Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum spicerianum
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 3 listopada 2011 17:28:37

Wieczorkiem, jak Kaziu dotrze do domu, to wszystko napisze. Podobno skuteczność tych nicieni to 80-90%, chyba nieźle

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: czwartek, 3 listopada 2011 17:41:01
Sprawa beznadziejna.Ja je na tarasie zbieralam recznie do sloiczka z solanka.Mimo, ze od tygodnia na tarasie nie ma juz zadnego kwiatka, slimaki sa nadal.Wnosze je teraz do domu z praniem...

Data: czwartek, 3 listopada 2011 17:52:42
Kiedys czytalam na niemieckim forum, ze rosliny spryskiwane roztworem czystej kofeiny napawaja slimaki wzgarda i sa przez nie omijane.Byly tez glosy przeciw (3 klasa toksycznosci etc.). Na ile jest to prawda nie wiem, nie probowalam.

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: czwartek, 3 listopada 2011 19:17:05
Witam,

Pani Ewo, dech zapiera widząc taką dywizję. Przepiękny egzemplarz. Cudo!!!

Co do ślimaków, to może coś podpowiem; stosowany był preparat z nicieniami w całej szklarni, nawet na podkładkach. Niestety bez skutku. Inne sposoby eksterminacji tych niszczycieli też nie dawały efektów.
Nadal grasowały, nawet w dzień można je było znaleźć na kwiatach.
Od lipca wykorzystuję kapustę do walki z nimi. Rozkładamy kawałki liści na podłożu i na podkładkach. Rano po podniesieniu tych kawałków można znaleźć osobniki z i bez skorupek. Rekordowy łup był w ilości 14 sztuk.
Uważam ten sposób za najtańszy i najbardziej skuteczny.
Ponadto w doniczkach wysiewam sałatę, jeśli kiełkuje i rośnie to znak że ślimaków w nich nie ma. To taki swoisty papierek lakmusowy

Coraz częściej zdejmujemy z doniczek wysuszone liście kapusty bez śladów żerowania, za to sadzonek sałaty mamy tyle, że ho, ho
By taka walka była w 100% skuteczna musi być dość długo prowadzona, bo wiadomo, że z tych złożonych ślimaczych jaj znów się wykluje kolejne pokolenie.
Dodam jeszcze, że szczególnie łatwo jest zebrać ślimaki wieczorem lub w pochmurne dni, łatwo je zauważyć na białych liściach.

Pozdrawiam porażona widokiem tych uroczych kapeluszy,
Danka

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 3 listopada 2011 19:39:12
Witam Pani Danuto,
nie udało mi się odpowiedzieć Panu Kazimierzowi. Ta wstrętna maszyna potraktowała mnie jak roznosiciela ulotek reklamowych. Może tutaj w innym miejscu się uda.

Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy. Wezmę się najpierw za kapustę, mam blisko do sklepu a nicienie zamówię. Wiedział Jerzy, dlaczego tak często wspominał kapustę

Co do paphiopedilum, chyba wiem co trzeba zrobić aby tak zakwitło. To światło zrobiło. Aby schować roślinę przed psem, postawiłam ją daleko na północnym oknie. Było to gdzieś tak na jesieni zeszłego, po powrocie z tarasu. W tym roku, w sierpniu doszłam do wniosku, że chyba ma za ciemno. Przestawiłam na okno zachodnie. Takie są efekty zmian pór roku i parapetów.

Pozdrawiam i liczę na jakieś fotki z Łańcuta, zawsze podglądam z wielkim zaciekawieniem.

ewka

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: czwartek, 3 listopada 2011 22:17:56
Witam,

Tylko pogratulować takich efektów
Postaram się jeszcze w tym miesiącu zamieścić fotorelację z Łańcuta.

Pozdrawiam serdecznie,
Danka

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: niedziela, 4 grudnia 2011 16:48:52
Witam,
wielkie dzięki za poradę kapuścianą. Łapią się nawet zupełnie małe ślimaki.
Dla mnie to rewelacja, bez chemicznych preparatów, ponieważ jestem astmatykiem.
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję i polecam liście kapuściane w walce ze ślimakami.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: poniedziałek, 5 grudnia 2011 14:04:58
No, no! Ewo, co za kapitale szaleństwo tego paphiopedilum! Dosłownie egzemplarz wystawowy!
Bardzo piękne kwitnienie i super zdjęcia Gratuluję!

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Ewa Jóżwiak
E-mail:  
Data: niedziela, 21 października 2012 13:29:43
Witam,
szaleństw ciąg dalszy tegoroczny

Pozdrawiam i polecam, roślina rośnie na parapecie północnym i zachodnim
ewka

Data: niedziela, 21 października 2012 16:25:52
hmmmm, na przyszly rok polecam przesadzic w wanienke do kapania noworodkow .
Sliczne.Pozdrawiam serdecznie Agata

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl