewnie i będą rosły, ale nie zakwitną, czyli będzie rosła "sałata" ...
Ta dracula ma akurat dość umiarkowane wymagania temperaturowe. Ale są i takie, które lubią cieplejsze klimaty...
Natomiast konieczne są: STALE bardzo wysoka wilgotność (ok. 90%) i CIĄGŁY ruch powietrza, czyli wentylatorki chodzą 24 godziny/dobę.
Nad tym i od strony pomieszczenia są też żarówki energooszczędne, coś tam jednak trzeba je doświetlać mimo wszystko

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl