Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Hyde Park

Temat:  Moje phaleanopsisy, które tak długo nie kwitły
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: środa, 2 kwietnia 2008 13:09:10
Po ponad rocznej przerwie moje storczyki kwitną w całej okazałości.Zastosowałem się do Waszych rad i jak widać są efekty:-)
pozdrowienia

Kuba

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: środa, 2 kwietnia 2008 15:41:51
Przepiękne, tylko pozazdrościć A jak Pan to zrobił że zakwitły wszystkie naraz? Mi się to jeszcze nie udało, ogólnie z kwitnieniem kiepsko,zwylke moje phalaenopsisy mają góra 5 kwiatków. Pozdrawiam

Autor: Początkujący
E-mail:  
Data: środa, 2 kwietnia 2008 16:53:26
Też jestem ciekaw jak się to udało. Podlewa je Pan zwykłą wodą w wannie?

Data: środa, 2 kwietnia 2008 18:42:52
Witam,
W przypadku moich storczyków problemem było to,że je przenawoziłem.Rośliny miały piękne,zdrowe korzenie i liście.Dopiero odstawienie nawozów i większe przesuszenie podłoża pobudziło je do kwitnienia.Storczyki kwitną imponująco,jeden ma aż 25 kwiatów,co ngdy wcześniej mi się nie zdażyło na jednym pędzie.

Storczyki podlewam w wannie,aczkolwiek wodą odstałą,którą przechowywuję w butlach.

pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie!

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: środa, 2 kwietnia 2008 18:43:04
No ja tez jestem ciekawa co to za ,,RADY,,były ,ze taką wanne kwiatów Pan ma.Zazdrosć jest nieladna ,ale nic na to nie poradze ZAZDROSZCZE PANU I JUŻ hihihi i wielkie gratulacje ...okazy są piekne mnustwo kwiatów i jakie zdrowe liście... Prosimy o podanie nam przepisu na to aby wszystkie falki razem nam zakwitły . piękna ta WANNA ehhhhhhh

Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 09:08:05
Witam,
Dziękuje za tak miłe słowa.
Rośliny zakwitły mi w jednym czasie,ponieważ w tym samym momencie zmieniłem im warunki.Tzn bardziej przesuszyłem podłoże,podlewałem znacznie rzadziej,nawozy odstawiłem na 3-4 miesiące.

Autor: monika
E-mail:  
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 10:37:00
Piekne

Autor: Renata
E-mail: renatasxw@wp.pl
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 14:02:00
Śliczne.

Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 15:53:03
Przesyłam jeszcze dwa dodatkowe zdjęcia falka,który ma 25 kwiatów i ciągle wypuszcza nowe pąki

E-mail:  
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 18:40:27
o ranyyyyyyyyy Kiedy ja sie bede mogła pochwalic takimi okazami Kuba..az dech zapiera normalnie,,,

E-mail:  
Data: piątek, 4 kwietnia 2008 23:19:53
Kolekcja ciągle się powiększa Umieszczam jeszcze kilka dodatkowych zdjęć moich falków.

a jako ciekawostkę pokażę falka mojej koleżanki. Liczy ok 100 kwiatów,kwitnie cały rok,sam chciałbym takiego mieć To dopiero cudo!

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: piątek, 4 kwietnia 2008 23:42:06
Przepiekne są Pana kwitnienia
koleżanki NIESAMOWITE
może spyta Pan koleżankę "co ona im robi" ,że tak jej pięknie i długo kwitną?
może jeszcze kilka słów jak długo koleżanka je uprawia i w jaki sposób?
efekty wspaniałe i w Pana przypadku i w przypadku koleżanki
pozdrawiam
Małgorzata

E-mail:  
Data: sobota, 5 kwietnia 2008 09:16:06
Ale cuuuuuuda ,a te fotki są tak pieknie,wyraźne ,ze nic tylko na kalendarz

E-mail:  
Data: sobota, 5 kwietnia 2008 20:02:56
Najlepsze jest to,że koleżanka nic specjalnego nie robi ze swoim storczykiem.
Sukces zawdzięcza razczej temu,ze umieściła swojego falka w łazience,z dużym oknem. Panuje tam na pewno wyzsza wilgotność. Swojego storczyka ma już 3 lata i od kiedy go dostała bez przerwy kwitnie...to jest imponujący okaz.
pozdrawiam
Kuba

E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 13:38:26
Ja jestem w trakcie remontu ,a raczej budowania łazienki na poddaszu z jednym oknem na wystawce i jednym dachowym......i to jest pomysł Jak skończe łazienke to umieszcze tam dwa falki .Zobaczymy czy będą rosły

Autor: agnieszka
E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 14:12:38
W tym coś musi być, moja ciotka też w łazience trzyma swojego kwiatka, ale ma raczej chłodną łazienkę nie wilgotną i kwitnie jak szalony, kwiaty są jeden za drugim i nowe pędy.

Autor: Początkujący
E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 14:52:51
A od której strony mają Państwo te okna łazienkowe? Od południa?

E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 15:50:53
Moje okna są od wschodu...łazienka częściowo pod skosem a częsciowo nie(taka tam...kombinacja moja na nieszczescie dla meża ,który ją buduje )Na wschodnich oknach rośnie reszta moich storczyków i maja sie bardzo dobrze

E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 15:55:57
Zdecydowanie,najlepiej rosną od wschodu.

E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 16:15:35
..no i jeszcze mam na oknie poludniowym okaz który ma2 pędy kwiatowe dlugości 1m31cm i wyrasta trzeci jestem z niego strasznie dumna 2 nowe falki do reanimacji(ktore dostałam) stoją na zachodnim oknie i nie wiem czy dobrze??????

E-mail:  
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 12:29:17
U mojej ciotki tez łazienkowe okno ma wschodnią wystawę.

ja dysponuje oknami tylko południowymi i północnymi, tak jakoś wyszło, okno wschodnie jest w korytarzu a tam boje sie kwiata postawić by nie zmarzł.

Wiecie zadziwiające jest to ze ja się boję cokolwiek zrobić nie tak moim cudeńkom, a moja ciotka dziś przesadzała falka do szklanego pojemnika( jest tu gdzieś taki temat) i przy tym robiła to w ogóle się nie pieszcząc z kwiatem- poucinała korzenie jak popadło oderwała liście zdrowe bo jej przeszkadzały i wsadziła do wazonu: wniosek ten falek kwitnie non stop i nic mu nie jest. A moje kwitły tylko raz jak przyniosłam ze sklepu.

Czasem jej zazdroszczę choć to nie ładnie , ja to chyba nie mam ręki do nich.

E-mail:  
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 13:16:46
Kwiat jest jak kobieta!Jedna lubi zdecydowanego faceta ,a inna MIŚKA PLUSZOWEGO!

E-mail:  
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 13:49:53
oj chyba tak

Autor: Monika D.
E-mail: monika19@tenbit.pl
Data: poniedziałek, 28 kwietnia 2008 12:15:49
Oglądam juz po raz kolejny i nie moge sie napatrzec!!! Po prostu cudne!!! Gratuluje i tylko pozostaje Panu kupowac kolejne okazy . Pozdrawiam!

E-mail:  
Data: piątek, 2 maja 2008 21:21:38
Dziękuję, bardzo mi miło. W najbliższym tygodniu mam urodziny, w związku z tym moja kolekcja pewnie sie troszke powiększy...

pozdrawiam

E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 maja 2008 07:53:41
Panie Kubo!!!!NAJSZCZERSZE ZYCZENIA URODZINOWE ŚLĘ!!!!! mimo ,ze nie wiem czy to juz dziś ten dzień,ale życze Panu zdrowia .radości z życia ,uśmiechu na twarzy i jak najpiekniejszych okazów storczyków na parapecie..

E-mail:  
Data: piątek, 9 maja 2008 22:33:25
Dziekuję ślicznie za przemiłe życznia.Urodziny miałem w środę..muszę nawet powiedzieć,że moja kolekcja storczyków wzbogaciła się o dwa nowe falki.

Jeden jest bordowy,dwupędowy- jeżeli wszystkie pąki sie rozwiną będzie miał 23 kwiaty:-)

drugi natomiast jest różowy,z wielkimi kwiatami - o śrdenicy 12 cm.

Data: piątek, 9 maja 2008 22:40:29
Po 4-miesięcznej przerwie zakwitł mój cytrynowy storczyk...ku mojemu zaskoczniu pachnie cytrusowo.

E-mail:  
Data: sobota, 10 maja 2008 09:18:59
Obejrzałam nowe nabytki .Piekne.... Na bordowego poluje od dawna,a jesli chodzi i rózowego giganta to....kupilam w castoramie tydzien temu bialego falka o średnicy kwiatów 13 cm...cudo Trafilam na świerzą dostawe falków ..kolory niesamowite na stojakach , a ja wyszłam z białym mimo ,ze nie bardzo białe mi sie podobają.Zauroczyla mnie wielkość kwiatów i naprawdę roslinka z bujnym systemem korzeniowym.Żółte mam 4 ,ale żaden nie pachnie.Ciesze sie ,ze Panu zrobił taką wielką niespodziankę zapachem.Może i ja sie kiedyś doczekam pachnącego okazu.Jak narazie podziwiam moją nowo nabyta zołta magnolię,ktora cudnie kwitnie w moim ogrodzie i pachnie jaśminem(taka jakas ciekawostka ogrodnicza)Moje falki powoli szykuja sie do kwitnienia.Juz nie moge sie doczekać

Data: sobota, 10 maja 2008 09:38:29
U mnie niebawem zakwitną trzy falki. a co do białego giganta...też posiadam takiego w kolekcji,nabyłem w zeszłym roku u Tomaszewskiego-właśnie szykuje się do kwitnienia. Osobiście wole falki z wielkimi kwiatami...choć te z mniejszymi charakteryzują się większą różnorodnością barw.
A co do Magnolii,byłem ostatnio w Powsinie.Kwitły imponująco.Mam teraz praktyki na uczelni,więc często odwiedzam ogrody botaniczne,a teraz szczególnie wyglądają pięknie.

Życzę miłego weekednu i pięknego wejścia falków w fazę kwitnienia.

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl