Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bifrenaria harrisoniae
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: piątek, 6 kwietnia 2007 21:45:16
Pani Tamaro, Pani Anno,

jestem pod wrażeniem obu kwitnień i szczerze zazdroszczę kwitnienia. Wiem też na pewno, że bifrenatia bedzie kolejną rośliną, jaką postanowiłam mieć w swojej kolekcji. A może któraś z Pań będize dzielić swoją?

Serdecznie pozdraiwam - Ania

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: poniedziałek, 9 kwietnia 2007 08:23:27
Witam i bardzo dziękuję za miłe komentarze.
Pani Aniu, moja bifrenaria była ubiegłej wiosny dzielona. Nieprędko będę dzielić ponownie, ponieważ chciałabym doczekać tak wspaniałego kwitnienia jak u Pani Tamary.
Przykro mi, może się uda z innego żródła .
Pozdrawiam, Anna.

Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: poniedziałek, 9 kwietnia 2007 11:07:18
Pani Aniu, proszę się nie przejmować. Dla chcącego nic trudnego - będę ją miała tak czy tak I życzę jak najobfitszych kwitnień tego cudeńka.

Pozdrawiam - Anna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: piątek, 20 kwietnia 2007 17:20:56
Skoro już "dorwałam się" do klawiatury, to jeszcze nieskromnie pochwalę się aktualnym widokiem mojej bifrenarii

Pani Aniu, w tym roku nie planuję jeszcze ruszać mojej rośliny. Zamierzam ją jedynie przenieść do czegoś większego.
Może w przyszłym roku zdecyduje się na jej podzielenie?...

Pozdrawiam,
Tamara

Data: piątek, 11 maja 2007 08:32:43
Witam
A jednak Pani (może Pan? nie mam książki i nie wiem) Goede miała rację z tym konwaliowym zapachem bifrenarii...
Właśnie trwa sezon konwaliowy, więc zebrałam bukiecik zanurzyłam nos i... zaskoczenie! Bardzo znajomy zapach, wąchany całkiem niedawno... przypomniała mi się od razu bifrenaria.
Różnica polega na tym, że konwalie pachną o wiele delikatniej, jednak nuta zapachowa jest zdecydowanie ta sama. Niesamowite i niewiarygodne , bo bifrenaria po prostu... "jedzie". Zapach produkuje w ogromnej ilości i jest on wręcz nachalny.
Dobrze, że nie rozchodzi się na dużą odległość
Ale przecież wiele naturalnych olejków zapachowych jest w dużym stężeniu po prostu nie do zniesienia np. piżmo, a rozcieńczone i w kompozycji z innymi zapachami pachnie znakomicie!
A więc jednak konwalia
Pani Tamaro, można się przekonać!
A zaskoczenie jest naprawdę wielkie

Pozdrawiam, Anna

Data: środa, 4 maja 2011 08:48:45
Witam,
odgrzebałam stary wątek, bo moja bifrenaria w tym roku bardzo zasłużyła na pokazanie. Od 2007 roku rozrastała się i kwitła każdej wiosny, ale tego roku, na Wielkanoc, dała prawdziwy popis - wydała 7 kwiatostanów z 15 kwiatami.

Wreszcie doczekałam się pędu z trzema kwiatami.

I cały "bukiet":

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: środa, 4 maja 2011 08:57:54
Aniu, zaniemowilam . Przepiekna .Szczerze gratuluje i pozdrawiam Agata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 4 maja 2011 09:37:50

Witam,

Bifrenaria zasłużyła na pokazanie , ale przede wszystkim Tobie się należą gratulacje za doprowadzenie do takiego kwitnienia .

Muszę się kiedyś i ja zdecydować na tego storczyka .

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna
P.S. Mam nadzieję zobaczyć Cię w czasie weekendu w Krakowie

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 4 maja 2011 10:21:08
WOW - Piékna - Szczere wyrazy uznania
Ja mam rolsiné chyba juz z 4 lata i nie widziaem jeszcze ani jednego kwiatka, chyba zabardzo poniewieralem já, moze trzeba bedzie przesunac na gorna polke i zagladac czesciej...

Pozdrawiam

Data: środa, 4 maja 2011 11:33:55
W imieniu mojego storczyka dziękuję bardzo!

Do Krakowa się wybieram, ale nie wiem, czy dotrę. Korzystając z długiego weekendu i całkiem niezłej początkowo pogody, zrobiłam wypad "w naturę". Zdjęcia fatalne, bo musiały być z fleszem (tak mroczno było w biały dzień!) i dodatkowo podczas wyprawy zmokłam, zmarzłam, przewiało mnie... a teraz odczuwam skutki. Nawet zapachu kwiatów bifrenarii nie czuję, a kwitnie też Cattleya iricolor i nic nie dam rady wywąchać. Jaka szkoda! Chusteczka przy nosie i siedzę w domu
Dlatego Grażynko nie obiecuję, choć będę się starać.
No, ja myślę, że bifrenaria niedługo dołączy do Twojej kolekcji. Naprawdę jest tego warta! Choć osiąga znaczne wymiary, to jeśli Den. fimbriatum mieści się u Ciebie, to ona też wejdzie

Piotrze, pewnie, że przesuń ją na tę górną półkę, bo jej do kwitnienia trzeba duuużo wschodniego słońca. I przydałby się jeszcze ruch powietrza, a raczej chłodny wiaterek, czyli otwarte nieopodal okno lub jeszcze lepiej - przed dom od wschodniej strony. I wcale nie trzeba częściej zaglądać... raz na półtora tygodnia wystarczy

Agatko, dziękuję!

Pozdrawiam,
Anna

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl