Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Chysis bractescens
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 7 kwietnia 2007 00:25:03
To na pewno "must have" dla wielbicieli dużych kwiatów, a że i ja się do nich zaliczam, Chysis zawitała do mojej kolekcji w zeszłym roku, ładnie przezimowała i zaczęła bardzo powoli zrzucać liście dopiero w lutym. Zaraz potem pojawił się nowy przyrost więc zaczęłam wypatrywać również i pąków, ku mojej radości pojawiły się i wzrastały w szybkim tempie aby pokazać się w całej krasie:

Gratuluję ci Aniu dobrego zakupu i czekam teraz na kwitnienie Chysis aurea

pozdrawiam
Sandra

Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: niedziela, 8 kwietnia 2007 11:29:32
Sandra,

śliczne kwitnienie!. Skąd ja to znam

Ja też czekam na swojego chysis aurea. Zobaczymy co będize z tej roślinki
A tak przy okazji coraz bardziej podobają mi isę "olbrzymy". Choruję teraz na bifrenarię i pewnie ona będize następna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 00:06:16
Na koniec dzisiejszego maratonu chciałabym zadedykować tą prezentację Ani Kamińskiej, która w styczniu 2005 roku podarowała mi młodą roślinkę Chysis.
Przyznaję, że nie bardzo wierzyłam w sukces uprawowy, bowiem nie mam ręki do "maluchów". A tu od soboty niespodzianka

Kwiaty są naprawdę urocze
Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 01:00:59
Piękne fotki, kwiaty i super roślina. Tamara jak ty to robisz, że Twoje roślinki to okazy zdrowia zero plamek - normalnie tylko podziwiać

E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 stycznia 2014 21:16:17
Ups, odnawiając temat zauważyłam, że pominęłam wpis pod ostatnim odświeżeniem wątku
Zatem z opóźnieniem dziękuję bardzo za miłe słowa. Piotr, no nie przesadzaj z tymi 'okazami zdrowia'. Z Chysis to nie jest trudne, ponieważ po zakończonym sezonie wegetacyjnym zrzuca stare liście, a kiedy coś niepokojącego pojawia się na nowych - zawsze można przyspieszyć proces 'opadania liści' przy pomocy skalpela

A teraz przechodzę do prezentacji aktualnego kwitnienia Chysis bractescens.

i dla porównania poglądowe foto rośliny zrobione w dniu, kiedy ten storczyk trafił do mnie

Posadzony był do doniczki o średnicy 9 cm.
Obecnie roślina mierzy prawie 70 cm (licząc od zewnętrznej krawędzi koszyka po końcówkę liści). Pomimo tego rozmiaru nie jest uciążliwa w uprawie. Kwitnie regularnie bez specjalnych starań z mojej strony. Latem wynoszę ją z katlejami do ogrodowej szklarni; zimowe miesiące spędza zawieszona przy szybie balkonowego okna o wystawie pd.-zachodniej. Podlewanie i nawożenie standard: latem dużo, zimą skąpo.
Pojedynczy kwiatek 'żyje' około 11 dni, a ponieważ na pędzie jest ich kilka i rozwijają się sukcesywnie, okres kwitnienia trwa do 4 tygodni. Kwiaty delikatnie pachną w ciągu dnia.
I to chyba tyle tytułem uzupełnienia wcześniejszego wpisu.
Storczyk naprawdę godny polecenia!

Pozdrawiam,
TF

Autor: EwaJóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 stycznia 2014 22:06:35
Witam

piękne zdjęcia równie pięknej rośliny.
Gratuluję kwitnienia zazdroszczę, lubię ten rodzaj.

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 stycznia 2014 22:42:35
Dziękuję Pani Ewo. Miło mi

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Marta
E-mail:  
Data: środa, 15 stycznia 2014 20:31:09
Ile centymetrów musi mieć pierwsza, dorosła psb (nie licząc liści) aby zakwitnąć? Największa psb mojego malucha ma 7cm długości. a z liśćmi 20cm. Ostatnio zrobiła się gruba, lśniąca ale to przecież niemożliwe aby tworzyła kwiaty. Marta

E-mail:  
Data: piątek, 17 stycznia 2014 13:08:05
Pani Marto, pędy kwiatowe Chysis pojawiają się przy okazji wyrastania nowej pseudobulwy. Ale wydaje mi się, że Pani roślina jest jeszcze za młoda na kwitnienie. Jest niewiele większa niż storczyk, którego pokazałam na ostatnim zdjęciu Gdy zakwitł po raz pierwszy, jego pseudobulwy mierzyły wówczas około 19-20 cm.

Na pocieszenie dodam, że jak tylko storczyk osiągnie wielkość do kwitnienia jest niezawodny

Pozdrawiam i cierpliwości życzę
Tamara Florczak

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 18 stycznia 2014 09:34:15
Dziękuję. Będę czekać. Dobrze że jest zdrowy, to szybko przyrośnie. Marta

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl