Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya warscewiczii var. sanderiana
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 26 listopada 2009 10:56:36
Oczywiście taki zabieg "wapnowania" można wykonać tylko wiosną, kiedy rośliny rozpoczynają intensywny wzrost.
Tomek

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: czwartek, 26 listopada 2009 11:09:47
Witam,
Hmm... Nie wiem Tomku, bo ja niczego takiego swoim katlejom nie serwuję. W czym je uprawiasz? Wydaje mi się, że podłoże z dodatkiem lawy znakomicie się sprawdza pod tym względem. Zawsze też można dosypać trochę podłoża dla lelii skalnych .Stosowanie Osmocote też jest tu dla mnie nowością. Jak widać jest wiele sposobów, aby zmusić do kwitnienia

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 26 listopada 2009 16:37:58
Ty, Mario, mieścisz się w tej grupie 0,1 % - co nie uprawiają storczyków w samej korze .

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: czwartek, 26 listopada 2009 17:10:03
To prawda, bardzo dbam o to, co wkładam do doniczek, ale nie sądzę, żebym była w tych poczynaniach takim marginesem Za to potem storczyki muszą sobie radzić same. Czytam z podziwem o Twoich zabiegach: indywidualny okres spoczynku, podlewanie roztworem obornika, wapnowanie, Osmocote ... Albo masz mało storczyków, albo bardzo dużo czasu, tylko że żadna z tych opcji nie wydaje mi się prawdziwa. Wiem! Zatrudniasz ogrodnika, który zajmuje się tylko storczykami Innej możliwości nie widzę, bo ja na podlewanie potrzebuje 3 dni. O reszcie nawet nie myślę

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Regina
E-mail: redata@o2.pl
Data: sobota, 28 listopada 2009 13:13:16
Witam Panie Tomku!
Ja jestem początkującym storczykomaniakiem i czytam Pana wyjaśnienia i odpowiedzi dla "forumowiczów" jak dobra ksiazkę z poradami o hodowli właśnie domowej storczyków. Dlatego jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedż i na przyszłość proszę o dzielenie się takimi nietypowymi wskazówkami o hodowli. No i czekam do wiosny aby wybrać sie na łąki po obornik. A Pana cattleye są dowodem na to, że roślinom jest dobrze- bo cudownie kwitną i zdrowo wyglądają i o to przede wszyskim chodzi. Po cichutku zazdroszczę Panu takich cudów.

Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl